Marion Jones EPO-t használt?

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2006.08.23. 00:18
Címkék
Marion Jones elismerte, azért repült haza váratlanul Zürichből, mert az amerikai bajnokságon június 23-án elvégzett doppingtesztjének A-próbája pozitív lett. Arról nem szólt a háromszoros olimpiai bajnok, hogy igazak-e a lapértesülések, amelyek szerint EPO nyomaira bukkantak a szervezetében. Marion Jonest állítása szerint annyira sokkolta pozitív doppingtesztjének híre, hogy szeretné, ha minél hamarabb elvégeznék a B-próbát.
Marion Jonest sokkolta a hír
Marion Jonest sokkolta a hír
Marion Jonest sokkolta a hír
Marion Jonest sokkolta a hír
Marion Jonest sokkolta a hír
Marion Jonest sokkolta a hír
„Addig ne kérdezzenek semmit, az ügyvédem, Rick Nichols nyilatkozik helyettem” – mondta Jones.
Sydney sztárja pénteken a zürichi Golden League-viadalon lépett volna pályára, de visszalépett a versenytől, és személyes okokra hivatkozva hazautazott. A felröppent híreket Pierre Weiss, az IAAF főtitkára nem cáfolta ugyan, de megjegyezte:
„Jobban örültünk volna, ha Jones elmondja, mik a személyes okok. A helyzet azonban számunkra világos, csak akkor állunk szemben doppingvétséggel, ha egy atléta doppingtesztjének A-próbája után a B is pozitív.”

Elsőként Jones edzője, Steve Riddick erősítette meg a hírt.
„Amikor Marion közölte velem, hogy EPO nyomait fedezték fel a szervezetében, nevetni kezdtem. Ő azonban azt mondta, nem viccel – idézte fel Riddick, aki szerint nincs értelme egy vágtázónak EPO-t használnia. – Az életemet teszem rá, hogy Marion nem élt az EPO-val.”
A kutatók véleménye valóban megoszlik arról, hogy a sprinterek teljesítményét javíthatja-e az EPO, amelyet a vér oxigénszállító képességének növekedése miatt főként a hosszútávfutók és a kerékpározók használnak. Ám a BALCO-botrány kapcsán lebukott vágtázó, Kellie White vallomásából tudjuk, hogy ő az EPO-t szteroidokkal együtt használta.

Hitelesítetlen rekordok

Három világcsúcsot nem hitelesített az idén a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF), mivel az atlétákat nem vetették alá EPO-tesztnek.

Pierre Weiss, az IAAF főtitkára elmondta, a hiányosság miatt az amerikai férfi 4x400 méteres váltó februári fedett pályás, az etióp Haile Gebrselassie márciusi, 25 km-es, valamint az orosz Szergej Morozov februárban elért 10 km-es junior gyalogló rekordját nem jegyezték be.

A fentiek ellenére az ellenőrzések nagyon gyakoriak, bár nem minden esetben sikeresek. Az idén 166 esetben nem találták meg az ellenőrizendő atlétákat.

Az érintett sportolók közül 22-en később sem tudtak magyarázatot adni „eltűnésükre”, ezért az ő tesztjüket elmulasztottnak tekintik. Ha valakinél ez öt év alatt háromszor előfordul, az automatikus eltiltást von maga után.
„Mindig igazat mondtam a Jonesszal való kapcsolatomról” – írta a Reutersnek a hét végén e-mail-ben a BALCO laboratórium alapítója, Victor Conte, aki az ellene folyó vizsgálat során azt állította, hogy ő látta el Marion Jonest inzulinnal, növekedési hormonnal és EPO-val, már a sydney-i olimpia előtt, és 2001 áprilisában egy kaliforniai hotelben abban is segített a vágtázónak, hogy beadjon magának egy növekedésihormon-injekciót.

Jones a BALCO-botrányból tisztán került ki, indulhatott az athéni olimpián, Contét pedig állításai miatt 25 millió dollárra perelte. Korábbi élettársa, a száz méteren 9.78 másodperccel világcsúcsot felállító Tim Montgomery azonban nem tudta tisztázni magát, és annak ellenére eltiltották, hogy sosem akadt fenn doppingvizsgálaton.

Jonesnak a BALCO-ügy során nem először kellett magyarázkodnia. A sydneyi olimpia atlétikai versenyeinek kezdetén robbant a hír, hogy akkori férje, a súlylökő C. J. Hunter négy doppingvizsgálaton fennakadt, Nandrolont használt. Az olimpia helyszínén tartott sajtótájékoztatón Jones és férje is azt állította, hogy a futónő semmiről sem tudott, a Hunter mellett ülő Conte pedig azt bizonygatta, hogy a súlylökő tesztje nem lehet pozitív. A BALCO-botrány idején Hunter már volt felesége ellen vallott. Jones Sydneyben három aranyat és két bronzérmet nyert. A futónőnek 2003-ban Montgomerytől kisfia született, de 2004-ben már ott volt az olimpián, távolugrásban ötödik lett. Korábbi formáját az idén nyerte vissza, száz méteren nyert az amerikai bajnokságon, és háromszor futotta 11 másodpercen belül a száz métert.

A nyáron mégsem aludhatott nyugodtan, mert egy másik vizsgálattal is szembe kellett néznie. Az amerikai hatóságok Montgomeryt, Riddicket és őt egymillió dolláros nagyságrendű csekkhamisítási üggyel hozták kapcsolatba, Jones aláírása egy 25 ezer dolláros, fedezet nélküli csekken szerepel. A vizsgálat még ebben az ügyben is tart.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik