Most már világbajnok is az újdonsült világelső

BÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2006.11.13. 01:22
Címkék
Amélie Mauresmo sem tudta megállítani a rendkívül bátran teniszező Justine Henin-Hardenne-t, aki kéthavi kihagyás után visszatérve szerezte meg a vb-elsőséget.
Justine Henin-Hardenne keményen megdolgozott a kupáért
Justine Henin-Hardenne keményen megdolgozott a kupáért
Justine Henin-Hardenne keményen megdolgozott a kupáért
Justine Henin-Hardenne keményen megdolgozott a kupáért
Justine Henin-Hardenne keményen megdolgozott a kupáért
Justine Henin-Hardenne keményen megdolgozott a kupáért
Amélie Mauresmo és Justine Henin-Hardenne már eléggé unhatja egymást: nem elég, hogy folyton-folyvást összekerülnek, egyvégtében nagy tétre menő mérkőzéseken akadnak egymás útjába. Az Ausztralian Openen és Wimbledonban is ők játszották idén a finálét (mindkétszer Mauresmo nyert), és a madridi WTA-világbajnokságon is egy csoportba sorsolták a két hölgyet. A csoportküzdelmek során az életéért játszó világelső újra felülmúlta az akkorra már régen továbbjutó Henint, ám ezzel együtt le kellett mondania a világranglista első helyéről, amelyet épp a belga vett át. Két nappal utána, vasárnap pedig jöhetett idei harmadik közös döntőjük.

A világbajnokság fináléját Henin kezdte jobban, hiszen rögtön az első játékban két bréklabdához jutott, de Mauresmo ekkor még remek szervákkal megmentette a gémet. Miközben azonban a belga gond nélkül nyerte a saját adogatójátékait, a franciának továbbra is nehézségei voltak, mi több, 2:2 után 0:40-ről már nem is sikerült visszakapaszkodnia – a hetedik bréklehetőségét már kihasználta Henin. Az idén mind a négy Grand Slam-tornán finalista belga lány továbbra is határozottan és agresszíven teniszezett, ám ahogy közeledett a játszma hajrája, egyre több hiba csúszott a játékába. Mauresmo 4:3-nál vissza is vette az adogatóelőnyt, hogy aztán saját szervájánál ismét neki kelljen két bréklabdát hárítania. A harmadikat (összesen már a tizediket) aztán a végjátékban az egymás után nyerő ütéseket szóró Henin egy parádés fonákkal beütötte, majd behúzta a játszmát is (6:4).

WTA-VILÁGBAJNOKSÁG, MADRID (3 000 000 DOLLÁR, KEMÉNY PÁLYA)

Egyes. Döntő: Justine Henin-Hardenne (belga, 3.)–Amélie Mauresmo (francia, 1.) 6:4, 6:3. Páros. döntő: Lisa Raymond, Samantha Stosur (amerikai, ausztrál, 1.)–Cara Black, Rennae Stubbs (zimbabwei, ausztrál, 3.) 3:6, 6:3, 6:3
A második szett két fogadósikerrel kezdődött. Érdekes módon mindkétszer az adogató volt idegesebb és követett el váratlan hibákat, így Mauresmo bréklehetőségénél Henin csaknem derékszögben lőtte ki a labdát a Madrid Arena traverzei közé.

A következő szerváját végre hozta Mauresmo, ekkor ő tűnt magabiztosabbnak, ellenfelének azonban elég volt két jól sikerült elütés meg egy ász ahhoz, hogy ismét lendületbe jöjjön, és az első adandó alkalommal megint csak megbrékelje a franciát. Mauresmo ekkor még a meccsben tartotta magát, 3:3 után azonban nem nyert több játékot, Heninnek ugyanis ekkor már szinte minden bejött: keményen megtámadta ellenfele szerváit, aki kockáztatni kényszerült, de nem járt sikerrel.
Henin így 6:3-ra nyerte meg a második játszmát, és idei ötödik kiemelt döntőjén a második győzelmét aratta – utoljára Steffi Graf volt ott mind az öt nagy fináléban, még 1993-ban. A mérkő-zésről mindent elárul, hogy a belga lánynak Mauresmo tíz adogatójátékából kilencben volt legalább két bréklabdája…
A térdsérülés miatt a torna előtt két hónapot kihagyó Henin természetesen boldog volt a meccs után: „Nem ez a kedvenc borításom, de sikerült bebizonyítanom, hogy kemény pályán is jó vagyok. A kéthavi távollét után nem számítottam rá, hogy nyerhetek itt, de ahogy teltek a napok, egyre jobban akartam a győzelmet. Ezért is játszottam agresszíven, végig nyomás alatt tartottam Amélie-t, ami sikerre vezetett.”

Persze Mauresmo sem volt elkeseredve, hiszen így is pályafutása legjobb évét zárta: „Henin jobban játszott, mint én. Ki tudta használni a lehetőségeit, míg én hibáztam. Kicsit fáradtabb is voltam, sok energiát kivett belőlem, hogy egyáltalán a négybe beverekedjem magam. Nem vagyok csalódott, végül is nem nyerhetek meg minden versenyt” – mondta mosolyogva.
A párosok között az első helyen kiemelt amerikai Lisa Raymond és az ausztrál Samantha Stosur szerezte meg a győzelmet.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik