Lestrapáltan is siker

BERECZKY ATTILABERECZKY ATTILA
Vágólapra másolva!
2007.06.18. 08:47
Címkék
Egy pillanatig sem forgott veszélyben a magyar válogatott továbbjutása a Litvánia elleni Eb-selejtezőn. Kettős győzelmet aratott, és lépett egyet az olimpiai részvétel felé.

Skaliczki László tanítványai a litvánok elleni párharcban idegenben nyertek 28–23-ra, majd Tiszaújvárosban a kisebb hullámvölgyek ellenére is végig vezetve győzték le riválisukat 31–30-ra. A férfi kézilabda-válogatott ezzel kijutott a januári, norvégiai Eb-re, amelyen olimpiai pótselejtezős résztvételi jog szerezhető. Az Athénban negyedik helyen végző együttes a Skaliczki-érában hat világversenyből immár az ötödikre kvalifikálta magát. Az Eb-csoportokat június 22-én sorsolják Oslóban.

Könnyebb vagy nehezebb párharcra számított?

Azt hittem, nehezebb dolgunk lesz – válaszolta Skaliczki László –, hiszen a felkészülés elején elvégzett orvosi vizsgálatból is kiderült, hogy a hosszú és fárasztó szezon után szerény erőben, mondhatni lestrapált állapotban vannak játékosaink. Szerencsére Kaunasban nem tudták kihasználni frissességüket a litvánok, mindössze egy indításgólt lőttek, szemben a tiszaújvárosi tízzel. Hozzáteszem, az első mérkőzésen a bírók játékfelfogása jobban kedvezett nekünk, ellenben a viszszavágón a két horvát játékvezető több ítélete is minket sújtott. Ezzel együtt sikerült kettős győzelemmel kiharcolni a továbbjutást, ami a mai kézilabdában nem lebecsülendő eredmény.

Tiszaújvárosban úgy tűnt, az elején megszerzett ötgólos előny után már a mérkőzés végét várták a játékosok.

Szerintem nem erről volt szó, noha a statisztika azt mutatja: emberelőnyből mindöszsze egy gólt szereztünk, míg ötöt kaptunk olyan szituációban, amikor mi voltunk többen a pályán. A szinte elviselhetetlen hőségben sok volt a labdaeladás, a végén pedig a kiállítások fogtak meg bennünket, ezért is lett szorosabb az eredmény.

A két meccsen végig a mi kezünkben volt az irányítás?

Igen, hiszen a litvánok csak futottak az eredmény után. Ez azért nagy eredmény, mert ellenfelünk kondicionálisan sokkal jobb állapotban volt, játékosai kétszer annyit futottak, hiszen pihentebbek voltak.

Mi döntött a mieink javára?

A nehéz helyzetekben néhány fiatal játékosunk bizonyította, hogy lehet rá számítani. Nem szabad elfelejteni, hogy a miénk az egyik legfiatalabb csapat a világ elitjében.

Milyen gondokat látott?

A szokásosnál több volt a hullámzás a teljesítményünkben. Játékunkban akadtak remek periódusok, ugyanakkor keveset mozogtunk labda nélkül, s néhány érthetetlen technikai hibát követtünk el. Ha az utóbbiak számát sikerülne csökkentenünk, sokat javulhat az eredményességünk.

Egyetért azzal, hogy ennél többet tud a csapat?

A jelenlegi állapotában, a pokolian fárasztó szezon után, nem túl sok felkészüléssel ez volt a maximum, amit ki tudott hozni magából. A célunk a továbbjutás volt, amit kettős győzelemmel el is értünk. Más lehet a helyzet, ha elegendő időnk lesz összerázódni az Európa-bajnokság előtt.

A következő idényben új feladatkörben is kipróbálhatja magát.

Elvállaltam a DVSC-Aquaticum női együttesének szakmai igazgatói tisztét. Amikor megkerestek a debreceni klub vezetői, már az első megbeszélésen egyeztettük, hogy ha esetleg megegyezünk, a válogatott mellett mennyi időt tudok a Lokinál tölteni. Érdekes helyzet lesz, hiszen új szakosztályi modellt próbálunk ki, és úgy érzem, tudok segíteni.

Mennyi időt tölt a cívisvárosban?

Lesznek olyan periódusok, amikor egyfolytában ott leszek, a válogatottprogramok ideje alatt kevesebb időm jut klubcsapatomra – ám ekkor is egyeztetek Varga József vezetőedzővel, és próbálom segíteni a munkáját.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik