Harminchétezren a rajtnál

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2006.11.05. 01:25
Címkék
Ma rendezik meg a New York-i maratonit. Az idén is nagy a pénzdíj és rengeteg az induló. Harminchat évvel ezelőtt 127 maratoni futó fizette be New Yorkban az egydolláros nevezési díjat, s indult el a városban első ízben megrendezett maratoni futóversenyen. 1970-ben a Central Parkban rótták a köröket a résztvevők, akik közül mindössze ötvenöten értek célba.

Hat évvel a New York-i maratoni bemutatkozása után a verseny atyja, Fred Lebow új útvonalat jelölt ki, hiszen az 1970-es nyitányon még csak a Central Parkban futottak az indulók. A pálya ezután átszelte Brooklynt, Queenst, Bronxot és Manhattant. Az út mentén nézők ezrei biztatták a futókat, a New York-iak ekkor már a sajátjukénak tekintették a rendezvényt. Azóta a New York-i maratoni a világ egyik legnagyobb viadalává nőtte ki magát, az idén 90 ezren pályázták meg a részvétel jogát. A versenyen ugyanis – éppen a hatalmas érdeklődés miatt – nem indulhat el mindenki, „csupán” 37 ezren sorakozhatnak fel a rajtnál. Tavaly 36 856-an értek célba – ez minden idők legnagyobb maratonifutó-mezőnye –, a helyszínen pedig több mint kétmillióan kísérték figyelemmel a versenyt.

2002 óta a legjobb női futók 35 perccel a férfiak előtt rajtolnak, így a gyengébb nem képviselőinek küzdelme is izgalmasabbá, látványosabbá vált. A kerekes székesek versenye is egyre rangosabb, a 140 induló díjazása a futókéhoz hasonlítható. Az idén egyébként akár 750 ezer dollárt is szétoszthatnak a résztvevők között, a helyezéseket és a teljesítményt egyaránt díjazzák. A futók közül elsőként célba érő férfi és nő 100-100 ezer dollárt kap, kiemelkedő eredmény esetén ehhez még 30 ezer dollár társulhat. A kerekes székesek helyezésért járó díjazása szerény, ám az a férfi, aki kézi lánccal hajtott kerekes székkel versenyezve 2:07:30 órán belül, s az a nő, aki 2:22:00 órán belül ér célba, 70 ezer dollárral lesz gazdagabb. A versenyt a tévétársaságok 125 országban közvetítik, Amerikában az NBC öt órán keresztül élő adásban számol be az eseményről. A tavalyi befutónál jobb reklám nem kell egyetlen rendezvénynek sem: a kenyai Paul Tergat és a dél-afrikai Hendrick Ramaala óriási hajrája után Tergat csupán három tized másodperccel előzte meg a 2004-es győztest, aki most természetesen visszavágásra készül. A kenyai világcsúcstartó (2:04:55) persze szeretné megvédeni címét, annak ellenére, hogy tavalyi győzelme óta sérülések miatt egyáltalán nem versenyzett.
A nők között is indul a címvédő, a lett Jelena Prokopcuka.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik