Kiélezett csata, újabb amerikai győzelem

ORLAY ZOLTÁNORLAY ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2006.12.17. 01:41
Címkék
Bode Miller után Steven Nyman a második győzelmet szerezte az Egyesült Államoknak Val Gardenában. A hölgyek között ismét tartoltak az osztrákok hazai pályán, Reiteralmban.
Steven Nyman elôször állhatott Világkupa-verseny után a dobogó tetején
Steven Nyman elôször állhatott Világkupa-verseny után a dobogó tetején
AFP
Steven Nyman elôször állhatott Világkupa-verseny után a dobogó tetején
Steven Nyman elôször állhatott Világkupa-verseny után a dobogó tetején
Steven Nyman elôször állhatott Világkupa-verseny után a dobogó tetején
AFP
Steven Nyman elôször állhatott Világkupa-verseny után a dobogó tetején

Egy nappal Bode Miller szenzációs versenyzése után – a szuper óriás-műlesiklásban aratott győzelmét a szezon eddigi legjobb futamának tartják a szakértők – újabb amerikai síző, Steven Nyman tartott oktatást a Vk-mezőnynek az olaszországi Val Gardenában, mégpedig lesiklásból. A 24 éves Nyman az idén már megmutatta, hogy a gyorsasági számokban vele is számolni kell: hazai havon, Beaver Creekben két hete harmadikként végzett.
Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt a liechtensteini Marco Büchel két századmásodperccel verte meg az osztrák Michael Walchhofert ezen a pályán, az idén pedig Nyman örülhetett hasonló különbségű diadalnak a veterán svájci Didier Cuche ellen.

A két éllovas mögött egy lélegzetvételnyi szünettel (43, illetve 41 századdal) következett a szám 2002-es olimpiai bajnoka, az idei szezonban eddig gyengélkedő osztrák Fritz Strobl. A harmadik és a nyolcadik helyezett között mindössze két tizedmásodperc különbség volt, és igen illusztris társaság osztozott az értékes Vk-pontokat érő pozíciókon. Az észak-amerikaiak erejét a negyedik helyen végző egyesült államokbeli Marco Sullivan (ez élete legjobbja), és az ötödik kanadai Manuel Osborne-Paradis eredménye mutatta. Paradis egyébként az idén parádés, az első lesiklóversenyen, Lake Louise-ban is remekelt – akkor második lett.

A tengerentúliak után aztán jöttek az európai menők: hatodik helyével továbbra is magabiztosan vezeti az összetettet a norvég Aksel Svindal, hetedik lett a liechtensteini Marco Büchel, míg nyolcadikként ért célba a Val Gardenában még sosem nyerő osztrák Hermann Maier. Hogy az amerikaiaknak is legyen min keseregniük: Bode Miller szenzációsan síelt a 3446 méter hosszú pálya felső szakaszán, ám a közepénél egy bukkanó megdobta, lecsúszott az ideális ívről, majdnem nekiütközött a kapunak, csoda, hogy egyáltalán képes volt talpon maradni. Így Miller továbbra sem tud egymás után két versenyt – sőt: két futamot – hiba nélkül teljesíteni. Az összetettben Lund Svindal mögött Cuche megerősítette a második helyét, Miller a harmadik.

A hölgyek Reiteralmban szuper óriás-műlesiklásban viaskodtak, és a hazai havon sikló osztrákok megint leiskolázták a mezőnyt. Pénteken a kombinációban kibérelték az első négy helyet, míg szombaton az első nyolc közé hét osztrák került. A fiatal, feltörekvő ifjak között ismét egy rutinos versenyző, Renate Götschl szerezte meg a győzelmet, ami a 31 éves hölgy negyvenedik sikere volt a Vk-sorozatban, s ezzel harmadik az örökranglistán. Hét végi második helyével megerősítette összetettbeli vezetését Nicole Hosp, a dobogó harmadik fokára pedig a svájci Martina Schild állhatott fel. Figyelemfelkeltő még a 33 éves Alexandra Meissnitzer negyedik pozíciója. Az összetett Világkupa-elsőségért járó kristálygömbért hajtók közül a svéd Anja Pärson csupán 12. lett, és már 221 pont a hátránya az élen álló Hosp mögött, míg az amerikai Lindsey Kildow péntekhez hasonlóan megint kiesett.

Világkupa-versenyek
Val Gardena. Férfiak. Lesiklás:
1. Steven Nyman (amerikai) 1:56.52, 2. Cuche (svájci) 1:56.54, 3. Strobl (osztrák) 1:56.95, 4. Sullivan (amerikai) 1:56.96, 5. Osborne-Paradis (kanadai) 1:56.98, 6. Lund Svindal (norvég) 1:57.04, 7. Büchel (liechtensteini) 1:57.07, 8. Maier (osztrák) 1:57.16
A Vk élmezőnye: 1. Aksel Lund Svindal 360, 2. Cuche 334, 3. Miller (amerikai) 260
Reiteralm. Nők. Szuper óriás-műlesiklás: 1. Renate Götschl (osztrák) 1:17.91, 2. Hosp (osztrák) 1:18.62, 3. Martina Schild (svájci) 1:18.71, 4. Meissnitzer (osztrák) 1:18.79, 5. Zettel (osztrák) 1:18.94, 6. Marlies Schild (osztrák) 1:18.98
A Vk-élmezőnye: 1. Hosp 421, 2. Marlies Schild 377, 3. Götschl 311
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik