Szicíliai hiba az angolok ellen

KEMÉNY KRISTÓFKEMÉNY KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2006.11.03. 00:47
Címkék
Megbotlott a remek formában lévő Palermo: a szicíliai csapat hazai pályán 1–0-ra kikapott a Newcastle együttesétől.
Az elsô félidôben eldôlt a csata: Albert Luque (középen) fejese három pontot ért a Newcastle-nek
Az elsô félidôben eldôlt a csata: Albert Luque (középen) fejese három pontot ért a Newcastle-nek
Az elsô félidôben eldôlt a csata: Albert Luque (középen) fejese három pontot ért a Newcastle-nek
Az elsô félidôben eldôlt a csata: Albert Luque (középen) fejese három pontot ért a Newcastle-nek
Az elsô félidôben eldôlt a csata: Albert Luque (középen) fejese három pontot ért a Newcastle-nek
Az elsô félidôben eldôlt a csata: Albert Luque (középen) fejese három pontot ért a Newcastle-nek

Palermo (olasz) - Newcastle (angol) 0–1 (0–1)
Palermo, 16 904 néző
V: Jára (cseh)
PALERMO: Fontana – Dellafiore, Cassani, Barzagli (Biava, 46.), Pisano – Tedesco (Simplicio, 66.), Guana (Di Michele 66.), Parravicini, Munari – Brienza, Caracciolo
NEWCASTLE: Krul – Ramage, Moore, Bramble, Taylor – Solano (Troisi, 90.), Emre, N'Zogbia (Sibierski, 68.) Milner, Butt – Luque (Pattison, 77.)
G: Luque (37.)

A palermói Renzo Barbera Stadion öltőzőfolyosóján a szicíliai biztonsági őrök vélhetően egyszerre vágták haptákba magukat, amikor a Newcastle menedzsere, Glenn Roeder hatalmas lendülettel végigszáguldott a szűk helyiségen, majd berontott csapata öltözőjébe. Az elegáns öltönyt viselő úriember, miután becsukta maga mögött az ajtót, levetette a „gentlemankülsőt”, fölvette a futballedző stílust, és gyaníthatóan hangos eligazításba kezdett: „Úgy készüljetek, mintha gladiátorharc várna rátok – hallatszott az utasítás a szobából. – Mert higgyétek el, a palermói közönség olyan hangulatot kelt majd, mint tette Róma népe a Colosseumban. Jártam már Olaszországban, voltam Serie A-meccsen: lesz itt tűzijáték, röpülnek majd a rakéták, s óriási buzdítás segíti majd a hazaiakat.”
A szicíliai klubház másik végén a helyi együttes készülődött. Francesco Guidolin, a Palermo vezetőedzője azonban sokkal nyugodtabb hangon tartott beszédet – ami nem is csoda, hiszen bár alakulatának a riválishoz képest sokkal kevesebb a nemzetközi kupatapasztalata, az elmúlt hetek formáját nézve a mérkőzés abszolút esélyesének számított.

„Senkit se tévesszen meg ellenfelünk gyengélkedése – utalt azonban a szakember a Newcastle Premiershipben mutatott botrányos teljesítményére. – Annak ellenére, hogy az angoloknál több kulcsjátékos sem lép pályára, nagyon erős csapatuk van, amely képes meglepetést szerezni. Nekünk úgy kell futballoznunk, mint a West Ham ellen, amikor nem kapkodtunk, koncentráltak voltunk, és könyörtelenül kihasználtuk a helyzeteinket.”

Guidolin tehát azt a mérkőzést hozta fel példaként, amikor az UEFA-kupa előző körében a déliek 4–0-s összesítéssel kiütöttek egy másik angol klubot. Egyébként a párharcot a „szarkák” is megtekintették: Emre Belözoglu, a Newcastle török labdarúgója éppen a WHU megverését emlegette egy olasz újságírónak, amikor a szakíró arról érdeklődött a most csütörtöki összecsapás előtt, milyen csapatnak látja a Palermót.

„Ha a Juventus az első osztályban indul, és a Milantól meg a Fiorentinától nem vonnak le pontokat, a Palermo nem állna ilyen jól.” (Emre Belözoglu, a Newcastle játékosa a vetélytársról)
„Mentálisan biztosan jó állapotban van a társaság, hiszen egymás után nyeri a rangadókat – mondta a korábban az Internazionaléban is profiskodó középpályás. – Ám úgy gondolom, ha a Juventus az első osztályban indul, és a Milantól meg a Fiorentinától nem vonnak le pontokat, a Palermo nem állna ilyen jól a bajnokságban...”

Hiába tartott a Newcastle vezetőedzője attól, hogy Renzo Barbera közönsége pokoli hangulatot teremt majd mérkőzésen, a lelátók nagy része üresen állt a kezdésnél, és bár az a néhány ezer Palermo-drukker, aki kilátogatott az arénába, üvöltött torkaszakadtából, nem volt félelmetes a stadion. Nem úgy a hazai együttes támadójátéka: a Palermo az első félidőben több ziccert is kialakított, ám gólt nem sikerült szereznie az olasz csapatnak. Az angol együttesnek viszont egy helyzet is elég volt, hogy gólt érjen el: James Milner tekert középre a bal szélről, s az ötösre érkező labdát Albert Luque fejelte a kapuba.
A második negyvenöt perc ott folytatódott, ahol az első abbamaradt. A hazaiak sorra eljutottak a Newcastle kapuja elé, ám a befejezést rendre elpuskázták, vagy éppen a tizenkilenc éves Tim Krul kapus bravúrja mentette meg a vendégeket a góltól.
Így kijelenthetjük: bár a Newcastle az angol bajnokságban gyengélkedik, az UEFA-kupában mindkét meccsét megnyerte és vezeti a csoportját. ---- Míg az első fordulóban az Ajax a szabadnapját élvezte, csütörtökön a játékban lelték örömüket a holland csapat futballistái: az amszterdami együttes parádésan játszott az Austria Wien ellen, amely gárda kapujában a magyar Sáfár Szabolcs próbálta hatástalanítani az Ajax helyzeteit. Nos, bár a magyar kapus több bravúrt is bemutatott, a holland gólfelelős, Klaas Jan Huntelaar kétszer is betalált, s mivel Manuchayan is gólt szerzett, kiütéses győzelmet aratott az Ajax. Így az Austria két forduló után nulla ponttal szerénykedik csoportja utolsó helyén. ---- Megdöbbentő bejelentést tett a Livorno elnöke, Aldo Spinelli: a klub elöljárója csapata vasárnapi döntetlenje után kapott dührohamot – a Livorno az Empoli ellen 0–0-ra végzett a Picchi-stadionban.

„Nagyon csalódott és bosszús vagyok az eredmény miatt – mondta Aldo Spinelli. – Úgy érzem, azért nem sikerült megszereznünk a három pontot, mert a játékosok borzasztó rossz fizikai állapotban vannak. Ezt pedig egyértelműen az UEFA-kupa-szereplésnek tulajdonítom.”
Az elnök szerint jobb lenne, ha a Livorno elbúcsúzna a sorozattól, és kizárólag az olasz bajnokságra koncentrálna.

„Csak pazaroljuk a futballistáink energiáját – vélekedett az elöljáró. – Még nem való nekünk az UEFA-kupa, én egy olyan csapatot akarok, amelyik a Serie A-ban eredményes. Ezért kértem Daniele Arrigoni vezetőedzőt, hogy a Partizan Beograd ellen pihentesse a legjobbjainkat.”
Nem maradt el a szakvezető válasza sem: a tréner szerint az UEFA-kupa egy fontos sorozat, amely megmutatja, hogy csapata milyen erőt képvisel a kontinensen.
„Megértem, hogy az elnök úr csalódott, de számomra igenis fontos a nemzetközi szereplés – mondta Daniele Arrigoni. – Nehogy azt higgye valaki, hogy nem a három pont megszerzéséért lépünk pályára Belgrádban. Sok játékos alkotja a keretet, nem ugyanaz a tizenegy labdarúgó játszik a meccseken, így nem gondolom, hogy bárkit is megviselne a terhelés. Remélem, a Partizan ellen sikerül megmutatnunk az elnöknek, hogy tudunk sikeresen futballozni.”
Nos, győzni ugyan nem tudott a Livorno, a hajrában szerzett góllal viszont pontot mentett: az 1–1-es végeredménynek pedig még Aldo Spinelli elnök is örülhet… ---- A csütörtöki eredmények

A-CSOPORT
Partizan Beograd (szerb)
Livorno (olasz) 1–1
Rangers (skót)
Maccabi Haifa (izraeli) 2–0
Szabadnapos: Auxerre (francia)

AZ ÁLLÁS
1. Rangers 2 2 – – 5–2 6
2. Maccabi 2 1 – 1 3–3 3
3. Partizan 1 – 1 – 1–1 1
4. Livorno 2 – 1 1 3–4 1
5. Auxerre 1 – – 1 1–3 0

A következő forduló (nov. 23.):
Maccabi Haifa–Partizan Beograd
Auxerre–Rangers

B-CSOPORT
Dinamo Bucuresti (román)
Besiktas (török) 2–1
Tottenham (angol)
FC Bruges (belga) 3–1
Szabadnapos: Leverkusen (német)

AZ ÁLLÁS
1. Tottenham 2 2 – – 5–1 6
2. Dinamo Buc. 1 1 – – 2–1 3
3. Leverkusen 1 – 1 – 1–1 1
4. FC Bruges 2 – 1 1 2–4 1
5. Besiktas 2 – – 2 1–4 0

A következő forduló (nov. 23.):
Leverkusen–Tottenham
FC Bruges–Dinamo Bucuresti

C-CSOPORT
Grasshoppers (svájci)AZ Alkmaar (holland) 2–5
Braga (portugál)–Liberec (cseh) 4-0
Szabadnapos: Sevilla (spanyol)

AZ ÁLLÁS
1. AZ Alkmaar 2 2 – – 8–2 6
2. Liberec 1 – 1 – 0–0 1
3. Sevilla 1 – 1 – 0–0 1
4. Grasshoppers 1 – – 1 2–5 0
5. Braga 1 – – 1 0–3 0

A következő forduló (nov. 23.):
Liberec–Grasshoppers
Sevilla–Braga

D-CSOPORT
Lens (francia)–Osasuna (spanyol) 3–1
Heerenveen (holland)-Odense (dán) 0–2
Szabadnapos: Parma (olasz)

AZ ÁLLÁS
1. Lens 1 1 – – 3–1 3
2. Odense 2 1 – 1 3–2 3
3. Parma 1 1 – – 2–1 3
4. Osasuna 2 – 1 1 1–3 1
5. Heerenveen 2 – 1 1 0–2 1

A következő forduló (nov. 23.):
Parma–Heerenveen
Odense–Lens

E-CSOPORT
Nancy (francia)-Wisla Kraków (lengyel) 2–1
Blackburn (angol)-FC Basel (svájci) 3–0
Szabadnapos: Feyenoord (holland)

AZ ÁLLÁS
1. Blackburn 2 2 – – 5–1 6
2. Nancy 1 1 – – 2–1 3
3. Feyenoord 1 – 1 – 1–1 1
4. Basel 2 – 1 1 1–3 1
5. Wisla 2 – – 2 2–4 0

A következő forduló (nov. 23.):
Feyenoord–Blackburn
Basel–Nancy

F-CSOPORT
Ajax (holland)-Austria Wien (osztrák) 3–0
Zulte-Waregem (belga)-Sparta Praha (cseh) 3–1
Szabadnapos: Espanyol (spanyol)

AZ ÁLLÁS
1. Waregem 2 2 – – 7–2 6
2. Ajax 1 1 – – 3–0 3
3. Espanyol 1 1 – – 2–0 3
4. Sparta 2 – – 2 1–5 0
5. Austria 2 – – 2 1–7 0

A következő forduló (nov. 23.):
Espanyol–Zulte-Waregem
Sparta Praha–Ajax

G-CSOPORT
Mladá Boleslav (cseh)-Panathinaikosz (görög) 0–1
Hapoel Tel-Aviv (izraeli)-Rapid Bucuresti (román) 2–2
Szabadnapos: PSG (francia)

AZ ÁLLÁS
1. Panathinaikosz 2 2 – – 3–0 6
2. Rapid Buc. 2 – 2 – 2–2 2
3. PSG 1 – 1 – 0–0 1
4. Hapoel TA 2 – 1 1 2–4 1
5. Mladá Boleslav 1 – – 1 0–1 0

A következő forduló (nov. 23.):
PSG–Hapoel Tel-Aviv
Rapid Bucuresti–Mladá Boleslav

H-CSOPORT
Palermo (olasz)–Newcastle (angol) 0–1
Celta Vigo (spanyol)–Eintracht Frankfurt (német) 1-1
Szabadnapos: Fenerbahce (török)

AZ ÁLLÁS
1. Newcastle 2 1 – 1 2–0 6
2. Palermo 2 1 – 1 2–2 3
3. Celta Vigo – – – – – –
4. Eintracht 1 – – 1 1–2 0
5. Fenerbahce 1 – – 1 0–1 0

A következő forduló (nov. 23.):
Fenerbahce–Palermo
Newcastle–Celta Vigo
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik