Egy szöszi szerelmei

BERECZKY ATTILABERECZKY ATTILA
Vágólapra másolva!
2007.05.09. 23:36
Címkék
Kim Clijsters, a női tenisz elmúlt időszakának egyik legnépszerűbb alakja vasárnap bejelentette visszavonulását. A belga versenyző júniusban még csak 24 éves lesz, ám visszatérő sérülése (no meg közelgő esküvője) miatt a búcsú mellett döntött.

Túlzás lenne azt állítani, hogy sokkolta a sportvilágot Kim Clijsters vasárnapi bejelentése, hiszen a belga teniszező már régóta készült a búcsúra.

Igaz, némileg meglepő volt az időzítés, az eredeti forgatókönyv szerint ugyanis Wimbledonban akart utoljára pályára lépni a belga hölgy.

A múlt héten a varsói WTA-verseny második fordulójában aztán kikapott az ukrán Julija Vakulenkótól, vasárnap pedig saját honlapjának naplójában jelentette be: befejezi pályafutását. „A visszatérő sérülések miatt már az is gondotokozott, hogy reggel felkeljek az ágyból, egy óra kellett, hogy az izmaim bemelegedjenek – vallott gondjairól Kim Clijsters, aki a sorsfordító pillanatban a szokottnál jóval terjedelmesebben írt rajongóinak. – Folytathattam volna a karrieremet még néhány hónapig, és kivehettem volna a részemet a négy legnagyobb hasznot hozó tornából. A pénz fontos, de vannak ennél sokkal lényegesebb dolgok is az életben. Az egészségem és a magánéletem például ilyen.”

Mostantól tehát semmi akadálya, hogy Clijsters kisaszszony nyugodtan készülhessen élete eddigi legfontosabb napjára, hiszen július 14-én férjhez megy a belga Bree csapatában légióskodó amerikai kosarashoz, Bryan Lynchhez. Kim Clijsters élete már csak ilyen, fogantatásától kezdve minden a sporthoz köti. Édesapja, Lei Clijsters korának egyik legkiválóbb futballistája volt hazájában, míg a mama Els Vandecaetsbeek néven nyert tornászbajnokságot Belgiumban. Ezután csak az volt a kérdés, milyen sportággal foglakozik majd a szőke kislány. Hatévesen Genkben kezdett el teniszezni, s amikor 11 évesen megnyerte hazája korosztályos bajnokságát, a szakemberek már felismerték benne a lehetőséget. Edzője, Bart Van Kerckhove meggyőzte, ha szorgalmasan dolgozik, a világ tíz legjobb játékosa közé juthat. Igaza lett…

Az erőtől duzzadó szöszi kislány 1999-ben kopogtatás nélkül rontott be a világ élmezőnyébe, hiszen szeptember 20-án Luxemburgban tíz évvel idősebb honfitársa, Dominique Monami ellen megnyerte élete első WTA-fináléját. A legbüszkébb azonban wimbledoni bemutatkozására lehetett, hiszen a nyolcaddöntőig jutott a szent gyepen, ahol gyermekkori bálványa, Steffi Graf búcsúztatta. A következő évben már közel járt ahhoz, hogy egykori trénere jóslatát beteljesítse, hiszen húsz közé került a ranglistán. Igaz, a Grand Slamtornákon nem villogott, csak Wimbledonban és New Yorkban élte túl az első fordulót. A 2001-es esztendő viszont meghozta az első GS-finálét, s bár Jennifer Capriati felejthetetlen döntő szettben megverte őt a Roland Garroson, csodálatos meccset játszottak. A Capriati elleni vereség mintha elátkozottá tette volna Clijsters számára a Grand Slam-tornákat. Megnyert mindent, amit lehetett, közte két WTA-világbajnokságot is, ám a négy nagy viadalon nem sikerült eljutnia a célig. Legalábbis egyesben nem, hiszen Ai Szugijama partnereként 2003-ban Párizsban (a döntőt a 20. születésnapján játszották) és Wimbledonban is megnyerte a női párosok viadalát, s a világranglistát is vezette. Ő volt az első nő, aki úgy állt a számítógépes rangsor élén, hogy nem nyert egyesben GS-tornát.

Közben elérte a szerelem is, az ausztrál Lleyton Hewitt-tal már az esküvőt tervezgették, amikor 2004 végén szakítottak. A Hewitt-románc kapcsán szerzett magának egy kontinensnyi szurkolótábort, az ausztrálok ugyanis azóta is saját lányukként szeretik. Ekkortájt már egyre több sérülés zavarta, főként a csuklója fájt, így majdnem egy teljes szezont ki kellett hagynia.

Clijsters tisztában volt vele, hogy leírták, ám bizonyította, hogy nem véletlenül kapta a „Kim Kong” becenevet. Hihetetlen akaraterővel visszatért, s 2005-ben erőtől duzzadó tenisszel nyerte meg a US Opent, a döntőben sanszot sem adva Mary Pierce-nek.

Időközben magánélete is rendbe jött, a sors ugyanis állandó lakhelyére, Bree városába „rendelte” Lynch kosárlabdázót. S immáron az utolsó akadály, a tenisz is elhárult az esküvő útjából.

„Sok rajongóm érdeklődik, mikor és hol házasodunk össze – írta Kim Clijsters a naplójában. – Nos, megérthetik, hogy ez az esemény a magánéletem része. De természetesen nem hagyom itt önöket köszönés nélkül. Szeptemberben mindenkit szeretettel látok egy hatalmas búcsúpartira.”

Botorság lenne Kim Clijsters pályafutását Steffi Graféhoz vagy Szeles Mónikáéhoz hasonlítani, a belga hölgy mégis beírta magát a tenisz históriáskönyvébe. Ráadásul olyan versenyző volt, akit a legnagyobb vetélytársak is őszintén kedveltek. Íme, az amerikai Serena Williams búcsúszavai: „Nagy játékos és nagy vetélytárs volt. Sok emlékezetes meccset játszottunk, de leginkább az öltözőből hiányozik majd a személyisége.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik