Nadal–Federer csata lesz az elődöntőben

BÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2006.11.18. 02:24
Címkék
Rafael Nadal jutott be utolsóként a Mesterek Kupája elődöntőjébe, miután három szettben legyőzte Nyikolaj Davigyenkót. A spanyol salakmenő ellenfele a világelső Roger Federer lesz a szombati elődöntőben.
Rafael Nadal vereséggel kezdte a sanghaji tornát, de végül sikerült kiharcolnia az elôdöntôbe jutást
Rafael Nadal vereséggel kezdte a sanghaji tornát, de végül sikerült kiharcolnia az elôdöntôbe jutást
Rafael Nadal vereséggel kezdte a sanghaji tornát, de végül sikerült kiharcolnia az elôdöntôbe jutást
Rafael Nadal vereséggel kezdte a sanghaji tornát, de végül sikerült kiharcolnia az elôdöntôbe jutást
Rafael Nadal vereséggel kezdte a sanghaji tornát, de végül sikerült kiharcolnia az elôdöntôbe jutást
Rafael Nadal vereséggel kezdte a sanghaji tornát, de végül sikerült kiharcolnia az elôdöntôbe jutást

Kezdjük a lényeggel: a sanghaji évadzáró Mesterek Kupáján az elődöntőben ismét létrejön a Roger Federer–Rafael Nadal csúcstalálkozó. A salakon verhetetlen spanyol és az alapjáraton legyőzhetetlen svájci legutóbb a wimbledoni döntőben csapott össze, akkor a világelső örülhetett. Előtte azonban zsinórban ötször Nadal.

A Sanghajban eddig inkább kitartóan, mint jól játszó salakkirálynak az Arany-csoport utolsó fordulójában Nyikolaj Davigyenkót kellett legyőznie, akivel korábban még sohasem találkozott, és aki már James Blake ellen is parádésan teniszezve, de végül kissé elfáradva, szett- és brékelőnyből szenvedett vereséget háromszettes, kiváló mérkőzésen.

A forgatókönyv ezúttal is hasonló volt. Az orosz vasember (Sanghaj előtt 31 tornán indult az idén) ingott meg ugyan előbb, de 3:3-nál 0:40-ről sikerült visszakapaszkodnia saját adogatójátékában. Ezután ő vette át az irányítást, remek alapvonalütésekkel futtatta a spanyolt, akinek ezúttal nem jöttek be védjegyszerű elütései, a szerváival is voltak gondjai, az orosz hibáira pedig hiába várt. A tizenkettedik játékban azután éppen ő rontott a legrosszabbkor: Davigyenko bréklabdájánál kettős hibát ejtett, ezzel el is bukta a 66 percig tartó első játszmát.

Nadal a második szettet már nem bízta a véletlenre: rögtön az első játékban elvette az orosz adogatójátékát, és bár Davigyenko szerváiból ekkor sem jutott sokra (az egész játszmában csupán egy labdamenetet nyert meg ellenfele első adogatásából), saját lehetőségeire nagyon ügyelt, az egyetlen bréklabdát pedig hárította, így 6:4-gyel lett övé a második szett.

A harmadik játszmában a spanyol már az elején elvette Davigyenko szerváját, de ekkor még visszakapaszkodott a lassacskán elfáradó orosz. 3:3 után azonban 0:40-nél már nem volt visszaút: kétszer még fellélegezhetett Davigyenko, de a harmadik bréklabdánál a hálóba ütött egy nehéz tenyerest. Ezután már nem volt esélye, hiába volt 5:4-nél még lehetősége az egyenlítésre, a még a szett elején a lábán a kötést kicseréltető, de az ápolási szünet után újult erővel visszatérő spanyol nem engedte ki a kezéből a végül 2 óra 46 percig tartó meccset.

Győzelmével Nadal július közepe óta a legjobb eredményét érte el, Wimbledon óta ugyanis egyetlen tornán sem jutott a legjobb nyolcnál tovább. A sztahanovisták méltó utódja, Davigyenko ellenben, úgy tűnik, végül kénytelen megfizetni annak árát, hogy ez volt az idén a 96. mérkőzése. Hosszú esztendő végén egymás után három háromszettes csata, ráadásul a világ legjobbjai ellen – ezt az orosznál kipihentebb versenyzők sem tudnák elviselni, nem csoda, ha neki is beletört a bicskája a feladatba, és nem bírta erővel a meccsek végjátékát.

A nap másik mérkőzésén a mindenképp csoportelső James Blake csak annyit adott ki magából, amennyi feltétlenül szükséges volt, pontosabban még anynyit sem: az első szettet elszórakozta a már kiesett Tommy Robredo ellen: tizenhat ki nem kényszerített hibát követett el, így a különösebben nagy csodát nem tévő, de azért egy-két szép megoldást bemutató spanyol simán megnyerte a játszmát. A másodikban aztán az amerikai valamivel jobban koncentrált, és nyert 6:3-ra, a harmadik pedig késhegyre menő, izgalmas csatát hozott volna, ha bármi tétje lett volna még a találkozónak. Így azonban elégedjünk meg azzal, hogy Robredo látványos labdamenetek végén 7:5-re diadalmaskodott.

Az elődöntőben Blake ellenfele az argentin David Nalbandian lesz, Nadal pedig, mint írtuk, Federerrel találkozik. Kemény pályán 2–1 a mérlegük Nadal javára (salakon is a spanyol, füvön ellenben a svájci a jobb), ráadásul egyikük sincs valami nagy formában az év vége felé. Így aztán izgalmasnak ígérkezik a meccs.

MESTEREK KUPÁJA, SANGHAJ (3 700 000 dollár, szőnyeg)
Egyes. Arany-csoport. 3. forduló: Nadal (spanyol, 2.)–Davigyenko (orosz, 3.) 5:7, 6:4, 6:4; Robredo (spanyol, 6.)–Blake (amerikai, 8.) 6:2, 3:6, 7:5.
A csoport végeredménye: 1. Blake 2 győzelem/3 mérkőzés (szettarány: 5:3), 2. Nadal 2/3 (4:3), 3. Davigyenko 1/3 (4:5), Robredo 1/3 (3:5) Páros. Arany-csoport. 3. forduló: Knowles, Nestor (bahamai, kanadai 3.)–Fyrstenberg, Matkowski (lengyel, 8.) 6:3, 6:3; Björkman, Mirnij (svéd, fehérorosz, 2.)–Santoro, Zimonjics (francia, szerb 5.) 6:3, 7:6.
A csoport végeredménye: 1. Björkman, Mirnij 3/3, 2. Knowles, Nestor 2/3, 3. Santoro, Zimonjics 1/3, 4. Fyrstenberg, Matkowski 0/3

A szombati műsor
12.00 Roger Federer–Rafael Nadal
14.00 James Blake–David Nalbandian
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik