Vízben futás és angolleckék

Á. L.Á. L.
Vágólapra másolva!
2007.01.06. 01:14
Címkék
A nyitány felettébb biztatóra, a folytatás keserűre sikerült: a nyáron a Premier League újoncához szerződő Máté Péter readingi bemutatkozásán gólt szerzett a Darlington elleni Ligakupa-mérkőzésen, majd öt nappal később megsérült. Az utánpótlás-válogatott védő manapság a rehabilitációs munkával, illetve nyelvtanfolyamokon bizonyíthat angliai kenyéradóinak.
Máté Péternek (középen) mostanában senki sem gratulálhat új gólokhoz
Máté Péternek (középen) mostanában senki sem gratulálhat új gólokhoz
Máté Péternek (középen) mostanában senki sem gratulálhat új gólokhoz
Máté Péternek (középen) mostanában senki sem gratulálhat új gólokhoz
Máté Péternek (középen) mostanában senki sem gratulálhat új gólokhoz
Máté Péternek (középen) mostanában senki sem gratulálhat új gólokhoz

Az új év első napján a Madejski Stadion 24 073 nézője előtt is bemutathatta volna a négyszemközt „vízben futásként” aposztrofált fizioterápiás gyakorlatot. A Premier League-ben abszolút újonc Reading ugyanis szolidabb felhőszakadás közepette játszadozott (avagy: mosta fel a pályát) a West Ham Uniteddel – csakhogy a tavaly szeptember 25-én a Chelsea elleni tartalékbajnokin keresztszalag-szakadást szenvedő Máté Péter a klub históriáskönyvének aranyoldalaira kívánkozó diadalnak (6–0) is csupán passzív szemlélője volt. Amíg a Reading szurkolóhada a közelmúltban elsősorban a boldogságtól, az utánpótlás-válogatott védő leginkább a fájdalomtól ordított.

„Október végén műtöttek meg, a sérülés és az operáció közötti időszakban pedig combizom-erősítő gyakorlatokat végeztem, ilyen esetben ugyanis a szalagok feladatát hosszú időre az izmok veszik át – hadarta a telefonba a terapeutáktól és kezelőorvosaitól ezerszer hallott „tételt” Máté Péter. – Miért Angliában műttettem meg magam? A Reading vezetői az angliai kezelés előnyeit hangsúlyozva is megadták a választás lehetőségét, csakhogy minden a külföldi műtét és rehabilitáció mellett szólt. Úgy ítéltem meg, az adott helyzetben kizárólag a rehabilitációs munkámmal és az angolom fejlesztésével bizonyíthatom be az elöljáróknak és Steve Coppell menedzsernek: mindent elkövetek , hogy itt maradhassak, és a Readingben futballozhassak. Tanulom a nyelvet, kondizom, kerékpározom, a vízben végzek futó mozdulatokat – február elején az utóbbihoz talán már nem is kell medence…”

A 22 éves védő optimizmusa figyelemre méltó, csakhogy a tavaszi visszatérésre utalás szöges ellentétben áll a klub internetes oldalán a rá vonatkozó „kórlapon” olvasható megjegyzéssel: a John Fearn vezette hattagú rehabilitációs stáb december végi jelentése szerint Máté Péter idénye szeptember 25-én befejeződött. A 2006 nyarán egy plusz három évre szóló szerződést aláíró (a DVSC-től tulajdonképpen egy szezonra kölcsönvett) hátvédnek a legkedvezőbb esetben feltehetőleg újabb egyéves megállapodást kínál a Reading.

„Nem törtem össze, nem vagyok türelmetlen. A csapattársak is biztatnak, elsősorban James Harper, akire barátként számíthatok. Úgy érzem, a neheze már mögöttem van: a műtét után teljesen kiszolgáltatottnak éreztem magam, az ágyat sem tudtam egyedül elhagyni, és olykor csillagokat láttam a fájdalomtól. Ahhoz képest most istenes a helyzet – a kezdetektől velem foglalkozó rehabilitációs edző szerint jól haladunk, szóval miért ne bizakodnék? Egyszer véget ér ez a periódus is.”

Nehezen megválaszolható a felvetés: egészségesen vajon mekkora esélye lenne bekerülni a liga idei (egyik) meglepetéscsapatába?

„Steve Coppell csak nagyobb formahanyatlás vagy sérülés esetén változtat azon az alapcsapaton, amely tavaly kiharcolta a feljutást, azaz bizonyos előjogok itt is érvényesülnek. Mesélték, a menedzser kiváló játékos volt, azt viszont én is tanúsíthatom, hogy elsőrangú edző és remek pszichológus. Amikor azt kérdezik, mi a Reading titka, a válasz csak annyi: ez a klub valóban olyan, mint egy család, és ez hihetetlen erőt jelent. A játékosok közötti baráti kapocs kivételesen erős, ami könnyen visszaüthetne, ám itt érvényesül Steve Coppell emberismerete: tökéletesen felméri, hogy a futballtudáson túl emberileg is passzol-e a csapatba a kiválasztott labdarúgó. Hétről hétre érdeklődik a hogylétem felől, és hasonló rendszerességgel ellenőrzi, milyen ütemben fejlődik a nyelvtudásom. Érezteti, számít rám, azaz ha felépülök – előjogok ide vagy oda –, kizárólag rajtam múlik majd, beverekszem-e magam a csapatba. Én meg egyszerűen hiszek magamban.”

Szavazás

Ön szerint ki lesz az angol bajnok 2007-ben?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik