Két hétig reménykedhet a Vadkakasok együttese

KIRIPOLSZKY TAMÁSKIRIPOLSZKY TAMÁS
Vágólapra másolva!
2006.12.05. 00:49
Címkék
Nem dőlt el, életben maradhat-e a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő debreceni férfi kosárcsapat. A klubot működtető zrt. rendkívüli közgyűlésén elodázták az erről való döntést – még két héttel.
Az utóbbi idôben Greg Harris (elöl) is csak labdát látott, fizetést nem
Az utóbbi idôben Greg Harris (elöl) is csak labdát látott, fizetést nem
Czeglédi Zsolt
Az utóbbi idôben Greg Harris (elöl) is csak labdát látott, fizetést nem
Az utóbbi idôben Greg Harris (elöl) is csak labdát látott, fizetést nem
Az utóbbi idôben Greg Harris (elöl) is csak labdát látott, fizetést nem
Czeglédi Zsolt
Az utóbbi idôben Greg Harris (elöl) is csak labdát látott, fizetést nem

Egy labirintusból talán könynyebb kijutni, mint eligazodni a Vadkakasok NB I A-csoportos férficsapatát üzemeltető Debreceni Városi Egyetemi Kosárlabda Zrt. dolgaiban. Ráadásul amíg az útvesztőből kijuthatunk a fényre, kérdéses, hogy a cég működésében észlelhető anomáliákra, a rosszul vagy felelőtlenül gazdálkodó személyek kilétére fény derül-e. Egy biztos: a csődközeli helyzet nem az utolsó fél évben állt elő, már régóta üresen kong a kassza. A játékosok ebben az évadban például mindössze egyhavi bérüket kapták meg – azt is részletekben… Nem csoda, ha felélték tartalékaikat, és néhányan már kölcsönökből tengetik mindennapjaikat, így annak is örülnek, ha egy-egy szponzor jóvoltából nem kell az ebédért vagy a vacsoráért fizetniük. Az egyik idegenlégiós például elsírta magát, amikor múlt pénteken – a kaposvári megmérettetés előtt – kitették az albérletéből.

Jellemző az állapotokra, hogy kétségbeesésében nem a klubot irányítók valamelyikéhez, hanem az edzőjéhez, Rajko Toromanhoz fordult segítségért. A szerb szakember egyébként ott volt a hétfői rendkívüli közgyűlésen, amelyen a Vadkakasok léte-nemléte volt az egyetlen napirendi pont. A mester azonban nem lett okosabb a témában, merthogy a megjelentek elodázták a döntést.

„Mit mondjak a fiúknak?” – tárta szét kérdőn a karjait.

És mit mondhatunk mi a debreceni kosárlabdasportért aggódóknak? Körülbelül két hét múlva okosabbak leszünk. Hogy miért éppen akkor, arra az igazgatósági elnöki posztjáról lemondó, de még funkciójában lévő Takács László számolt be.

„Múlt hét pénteken a zrt. igazgatósága összeállította azt a konszolidációs tervezetet, melynek alapján szerintünk megmenthető a társaság – kezdte Takács László. – Ezt az anyagot tártuk a rendkívüli közgyűlés elé. Az anyagban szereplő elképzelések nagy terheket raknak a tulajdonosokra, ezért azt gondoltuk, időt kell adnunk a döntéshozóknak. A tizennyolcadikával kezdődő hét valamelyik napjáig nem zárjuk le tehát a rendkívüli közgyűlést. Delegációt alakítottunk, amelynek az a feladata, hogy részleteiben is megismertesse a tervet az érdekeltekkel, legfőképp a csaknem harminc százalékot tulajdonló önkormányzat képviselőivel. Ha a város egyértelműen kinyilvánítaná, hogy továbbra is kiáll a kosárlabda mellett, az pozitívan hatna az időközben elbizonytalanodó támogatóinkra is. Ha viszont a város kihátrál, annak nem pusztán beláthatatlan pénzügyi következményei lennének – ne feledjük, idény közben vagyunk, élő szerződésekkel –, hanem nagy valószínűséggel az utánpótlás-nevelés is megsínylené.”

Takács László – felhatalmazás híján – nem árulta el, mekkora az adósságállomány, így csak találgathatunk, hogy valóban mi érné meg jobban a tulajdonosoknak. Az önkormányzat hezitálása érthető, hiszen néhány év alatt több száz millió forintját emésztette fel a klub. Mindenesetre a sportágért aggódó debreceniek – köztük Orendi Mihály, a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola igazgatója, illetve Nagy Ágoston, a Debreceni Egyetem sportigazgatója – közös nyilatkozatban kérik a zrt. tulajdonosait, tegyenek meg mindent, hogy ne szűnjön meg az élvonalbeli csapat.

A játékosok kedden sajtótájékoztatón kérik a nyilvánosság segítségét.

NS-vélemény: Ki beszél már aranyéremről?

Micsoda tervek! – sóhajtottak fel kétkedőn, elismerőn, csodálkozva, irigykedve, ki-ki beállítódása szerint a 2001 nyarán tartott tájékoztató résztvevői, amikor bejelentették a Debreceni Városi Egyetemi Kosárlabda Rt. (ma már zrt.) megalakulását. Célként – három éven belül – a bajnoki cím megszerzését és nemzetközi kupaszereplést tűztek ki a jól hangzóan Vadkakasoknak elkeresztelt gárda elé, míg az utánpótlásnál a sportiskola bevonásával a sportág piramisának alapjait kívánták megerősíteni. Utóbbi maradéktalanul teljesült, ám a számos idegenlégióst foglalkoztató profi csapat „csak” egy bajnoki és egy Magyar Kupa-ezüstöt, valamint egy MK-bronzot termelt, no meg megméretett – és könnyűnek találtatott – az ULEB-kupában. Mostanság már a nézőszám is megcsappant, és már senki sem emlegeti a bajnoki címet.

Szavazás

Melyik csapat nyeri a férfi kosárlabda-bajnokságot?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik