Római éremszerzők

ORLAY ZOLTÁNORLAY ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2007.06.09. 23:42
Címkék
Négyszáz vegyesen sziporkáztak a magyarok Rómában, a Trofeo Sette Collin. Verrasztó Dávid nyert, Hosszú Katinka ezüst-, Jakabos Zsuzsanna bronzérmes lett.

Szombaton a magyarok fő számai kerültek a programba Rómában. A 400 méter vegyes fináléjában a négyes pályán Jakabos Zsuzsanna, a hatoson Hosszú Katinka úszott. Két esztendeje nem tudták megközelíteni legjobbjukat, sokan már kezdték leírni az ifjúsági szinten taroló versenyzőket. Rómában viszont újra mindketten csillogtak: ugyan az Európa-bajnok, az ezúttal is szenzációs időt repesztő (3:37.03) olasz Alessia Filippi meglógott előlük, de a vb-bronzérmes ausztrál Stephanie Rice-t mindketten lehajrázták. A benyúlás Hosszú Katinkának jött ki jobban (4:40.40 – egyéni csúcs, olimpiai A-szint), ám Jakabos Zsuzsanna is boldogan gratulálhatott legyőzőjének, legjobb barátnőjének, hiszen 4:40.62-nél még sohasem úszott jobbat.

Csupán egy dolog fájó: bármelyikük teljesítménye bronzérmet ért volna a két hónappal ezelőtti melbourne-i világbajnokságon. Csak emlékeztetőül: Jakabost ki sem utazott, Hosszú pedig 4:46.19 perccel elvérzett az előfutamban. Verrasztó Dávid következett. A korábbi ifjúsági Európa-bajnok célja egyértelmű volt: olimpiai A-szintet úszni. Sőt gyorsabban végigrepeszteni a távot, mint tette Kerékjártó Tamás a világbajnokságon, hiszen a pekingi olimpián is csupán két magyar indulhat a számban. (Cseh László helyét nyilván nem kérdőjelezheti meg senki.) Az olasz Luca Marin visszalépett, így Verrasztónak csak egy kihívója akadt a mezőnyben, a görög Janisz Drimonakosz (decemberben Helsinkiben rövid pályán jobb volt nála), aki remek pillangójával elhúzott az elején, ám féltávnál Verrasztó befogta, s ettől kezdve csak az órát kellett figyelni: 4:16.14-ig pörgött. Ez is egyéni csúcs, olimpiai A-szint, a vb-n 4:17.32-t tempózó Kerékjártónak feladta a leckét. Közben jó néhány medencével odébb, a portugáliai Louléban Kovács Ágnes – azután, hogy két hét alatt letudott hét egyetemi vizsgát – a vb-ötödik német Janne Schäfer mögött két ezüstérmet szerzett 50 és 100 méter mellen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik