Justine Henin lehet az új ranglistavezető

BÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2006.11.10. 00:07
Címkék
Justine Henin-Hardenne második meccsén is győzött és már továbbjutó a madridi WTA-vébén.
Justine Henin-Hardenne egyelôre megállíthatatlan Madridban
Justine Henin-Hardenne egyelôre megállíthatatlan Madridban
Reuters
Justine Henin-Hardenne egyelôre megállíthatatlan Madridban
Justine Henin-Hardenne egyelôre megállíthatatlan Madridban
Justine Henin-Hardenne egyelôre megállíthatatlan Madridban
Reuters
Justine Henin-Hardenne egyelôre megállíthatatlan Madridban

Amélie Mauresmónak pályára sem kellett lépnie szerdán Madridban ahhoz, hogy kiderüljön, semmiképp sem zárhatja az évet a világranglista első helyén. Ehhez ugyanis nemcsak meg kellett volna tartania tavaly szerzett pontjait (egy éve megnyerte a WTA-világbajnokságot), hanem Justine Henin-Hardenne-nek is a Sárga csoport utolsó helyén kellett volna végeznie. Mivel azonban Martina Hingis legyőzte Nadja Petrovát a szerdai nap utolsó, késő esti találkozóján, holtverseny esetén az egymás elleni eredmények már nem alakulhattak úgy, hogy az idén mind a négy Grand Slam-versenyen finalista belga lány jöjjön ki legrosszabbul a végelszámolásból. Petrova így duplán szúrt ki a már csak három napig világelső franciával, hiszen az első napon éppen ő győzte le az egyébként eléggé indiszponált Mauresmót.

A kitartó orosznak Hingis ellen már nem volt sok esélye a győzelemre: az első szettben hamar 4:1-es hátrányba került (el is bukta), s bár a másodikat 6:3-ra megnyerte, a harmadikban ismét sokat hibázott (41 ki nem kényszerített hibát ejtett...), így azt ugyanilyen arányban veszítette el. „A szerdai vereség után nagyon akartam ezt a sikert. Petrova kicsit alábecsült engem, hiszen ő, velem ellentétben remekül teniszezett a nyitó napon. Akkor nagyon keményen adogatott, és tudtam, hogyha nem támadom meg az ütéseit, elsöpör” – fejtegette a három év után januárban visszatérő svájci, akinek csütörtökön Mauresmót kellett volna legyőznie az elődöntőhöz.

Előbb azonban a Sárga-csoport másik mérkőzésére került sor, amelyet Petrova úgy indított Henin ellen, hogy két bréklabdát is hárítania kellett. Majd két gémmel később még kettőt, amelybe már beletört a bicskája, szerencséjére azonban ő is idejekorán elvette a belga szerváját. Ezután Henin percei következtek: remekül fogadott, látványos kereszteket ütött, míg az orosz egyre többet hibázott, és hiába javult fel egy kicsit 5:2 után, Henin onnan már hozta a játszmát.
A második szett valamivel kevesebb hibát és jobb teniszt hozott, ám 3:3-nál, a teniszbabona szerint roppant fontos hetedik játékban a belgának bejött egy elütés, majd Petrova rontott egy könnyű labdát, és ezzel máris Henin került brékelőnybe. Az orosz ettől el is kedvetlenedett egy kissé, és bár a saját adogatójátékát még nagy keservesen hozta, a következő gémben már nem tudta megállítani ellenfelét. Henin győzelmével már elődöntős, és jó esélye van a világlesőségre is, míg Petrova az első napi remeklés után elfáradt (most 31 ki nem kényszerített hiba került a neve mellé).

A csoport másik meccse (mint kiderült, a torna eddigi legjobb párharca) Hingis és Mauresmo között hektikusan kezdődött: az első hat játékból ötöt a fogadó nyert meg. Rontás rontást követett, általában az szerezte meg a hosszú és lendületesnek jóindulattal sem mondható labdamenetek után a pontot, akinek volt türelme kivárni, míg a másik hibázik. Három háromnál a hamarabb magára találó svájci hozta a szerváját, majd a nehezen magyarázható hibákat elkövető Mauresmóét is elvette, így rövid úton befejezte a szettet. A második játszmában a világelső szinte tökéletesen játszott: 12 nyerőt ütött, s a mindössze négy ki nem kényszerített hiba mellett remekül adogatott, miközben Hingist az ereje és a kedve mellett lassan a szerencséje is elhagyta: 1:6. A harmadikban 0:4 után ugyan végre két játékot nyert, de aztán ismét elbukta a szerváját, és ekkor úgy tűnt, Mauresmo már nem veszíthet.

Hingis ekkor újabb rohamot indított. A francia ismét könnyelműsködni kezdett, négy meccslabdát is elszúrt, és a svájci 5:4-es hátránynál bréklabdához is jutott. Mauresmo azonban ekkor megnyerte a találkozó legszebb labdamenetét, s behúzta a mérkőzést is – ennek ellenére csak halovány esélye van a négy közé jutni.

SONY ERICSSON WTA-VB, MADRID (3 000 000 dollár, kemény pálya)
Csoportkör. Sárga csoport: Hingis (svájci, 8.)–Petrova (orosz, 5.) 6:4, 3:6, 6:3; Henin-Hardenne (belga, 3.)–Petrova 6:4, 6:4; Mauresmo (francia, 1.)–Hingis 3:6, 6:1, 6:4
A csoport állása: 1. Henin 2 győzelem/2 mérkőzés (4:0-s szettarány), 2. Hingis 1/3 (4:5), 3. Petrova 1/3 (3:4), 4. Mauresmo 1/2 (2:3).
Vörös csoport: Kuznyecova–Clijsters 6:1, 6:1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik