Két este a székelyeknél

BERECZKY ATTILABERECZKY ATTILA
Vágólapra másolva!
2007.04.04. 23:29
Címkék
Székelyudvarhelyen és Segesváron most minden a kézilabda körül forog. A sportág iránt elkötelezett erdélyi városok a júniusi Eb-selejtezőre készülő román és a magyar férfiválogatott két tesztmeccsére várnak, ám Skaliczki László együttese már kedd este pályára lépett a székely anyaszék városában, Udvarhelyen a helyi gárda ellen.

Két este a székelyeknél, egy a Hargita megyei Székelyudvarhelyen (itt játszott bemutató mérkőzést kedden az olimpiai negyedik helyezett Skaliczki-csapat, és itt rendezik szerdán a román válogatott elleni első meccsét), egy a szászoknál, a Maros megyei Segesváron, ahol csütörtökön másodszor csap össze a két nemzeti együttes. Mindkét találkozó 18 órakor kezdődik (magyar idő szerint).

A magyar keret a németországi vb után először találkozik, Skaliczki László szövetségi kapitány a sérülések és betegségek miatt több új játékosnak ad lehetőséget, s van a gárdának nagy visszatérője is a 38 éves, 301-szeres válogatott kapus, Szathmári János személyében.

„Remek alkalom a gyakorlásra a két erdélyi mérkőzés, hiszen nívós ellenféllel szemben mérhetjük le, hol tartunk a világbajnokság után, két és fél hónappal a Litvánia elleni Európa-bajnoki selejtező előtt – mondta Skaliczki László szövetségi kapitány. – Célunk a Németországban is használt taktikai repertoár felfrissítése mellett új emberek kipróbálása és új variációk gyakorlása. Szeretném, ha motiváltak lennének a fiúk, hiszen sokan most mutathatják meg címeres mezben, mit tudnak. Putics Barna sérülése miatt másfél éve nem szerepelt a válogatottban, és kíváncsi vagyok a világbajnokságot bokaműtét miatt kihagyó Laluska Balázsra is. Remélem, hogy a Pick játékosa, Ilyés Ferenc megtartja az MKB Veszprém elleni bajnoki rangadón mutatott lövőformáját, hiszen ő Székelyudvarhelyen született, így neki különösen fontos lesz ez a két meccs. A sérülés, illetve betegség miatt hiányzó Császár Gábor és Gál Gyula helyére a debreceni Frey Tamást és a tatabányai Sándor Ákost hívtam meg, míg a kapuban a kézsérülés miatt hiányzó Fazekas Nándor pótlásával Szathmári János segíti a keretet. Az ő jelenléte lelki pluszt adhat a többieknek, külön öröm számomra, hogy első szóra jött a csapathoz.”

A két válogatott nagyon régen találkozott legutóbb: az 1996-os spanyolországi Eb helyosztóján a románok nyertek 28–27-re, s ezzel ők szerezték meg a kilencedik helyet (az akkori magyar keretből egyedül Szathmári maradt a csapatban). Igaz, váloga tottjuk azóta nem jutott ki világversenyre, ennek ellenére hiba lenne lebecsülni őket. A 2007-es vb selejtezőjének rájátszásában összesítésben egy góllal verte meg Romániát a norvég együttes, azaz apróságokon múlt a kijutás. Romániában egyébként is nagyon figyelnek a sportág fejlesztésére, az egyik jelentős bázis éppen a második mérkőzés helyszínén, Segesváron működik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik