Marat Szafin nagy találkozása

BÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2006.12.05. 00:49
Címkék
Marat Szafin óriási tapasztalata sokat jelentett
Marat Szafin óriási tapasztalata sokat jelentett
Marat Szafin óriási tapasztalata sokat jelentett
Marat Szafin óriási tapasztalata sokat jelentett
Marat Szafin óriási tapasztalata sokat jelentett
Marat Szafin óriási tapasztalata sokat jelentett
Nincs argentin, aki vitatná Diego Maradona csodatévő képességét, ám a hazájában félistenként tisztelt egykori labdarúgó varázsereje az Oroszország–Argentína Davis-kupa-fináléban (3–2) fordítva sült el. A pocakos zseni végigszurkolta ugyan a döntőt, de a mágikus kézfogásától épp az ellenfél kulcsembere, Marat Szafin táltosodott meg.

Az orosz óriás egész évben csak szenvedett, volt, amikor a legjobb százat is csak kívülről nézte a világranglistán, és a DK-finálét is úgy kezdte pénteken, hogy három szettben kikapott David Nalbandiantól. Szombaton aztán találkozhatott Maradonával.

„Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy megszoríthattam azt a kezet, amellyel azt a csodálatos gólt szerezte a nyolcvanhatos világbajnokságon” – lelkesedett némi szarkazmussal Szafin az argentin emlékezetes, Anglia elleni negyeddöntőben szerzett találatára utalva. „Isten keze” (ahogy Maradona utalni szokott arra a gólra) most is megtette hatását: meghozta az orosz szerencséjét.

Szafin először Dmitrij Turszunovval az oldalán a párost nyerte meg, majd az ötödik, mindent eldöntő meccsen parádés tenisszel verte meg José Acasusót – pedig fejtörést okozott Samil Tarpiscsev kapitánynak, hogy őt vagy Turszunovot nevezze-e.

„Azért döntöttem végül Marat mellett, mert keresztülment már mindenen, óriási a tapasztalata. Van, amikor jobban játszik, van, amikor rosszabbul, de az ilyen meccseket ő nem veszíti el” – magyarázta Tarpiscsev, akinek be is vált a számítása.

„A döntő pillanatokban jobban koncentráltam, sokszor voltam már hasonló, kiélezett szituációkban. Mindketten remekül teniszezünk, Acasuso jól szervált, és veszélyesen ütött az alapvonalról, végül azonban a nagyobb tapasztalat a javamra döntötte el a meccset” – fogalmazott rendkívül sportszerűen az orosz. Nyikolaj Davigyenko mindenképpen hálás lehet Szafinnak, hiszen már ő megnyerhette volna a finálét Nalbandian ellen, ám zavarba ejtően rosszul teniszezett, így az argentin lesöpörte a pályáról.

„Minden jó, ha jó a vége. Szerencsére Marat megmentette a bőrömet – örült Davigyenko. – Idegesen léptem pályára, egyfolytában azon gondolkodtam, hogyan teniszezem majd így egyáltalán. Sohasem éreztem még ilyet, életemben nem voltam ennyire bizonytalan” – elevenítette fel a meccset az orosz, aki élete legboldogabb heteként említette az elmúlt napokat.

Az argentinok háza táján persze nagy volt a szomorúság.

„Mindent megtettünk, amit csak tudtunk” – értékelt Alberto Mancini szövetségi kapitány. – Acasuso kipihent volt, Szafin stílusa is neki fekszik a legjobban, a csapatkijelöléssel volt gond. Igazából a pároson ment el a mérkőzés. Ha ott nyerünk, Nalbandian formáját ismerve legalább nyolcvan százalék esélyünk lett volna a sikerre.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik