Gatlin: nyolcéves eltiltás

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2006.08.24. 00:35
Címkék
Justin Gatlinnak örökös eltiltást ígértek a doppingvétsége miatt, ehhez képest most ott tartanak, hogy nyolc évre függesztik fel versenyzési jogát. A száz méter olimpiai bajnokának ügyvédei viszont abban reménykednek, hogy két évnél rövidebbre is csökkenthetik a büntetést.
Justin Gatlin elfogadta dopping-vizsgálatának pozitív eredményét
Justin Gatlin elfogadta dopping-vizsgálatának pozitív eredményét
EPA
Justin Gatlin elfogadta dopping-vizsgálatának pozitív eredményét
Justin Gatlin elfogadta dopping-vizsgálatának pozitív eredményét
Justin Gatlin elfogadta dopping-vizsgálatának pozitív eredményét
EPA
Justin Gatlin elfogadta dopping-vizsgálatának pozitív eredményét

Justin Gatlin elfogadta doppingvizsgálatának pozitív eredményét, s azt, hogy ez büntetést von maga után, és vállalta, hogy a vizsgálat során együttműködik az Amerikai Doppingellenes Ügynökséggel (USADA). Cserébe életre szóló eltiltás helyett „csupán” nyolc évre függesztik fel versenyzési jogát. Az eltiltás 2006. augusztus 15-től 2014. július 24-ig tart. A kompromiszszum szerint Gatlin a következő hat hónapban e megállapodás ellenére enyhítésért fellebbezhet a Sportdöntőbírósághoz.

A száz méter olimpiai bajnokának vizeletében egy április 22-i doppingvizsgálat során találtak a megengedettnél több tesztoszteront, s mivel korábban volt már doppingvétsége, a szabályok szerint soha többé nem indulhatna versenyen. Terry Madden, az USADA képviselője szerint az amerikai vágtázó esetében a nyolcéves eltiltás jogos, és érthető, hiszen korábbi doppingügye különlegességnek számít. Gatlin szervezetében 2001-ben az amerikai juniorbajnokságon amfetamin nyomaira bukkantak, ezért két évre felfüggesztették a versenyzési jogát. Kiderült, hogy a tiltott szert olyan gyógyszer tartalmazta, amelyet a futó már tíz éve, gyerekkori betegsége miatt szedett. Ezt a körülményt a nemzetközi szövetség is figyelembe vette, ezért Gatlin egy év kihagyás után ismét versenyezhetett.

A futó egyik ügyvédje, John Collins ezúttal is hasonló csodában reménykedik. „Amikor legutóbb képviseltem Justint, a döntőbíróság elfogadta, hogy ügyfelem esete különleges, és úgy ítélte meg, Gatlin nem csalt, és meg sem próbált csalni. Arra számítok, hogy mire a jelenlegi ügy minden ténye és körülménye napvilágra kerül, hasonló lesz a helyzet” – reménykedik Collins.
Ha Gatlint előző vétségének figyelmen kívül hagyásával csupán két évre meszelnék el, akkor sem indulhatna a pekingi olimpián, ám a futó másik ügyvédje még optimistább.

„Kétéves eltiltásnál is kevesebbért küzdünk – magyarázta Cameron Myler. – Az a célunk, hogy amilyen rövid időn belül lehet, Justin ismét versenyezzen.”
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség képviselői e nyilatkozatok hallatán siettek leszögezni: minden olyan atlétára, aki másodszor akad fenn a doppingvizsgálaton, örökös eltiltás vár. Az biztos, hogy Gatlin április 22-e óta elért eredményeit törlik, így a dohai 9.77 másodperces világcsúcs-beállítása is érvénytelenné válik. Peter Ueberroth, az Amerikai Olimpiai Bizottság elnöke úgy véli, e negatív szenzáció pozitívumokat is hozhat.

„Gatlin – mint az egyik legkiemelkedőbb sportoló – állandóan a doppingellenes küzdelem fontosságáról beszélt – mondta. – Most, hogy pozitív lett a doppingtesztje, itt a lehetőség, hogy szavait tettekre váltsa. Fontos szerepet játszhat e súlyos probléma megoldásában, amely kritikus szintet ért el az amerikai sportban.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik