Negatív hír: pozitív tesztek

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2006.09.21. 01:31
Címkék
Rendkívül rossz hír érkezett: újabb három magyar atléta doppingvizsgálatának A-próbája lett pozitív.
Varga Roland
Varga Roland
Varga Roland
Varga Roland
Varga Roland
Varga Roland
A diszkoszvető Varga Rolandot, a vágtázó Pauer Gézát és a gerelyhajító Horváth Gergelyt az országos bajnokságot követően tesztelték, s a vizsgálati anyagot a bécsi laboratóriumba küldték. Az osztrák elemzés nem zárult határozott eredménnyel, és a szakértők arra gyanakodtak, hogy a mintákban anabolikus szteroid nyomaira bukkantak. Megerősítésre a kölni laborba küldték tovább az anyagot, ott azonban nem tudták igazolni a bécsi feltételezést. Találtak viszont mást, úgynevezett aromatázt, amely a szervezet saját tesztoszterontermelését serkenti, és ugyancsak tiltólistán szerepel.

Az atléták szerint, ha van ilyen anyag a vizeletükben, az csak táplálékkiegészítővel kerülhetett oda, ám olyannal, amelyet a magyar doppinglaborban nem vizsgáltattak be. Természetesen szerettük volna megszólaltatni a három megnevezett versenyzőt is, ám egyiküket sem sikerült elérnünk.

Pauer Géza
Pauer Géza
Pauer Géza
Az idén az atlétikai szövetség a doppingellenes ügynökséggel karöltve 150 vizsgálatot végeztetett, ezek közül eddig kettőnek lett pozitív az eredménye. Az újabb három eset azonban még megerősítésre vár, és az is előfordulhat, ami legutóbb Marion Jonesszal esett meg, hogy a B-próba eredménye ellentmond az A-próbáénak. Emlékeztetőül: az amerikai vágtázónő szervezetében az első vizsgálat EPO használatát mutatta ki, ezért a háromszoros olimpiai bajnok lemondta a zürichi Golden League-viadalon való fellépését, hazautazott, és a B-próba elvégzését sürgette. Az újabb teszt negatív eredményt hozott, vagyis Jones állítását igazolta, így a futó ismét versenyezhet.

A Magyar Olimpiai Bizottság vezetése, tekintettel arra, hogy az atlétáknál ebben az évben már sajnos voltak doppingesetek – a gátas Palágyi Gergely és a sprinter Dobos Gábor akadt fenn korábban az ellenőrzésen –, továbbá kevesebb mint két esztendő van hátra a pekingi nyári olimpiai játékokig, minden eddiginél drasztikusabb intézkedések meghozatalára tesz javaslatot.

Horváth Gergely
Horváth Gergely
Horváth Gergely
Ezért a pénteki elnökségi ülés első, rendkívüli napirendi pontja a hazai doppinghelyzet áttekintése lesz. Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy egyetlenegy sportágban sem végeznek annyi doppingvizsgálatot, mint az atlétikában…

Diszkoszvetés
Világ- és Európa-csúcs: Jürgen Schult (német) 74.08 méter (1986)
Varga Roland egyéni csúcsa: 67.38 méter (2002)

200 méteres síkfutás
Világcsúcs: Michael Johnson (amerikai) 19.32 mp (1996)
Európa-csúcs: Pietro Mennea (olasz) 19.72 mp (1979)
Pauer Géza egyéni csúcsa: 20.74 mp (2004)

Gerelyhajítás
Világ- és Európa-csúcs: Jan Zelezny (cseh) 98.48 méter (1996)
Horváth Gergely egyéni csúcsa: 81.55 méter (2003)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik