Marion Jones mégis tiszta

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2006.09.08. 01:28
Címkék
Marion Jones ismét tisztán került ki egy gyanús ügyből. A sydneyi olimpián öt érmet, köztük három aranyat nyerő atléta június 23-i doppingtesztjének A-próbája pozitív volt, ám a most elvégzett B-próba negatív lett. Az első vizsgálat alkalmával EPO nyomait mutatták ki a futónő vizeletében, s ő hiába bizonygatta ártatlanságát, alig hitt neki valaki.
Marion Jones megint megúszta
Marion Jones megint megúszta
Marion Jones megint megúszta
Marion Jones megint megúszta
Marion Jones megint megúszta
Marion Jones megint megúszta
Nem csoda, hiszen pályafutása során nem először vetődött rá a gyanú árnyéka. Először Sydneyben került a kérdések kereszttüzébe, amikor akkori férje, a súlylökő C. J. Hunter az olimpia kezdete előtt szteroidok használatával lebukott, de aki akkor azt állította, felesége semmiről sem tudott. Másodszor a BALCO-botrány kapcsán vetődött fel a neve, ám a vizsgálatok során nem tudtak semmit sem rábizonyítani.

Hiába vallott ellene a BALCO laborjának vezetője, és állította, hogy látta, amint Jones növekedésihormon-injekciót ad be magának. Hiába találták vétkesnek Jones korábbi barátját, kisfiának édesapját, a 100 méteren 9.78 másodperccel világcsúcsot futó Tim Montgomeryt, aki sohasem akadt fenn doppingvizsgálaton. Végül hiába állt elő új verzióval a volt férj, Hunter és állította immár, hogy Jones mindig is doppingolt, a futónő továbbra is versenyezhetett.

Jones a júniusi teszt eredményéről a zürichi gála előestéjén szerzett tudomást, s azonnal hazautazott. A B-próba mielőbbi elvégzését sürgette, és igaza lett, a vizsgálat az ő állítását igazolta. Így, ha akar, rajthoz is állhat a hét végi stuttgarti világdöntőn.

„Ez az eset is azt igazolja, hogy helyes a szabály, amely szerint a B-próba elvégzése előtt nem hozható nyilvánosságra az A-próba pozitív eredménye – mondta Howard Jacobs, Jones ügyvédje. – Ráadásul felfüggesztették ügyfelem versenyzési jogát, és tessék, kiderült, hogy vétlen.”

Nem Jones az első, akivel ez megesett, ám Bernard Lagat három évvel ezelőtti ügye nem vert fel ekkora port. Igaz, az Athénban 1500 méteren ezüstérmes futó esetében nem hozták nyilvánosságra az A-próba eredményét (az ő vizeletében is EPO-t véltek felfedezni), ám a nemzetközi szövetség nem engedte rajtolni a párizsi világbajnokságon. Utóbb Lagat B-próbája negatív lett, és csak sejteni lehet, hogy az IAAF tetemes nagyságú kárpótlást fizetett neki veszteségeiért cserébe, csakhogy ne vigye perre az ügyet.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik