Nincs orvosság Federer ellen

BÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2006.11.15. 01:05
Címkék
A sanghaji Mesterek Kupája keddi játéknapján bemutatott tenisszel Andy Roddick bárki mást legyőzött volna, de a világelső Roger Federer ellen a parádés játék is csak arra volt elég, hogy meccslabdáról veszítsen.
A világelsô svájci Roger Federer ezúttal is ellenállhatatlan volt
A világelsô svájci Roger Federer ezúttal is ellenállhatatlan volt
AFP
A világelsô svájci Roger Federer ezúttal is ellenállhatatlan volt
A világelsô svájci Roger Federer ezúttal is ellenállhatatlan volt
A világelsô svájci Roger Federer ezúttal is ellenállhatatlan volt
AFP
A világelsô svájci Roger Federer ezúttal is ellenállhatatlan volt

Annak ellenére, hogy Andy Roddick tizenkét próbálkozásából egyszer, még 2003-ban tudta eddig megverni Roger Federert, a sanghaji évadzáró Mesterek Kupáján a Vörös csoport második fordulójában vívott mérkőzésük előtt, ha nem is magabiztosan, de reménykedve nyilatkozott.
„Nem félek, inkább lehetőségnek tekintem ezt a meccset. Minden Roger elleni vereségemből tanulok valamit, így egyre jobbak lesznek az esélyeim” – fejtegette a 24 esztendős amerikai.

A legutóbbi találkozásukkor, az US Open döntőjében négyszettes vereséget szenvedő Roddick elszántan is kezdett, valóban nem látszott rajta, hogy megilletődne a gyakorlatilag verhetetlen ellenfél láttán. Első számú fegyverével, bombaerős adogatásaival pedig meg is tudta lepni Federert, aki az első szettben bele-belekapni is alig tudott a bivalyerős szervákba. A világelső ráadásul magához képest kényelmesen, keveset vállalva, olykor hibázva játszott, úgy tűnt, nem számított rá, hogy az amerikai ennyire komolyan vesz egy egyszerű csoportmecscset. A harmadik gémben Roddick kettős hiba után még el is vette ellenfele adogatását, ettől pedig még több önbizalmat kapott, és remek játékkal, többek között nyolc ászt ütve 6:4-re megnyerte az első szettet.

Persze, mint emlékszünk, David Nalbandian is lopott egy játszmát a világelsőtől vasárnap, aki azután valósággal legázolta az argentint. Keddi ellenfelét azonban más fából faragták. A második szett bizonyította, miért Federer és Roddick jelenleg a két legjobb játékos a világon: látványos, izgalmas csatát vívtak. A továbbra is rendkívül elszánt amerikai az alapvonalról is támadott, és sokat ment fel a hálóhoz, ez hol sikert hozott neki, hol azonban csak teret adott vele a svájci félelmetes elütéseinek. Federer ráadásul kezdett ráérezni ellenfele szerváira is, így míg az első szettben szinte pontot sem szerzett Roddick első adogatásaiból, most parázs labdamenetek követték egymást. A világelső 5:4-nél három bréklabdához is jutott, de Roddick megmentette a szettet, a rövidítésben pedig három mérkőzéslabdája volt. Ám ekkor már Federer koncentrált jobban, Roddick pedig a legrosszabbkor rontott: egy nem reménytelen röptét a hálóba csapott.

A harmadik szett elején, maratoni gémben, Federer ráadásul el is vette az adogatását, és a svájci azután már megállíthatatlan volt. Szegény Roddick mindent megpróbált, de hiába, az ekkor már csúcsformában teniszező, az ászokat is szóró világelső ellen legjobb játékával sem volt esélye fordítani.
„Balszerencsésnek érzem magam, hiszen jól játszottam, jó esélyem volt a győzelemre” – kesergett Roddick, akinek, ha úgy játszik, mint kedden, nem lehet gondja az elődöntőbe jutással. Ehhez az argentin David Nalbandiant kell legyőznie csütörtökön, aki kedden három játszmában kikapott a horvát Ivan Ljubicictól.

A szerdai műsor
12.00 Nyikolaj Davigyenko–James Blake
14.00 Rafael Nadal–Tommy Robredo

Mesterek Kupája, Sanghaj (3.7 millió dollár, szőnyeg)

Egyes. Vörös csoport. 2. forduló:
Federer (svájci, 1.)–Roddick (amerikai, 5.) 4:6, 7:6, 6:4; Ljubicic (horvát, 4.)–Nalbandian (argentin, 7.) 5:7, 7:6, 7:5.
A csoport állása: 1. Federer 2 mérkőzés/2 győzelem, 2. Roddick 2/1 (szettarány: 3:3), 3. Ljubicic 2/1 (3:3), 4. Nalbandian 2/0

Páros. Vörös csoport. 2. forduló: B. Bryan, M. Bryan (amerikai, 1.)–Damm, Paes (cseh, indiai, 6.) 6:2, 6:7, 7:6; Hanley, Ullyett (ausztrál, zimbabwei, 4.)–Erlich, Ram (izraeli, 7.) 6:4, 6:4.
A csoport állása: 1. Hanley, Ulyett 2/2, 2. B. Bryan, M. Bryan 2/1, 3. Erlich, Ram 2/1, 4. Damm, Paes 2/0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik