Kezdődhet a sztárparádé

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2006.08.17. 01:21
Címkék
Az első forduló nyitó mérkőzésén idegenben kezd az FA-kupa legutóbbi győztese, a Szuperkupa döntőjében a bajnok Chelsea-t 2–1-re megverő Liverpool. A Manchester United most is, mint mindig, a bajnoki cím egyik fő várományosaként kezdi meg szereplését a Premiershipben, noha az idén sem a „vörös ördögök” számítanak az első számú favoritnak.
FC LIVERPOOL
A csapatkapitány, Steven Gerrard játékán múlhat a Liverpool sikere
A csapatkapitány, Steven Gerrard játékán múlhat a Liverpool sikere
A csapatkapitány, Steven Gerrard játékán múlhat a Liverpool sikere

A Liverpool várható kezdőcsapata
A Liverpool várható kezdőcsapata
A Liverpool várható kezdőcsapata
Az első forduló nyitó mérkőzésén idegenben kezd az FA-kupa legutóbbi győztese, a Szuperkupa döntőjében a bajnok Chelsea-t 2–1-re megverő Liverpool. Anglia egyik legpatinásabb klubja aktívnak bizonyult az átigazolási piacon, amit a távozók névsora indokolttá is tett. Noha igazi világsztár nem került az Anfield Roadra, a chilei Mark González vagy a walesi Craig Bellamy minden bizonnyal hasznos tagjává válhat a „vörösöknek”. Rafael Benítez, a csapat spanyol menedzsere sokkal többet vár legénységétől, mint az előző idényben. Nem mintha az a szezon rosszul sikerült volna – FA-kupa-győzelem, bronzérem a bajnokságban és nyolcaddöntőbe jutás a BL-ben –, de a soron következő évadban ennél is jobb szereplésben bízik mind a mester, mind pedig a gárda igen népes szurkolóserege. Benítez azt szeretné, ha a Premiershipben lenne acélosabb csapata teljesítménye, mert a kuparendszerű sorozatokban eddig sem volt gond, jó példa erre a 2005-ös BL-győzelem. A Liverpoolnak abban kell(ene) javulnia, hogy a bajnokságban stabilizálni tudja a formáját, hiszen a Premier League-ben meglehetősen rapszodikus volt Steven Gerrardék játéka. „Fontos, hogy állandósítani tudjuk a győztes formát, és akkor is képesek legyünk mecscseket nyerni, amikor nem játszunk jól. Ezt kell megtanulnia a csapatnak. A Chelsea ebben volt jobb mindenkinél az előző két idényben, és ha mi is bajnokok akarunk lenni, nekünk is ezt kell tennünk” – adta meg a siker receptjét a menedzser.

IGAZOLÁSOK

Érkezett: Fabio Aurélio (brazil, Valencia), Craig Bellamy (walesi, Blackburn), Gabriel Paletta (argentin, Banfield), Jermaine Pennant (Birmingham), Mark González (chilei, Real Sociedad)

Távozott: Bruno Cheyrou (francia, Rennes), Djibril Cissé (francia, Marseille), Dietmar Hamann (német, Bolton), Chris Kirkland (Wigan), Fernando Morientes (spanyol, Valencia), Jimmy Traoré (mali, Charlton), Antonio Barragan (spanyol, Deportivo La Coruna)
A Liverpool 1990 óta nem nyert aranyérmet. A 18-szoros angol bajnok, hétszeres FA-kupa, Ligakupa- és ötszörös BEK/BL-győztes klub már nagyon ácsingózik egy hazai sikerre, és ez még akkor is igaz, ha az isztambuli csoda – győzelem 0–3-ról, tizenegyesekkel az olasz Milan ellen a BL-döntőben – valamicskét újra javított az egyesület nimbuszán.

A siker fő letéteményese természetesen a csapat középpályása és motorja, Steven Gerrard. Ha ő jól játszik, akkor a „vörösök” bárkit, bármikor képesek legyőzni. A kérdés, amelyre Benítez pozitív választ vár együttesétől, magától értetődik: állandósítani tudja-e majd a csapat a jó játékot? Ha igen, a Liverpool minden bizonynyal versenyben lesz a bajnoki címért, talán az utolsó fordulóig…

MANCHESTER UNITED

Fôként Wayne Rooneyra hárul a feladat, hogy a Manchester Unitednél feledtesse a holland gólzsákot, Ruud van Nistelrooyt
Fôként Wayne Rooneyra hárul a feladat, hogy a Manchester Unitednél feledtesse a holland gólzsákot, Ruud van Nistelrooyt
Fôként Wayne Rooneyra hárul a feladat, hogy a Manchester Unitednél feledtesse a holland gólzsákot, Ruud van Nistelrooyt

A Manchester várható kezdőcsapata
A Manchester várható kezdőcsapata
A Manchester várható kezdőcsapata
A Manchester United most is, mint mindig, a bajnoki cím egyik fő várományosaként kezdi meg szereplését a Premiershipben, noha az idén sem a „vörös ördögök” számítanak az első számú favoritnak. Ennek az első és legfontosabb oka az, hogy a klub 2003 óta nem nyert bajnoki címet, sőt valójában nem is nagyon volt sansza az elsőségre az elmúlt három idény során.
A legutóbbi szezon végén ezüstérmes lett Sir Alex Ferguson „csikócsapata” a Chelsea mögött, de reális esélye nem nyílt a londoniak megszorítására. A mélypont a 2004–2005-ös évad volt, akkor semmit sem nyert az együttes, de ezt követően sem javult látványosan a teljesítménye, a különbség csak annyi, hogy a csapat elhódította a Ligakupát, kozmetikázva ezzel a saját szintjén gyengécskének számító szezonon…
November hatodikán lesz kereken húsz éve annak, hogy a skót szakembert kinevezték menedzsernek. A bizalom töretlen Sir Alex irányában, aki egyre csak halasztja visszavonulásának időpontját. A szakember még nyilvánvalóan szeretne valami „komolyat” nyerni, mielőtt befejezi az edzősködést. Erre a Manchester számára vasárnap kezdődő idényben sem túl jók a kilátások, ránézésre a címvédő Chelsea, az alakulóban lévő Liverpool és a BL-döntős Arsenal is erősebbnek tűnik Wayne Rooneyéknál.

IGAZOLÁSOK

Érkezett: Michael Carrick (Tottenham Hotspur), Tomasz Kuszczak (lengyel, West Bromwich)

Távozott:
Quinton Fortune (dél-afrikai, Bolton), Tim Howard (amerikai, Everton), Ruud van Nistelrooy (holland, Real Madrid), Jonathan Spector (amerikai, West Ham), Ben Foster (Watford)
Aggodalmakra adhat okot az a tény is, hogy a holland Ruud van Nistelrooy összekülönbözött Fergusonnal és a Real Madridhoz szerződött. A rendkívül gólképes csatár – 219 angol bajnokin 150 találat – pótlására ugyan ott van a francia Louis Saha, az ismét egészséges norvég Ole-Gunnar Solskjaer és a lábadozó Alan Smith, de egyikük sem arról híres, hogy számolatlanul termeli a gólokat. A Tottenhamtől megvásárolt, 25 éves angol válogatott Michael Carrick jó fogás volt, ám vele is csak eggyel nőtt a zöldfülűek száma.
„Fiatal a csapatom, kétségtelen. Papíron nem vagyunk bajnokesélyesek, de ez minket nem zavar, sőt még akár jót is tehet. Mindenki a Chelsea-t akarja megverni, mi pedig majd csendben az élre lopózunk. Ebben a szezonban harcban leszünk az elsőségért” – nyilatkozta minden probléma ellenére optimistán Ferguson. Hamarosan kiderül, hogy igaza lesz-e a skót mesternek… ---- A Tottenham Hotspur és a Newcastle United az élbolyban zárhatja az új szezont

A Tottenham Hotspur együttesének óriási balszerencséje volt a legutóbbi idény végén, amikor az utolsó fordulóban kikapott a West Ham United otthonában és emiatt lemaradt a BL-selejtezőt érő negyedik helyről. Az pedig külön bosszantotta a játékosokat és a klub híveit, hogy helyettük az ősi ellenség Arsenal végzett az említett pozícióban...

Mindazonáltal a „sarkantyúsok” remek szezont zártak – 1990 óta először végeztek az első ötben –, és minimum ugyanezt, de alapvetően még többet remélnek a szombaton startoló bajnokságtól. A holland Martin Jol minden felhajtás nélkül kiváló együttest rakott össze a White Hart Lane-en, olyan gárdát, amely sok éven át tartó szürkeségből tört ki, és mára a Premier League egyik karizmatikus reprezentánsa lett. A menedzser nehezen emésztette meg a záró fordulóban történteket, és azt is, hogy egyik meghatározó középpályását, az angol válogatott Michael Carricket elszipkázta a Manchester United. Az észak-londoni klub vezetői, köztük a szinte sokkos állapotba kerülő Jol, azonban gyorsan cselekedtek: leigazolták az elefántcsontparti Didier Zokorát, valamint elcsábították a német Leverkusen bolgár gólzsákját, Dimitar Berbatovot. Velük még a tavaszinál is ütőképesebb lehet az együttes, de ehhez a két angol tehetségnek, Aaron Lennonnak és a viharsebességgel fejlődő, mindössze 22 éves védőnek, Michael Dawsonnak is állandósítania kell múltbéli, válogatott behívót eredményező formáját.

A Newcastle United szurkolói vegyes érzelmekkel gondolhatnak vissza az előző idényre. A februárban még a kiesés elkerüléséért harcoló egykori élcsapat
– négyszeres angol bajnok és hatszoros FA-kupa-győztes – edzőt cserélt, majd végül a hetedik helyen zárt, így indulhatott az
UEFA-kupában. A Graeme Sounesst váltó Glenn Roeder hatalmas közönségkedvenc lett, és a bajnokságban véghez vitt bravúr meggyőzte a klub funkcionáriusait, tehát a menedzser maradt. Eközben elbúcsúzott a „szarkák” élő legendája, Alan Shearer. A változás szele tehát végigsöpört a St. James' Parkon és környékén, talán ennek is tudható be, hogy ezt a klubot választotta új állomásának Damien Duff, a Chelsea 61-szeres ír válogatott szélsője. Vele sokat erősödött a csapat, ám Shearer pótlása rettenetesen nehéz lesz. Ezzel a feladattal három angolnak, Shola Ameobinak, a szinte állandóan sérült Michael Owennek és James Milnernek, valamint a spanyol Albert Luquének kell megbirkóznia.

(A Premier League felvezetése pénteken is folytatódik, a következő számunkban a Chelsea és az Arsenal csapatával foglalkozunk kiemelten, míg az UEFA-kupás helyekért harcoló együttesek közül az Aston Villát és a Manchester Cityt mutatjuk be.) ---- BLACKBURN

Az előző szezon meglepetéscsapata elveszítette egyik gólvágóját, Craig Bellamyt, az ő pótlására a dél-afrikai Benny McCarthy érkezett a Portóból. Erős középcsapat lehet a Rovers, az első hatba kerülés az idén is bravúr lenne tőle.

BOLTON

Alaposan meggyengült Sam Allardyce együttese, Nakata Hidetosi, Jay Jay Okocha, Rádi Dzsaidi és Bruno N’Gotty távozása alapjaiban rendítheti meg a gárdát, amelyben a nyáron Vanczák Vilmos is szerepelt próbajátékon. A nyolcadik-tizedik hely lehet a reális cél.

CHARLTON ATHLETIC

Ian Dowie, az együttes új menedzsere nehéz idény elé néz, de a Middlesbrough-tól érkező kiváló holland csatár, Jimmy-Floyd Hasselbaink, illetve Darren Bent megszerzése szép jövővel is kecsegtethet. A kiesést minden bizonnyal elkerüli majd a klub.

EVERTON

A Liverpool városi riválisa egyértelműen erősödött. Andy Johnson személyében válogatott csatár érkezett, míg az amerikai kapus, Tim Howard jó hatással lehet a védelemre. Az első hat hely valamelyikét célozzák meg, de ehhez átlagon felüli teljesítmény szükségeltetik.

FULHAM

Feltehetően a kiesés elkerüléséért vív majd harcot az elmúlt szezont a tizenkettedik helyen záró londoni kiscsapat. A Mohammed al-Fayed tulajdonában lévő gárda képes helyenként a legnagyobbakat is legyőzni, de ugyanakkor a gyengébbektől is simán kikapni.

MIDDLESBROUGH

Bátor húzás volt, hogy a válogatott szövetségi kapitányává előrelépő Steve McClaren helyett a fiatal Gareth Southgate-et nevezték ki menedzsernek. Az egykori kiváló védőnek sokat kell dolgoznia, hogy elődjéhez hasonló eredményeket érjen el, ám kiesési gondjai nem lehetnek a csapatnak.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik