A légiósaink tudnak hajtani!

Á. L.Á. L.
Vágólapra másolva!
2007.01.29. 01:36
Címkék
Szombaton Belgiumban, a Sint-Truiden alkalmazásában álló Vanczák Vilmosnál, vasárnap a hollandiai Kerkradéban, Bodor Boldizsárnál járt, hétfőn pedig (elvileg) Németországban, a Hajnal Tamást foglalkoztató Kaiserslauternnél vizitál Várhidi Péter szövetségi kapitány. A nemzeti együttes szakvezetője csütörtökön nevezi meg azt a 22 játékost, akik a február 6-án és 7-én esedékes ciprusi négyes tornán (Ciprus, illetve Bulgária vagy Lettország ellen) pályára léphetnek.
Várhidi Péter szemlét tart Európában, hogy hatékonyabban tudjon válogatni
Várhidi Péter szemlét tart Európában, hogy hatékonyabban tudjon válogatni
Várhidi Péter szemlét tart Európában, hogy hatékonyabban tudjon válogatni
Várhidi Péter szemlét tart Európában, hogy hatékonyabban tudjon válogatni
Várhidi Péter szemlét tart Európában, hogy hatékonyabban tudjon válogatni
Várhidi Péter szemlét tart Európában, hogy hatékonyabban tudjon válogatni

„Igenis lehet a ránk sajnos jellemző hozzáálláson változtatni…” (Várhidi Péter arról, hogyan hajtanak külföldön)
Gólhelyzete volt a Rodának… – legalábbis erre utalt a telefonkagylóból szűrődő irdatlan háttérzaj.
„Hallo? Kissé kieresztették a hangjukat a hazai szurkolók. Gólhelyzete volt a Rodának” – igazolta a vélekedés helyességét a Roda–PSV holland bajnoki mérkőzést a helyszínen megtekintő, a vendéglátó kezdőcsapatában helyet kapó Bodor Boldizsár teljesítményét figyelő Várhidi Péter. Mindamellett a szövetségi kapitány nyugat-európai hosszú hétvégéjének első állomása nem Kerkrade, hanem Sint-Truiden volt: szombaton az élvonalbeli belga klubban futballozó Vanczák Vilmos produkciójára volt kíváncsi a nemzeti csapat szakvezetője.

„Engem a kezdéskor, Vanczák Vilmost kevéssel korábban érte a meglepetés, ezúttal tudniillik szokatlan pozícióban, belső védekező középpályásként, amolyan elősöprögetőként számított rá az edzője – mondta Várhidi Péter. – Úgy vélem, nem fogott ki rajta a feladat, jó tudni, hogy bár elsősorban a védelemben, annak is a bal oldalán kalkulálok vele, ha a kényszer úgy hozza, szűrőként is bevethetem. Biztonságot adott a hátsó alakzatnak, technikailag kiemelkedett társai közül. Vanczák Vilmos belga vagy afrikai csapattársainak mentalitása, küzdőszelleme példaértékű, nekünk, magyaroknak ezen a téren kell leginkább fejlődnünk. Mert igenis lehet a ránk sajnos jellemző hozzáálláson változtatni, példa erre Vanczák Vilmos, továbbá Gera Zoltán vagy Hajnal Tamás esete is. Fel kell készíteni a játékosokat a fizikai megpróbáltatásokra, meg kell tanítani nekik, miként nyerhetik meg a párharcokat, és így tovább. Persze a jelenlegi magyar bajnokság színvonalát figyelembe véve ez nem hétköznapi kihívás, ráadásul az otthon szereplő futballisták nagyjából ugyanabban a tempóban darálják végig a mérkőzéseket – hiányzik a gyakori ritmusváltás, a lüktetés.”

A Vanczák Vilmost az első perctől az utolsóig soraiban tudó Sint-Truiden egyébként 1–0-ra győzött a Mons elleni alsóházi partin, ami nem tartozik a bravúr kategóriába – ellentétben a Roda vasárnap délutáni tettével. A Bodor Boldizsárt a középpálya bal oldalán harcba vető kerkradei alakulat 2–0-ra megverte a holland bajnoki címvédőt (a magyar légiós adta mindkét gólpasszt), a bajnokságban utcahosszal vezető PSV-t.

„Annyiban pechesnek mondhatom magam, hogy a balhátvéd posztjára kiválasztott játékosok manapság más szerepkörben futballoznak a klubjaikban – tért át a kerkradei mérkőzés rövid értékelésére a kapitány. – A Roda három belső középpályással állt fel, a bal oldal Bodor Boldizsár felségterülete volt, aki kimagasló teljesítményt nyújtott a kilencven perc alatt. Védekezésben adódott több feladata, profin megoldotta őket, tökéletesen illeszkedett a Roda által alkalmazott rendszerbe. A PSV kulcsemberei csalódást okoztak, elszántság terén egyértelműen ellenfele fölé kerekedett a Roda, úgy gondolom, győzelmét a megalkuvást nem ismerő hozzáállásnak és fegyelmezettségének köszönhette a hazai csapat.”

Ami a hétfői programot illeti: a kapitány harmadik célállomása eredetileg Kaiserslautern lett volna, ám a német Kicker magazin internetes kiadása szerint a ’Lautern legjobbját, Hajnal Tamást vírusos betegség döntötte le a lábáról a Karlsruhe elleni fellépés előtt, ami átírhatja a forgatókönyvet – nem csupán a kapitányét, a mérkőzését is.

„Nem tudtam róla, hogy Hajnal Tamás megbetegedett, először tájékozódnom kell az állapota felől, aztán döntök csak arról, hogy megállok-e Németországban – mondta Várhidi Péter. – Ezeken a szakmai utakon komplex képet szeretnék alkotni egy-egy labdarúgóról, érdekel a közeg, amelyben a futballista él, dolgozik. Hajnal Tamás pályán nyújtott produkciója kapcsán nem érhet meglepetés, a ’Lautern keretében külön kategóriát jelent. A sérülések, betegségek eddig elkerülték a keret tagjait, egyedül a salzburgi Bodnár Lászlóra nem számíthatok Cipruson. Mindazonáltal kicsit kezdek izgulni: csütörtökig kell szűkítenem a keretet, ám a vasárnapi csapattalálkozóig még sokan bajnoki vagy felkészülési mérkőzést játszanak. Azért igyekszem optimista maradni.” ---- A ---- A
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik