Nem akar gratulálni

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2007.06.10. 23:36
Címkék
Szombaton az élvonalba igyekvő Ferencváros 2–2-es döntetlent játszott a sereghajtó, már kiesett Budafokkal, így elszalasztotta az esélyt arra, hogy átvegye a vezetést a Nyíregyházától az NB II Keleti csoportjában. A bajnoki címről az utolsó forduló dönt, s a papírforma nem a fővárosi együttes elsőségét ígéri...

„Amit Gellei Imre elkezdett, befejezem, azaz velem az élvonalba jut a csapat... Nem hagyom bántani a futballistákat akkor sem, ha netán rosszul teljesítenek. A felelősség az enyém, rajtam lehet számon kérni, ha nem úgy játszik a csapat, ahogy az elvárható.”

Ezt még április közepén mondta Zoran Kuntics, amikor bizonyossá vált, hogy Gellei Imre lemondását követően őt nevezik ki a Ferencváros vezetőedzőjének. Azóta sok minden történt az Üllői úton, és noha a feljutást is kiharcolhatja még a Fradi, ez kisebb csodával érne fel.

Fel tudja idézni, mire gondolt, amikor Tatabányán a játékvezető lefújta a találkozót?

– Arra, hogy győzelemre készültünk, és végül mégis csak egy pontot tudtunk szerezni – mondta Zoran Kuntics. – Egyszerűen nem értettem, hogy harmincvalahány kapura lövési kísérletből miért csak kétszer voltunk eredményesek, de az is bosszantott, hogy megint kényszerből kellett kétszer is cserélnem. Aztán este megnéztem a Real Madrid meccsét a Zaragoza ellen, és meghajoltam David Beckham sportemberi nagysága előtt. Nem is oly régen az edzője száműzte a csapatból, ő azonban nem duzzogott, visszaverekedte magát a kezdő tizenegybe, fantasztikusan teljesít, és ha szükséges, sérülten is a pályán marad. Nálunk kevésbé szeretnek szenvedni a játékosok, ha viszont nem kerülnek be a csapatba, azonnal megkérdezik, haragszom-e rájuk...

A vereséggel felérő döntetlen után mit tudott mondani az öltözőben?

Kivételesen semmit sem. Hagytam, hogy mindenki szégyellje magát, hozzáteszem, ezt tettem magam is.

Mivel tudja „tűzben tartani” a labdarúgókat?

Azon leszek, hogy az öltözőben ne uralkodjon el a temetői hangulat. Van még egy fellépésünk, azon nyerni kell, aztán majd kiderül, mire lesz elegendő.

Lát esélyt arra, hogy a Vecsés meglepetést szerezzen a Nyíregyháza otthonában?

Ha jól tudom, nyolc meccs óta veretlen a Vecsés, vagyis ez sem elképzelhetetlen. Pesszimista hozzáállással semminek sem szabad nekilátni. Körülöttem viszont sok a negatív szemléletű ember, de én sohasem leszek ilyen. Idővel rájöttem, nem a sportszerű játék jellemzi a sorozatot, ezért mondom: ha a nyíregyháziak nyerik meg a bajnokságot, nem gratulálok majd nekik ehhez. Ők tudják, miért...

Ez azért sejtelmesen hangzik. Nem részletezné?

Mindenki gondoljon arra, amire akar, erről többet nem akarok mondani. Egy biztos, a Ferencváros a nehéz körülmények ellenére is mindig sportszerű volt.

Visszatérve a Fradira, a kezdeti elképzeléseiből mennyit sikerült megvalósítania?

A kinevezésem napjától azon voltam, hogy a játékunk jobb legyen, többet fussunk, mentálisan előrelépjünk. Láttam, mekkora teher van a futballistákon, ezért mondtam: a felelősség minden körülmények között az enyém.

Eljátszott már a gondolattal, hogy mi következik akkor, ha bajnokságot nyernek, és mi, ha nem sikerül kiharcolniuk a feljutást?

Nem tettem, mert a Fradinál megtanultam, elég egy hétre előre tekinteni. Az edzőt az eredményei minősítik, kifogásokat akkor sem keresek majd, ha lenne rá okom. Szombaton jogos volt a szurkolók dühe, mégis köszönöm a támogatásukat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik