Melyiket választaná?

PÓSA ÁRPÁDPÓSA ÁRPÁD
Vágólapra másolva!
2007.07.24. 23:30
Címkék
Miközben a szurkoló otthon a tévéjén a magyar labdarúgó-válogatott Eb-selejtezőjét szeretné nézni, meg sem fordul a fejében, milyen bonyolult üzleti úton jut el hozzá a kép és a hang. Farkasokkal és hiénákkal – tisztelet a kivételnek – telített piaci labirintuson át kell az MLSZ vezetőinek megtalálniuk a leghatékonyabb, legjövedelmezőbb, ugyanakkor legbiztonságosabb ösvényt.

És Kisteleki Istvánék nincsenek egyedül ebben az embert próbáló kihívásban, más nemzeti szövetségek is eléggé tanácstalanok, és megannyi megoldást választanak a legjobb tudásuk szerint. Az MLSZ az elmúlt néhány évben két televíziós és egyéb marketingjogokkal kereskedő cég között őrlődött. A szerződéses partner előbb a német UFA (ma már Sport5) volt, majd a Matthäus-éra idején átmenetileg a svájci Kentaro lett, és most ismét a Sport5 van nyeregben.

A Kentaro meg peres úton támadja az MLSZ-t. Nehéz igazságot adni a vitázó felek bármelyikének is, mert bizonyos részletekben mindenkinek igaza van. Még a svájci bíróságnak sem lesz egyszerű feladata. A szurkolót viszont nem érdeklik ezek a részletek, őt legfeljebb két dolog foglalkoztatja. Az egyik: legyen közvetítés, és lehetőleg jó meccset nézhessen.

A másik: ha több pénze lesz az MLSZ-nek, talán javul valamicskét a magyar futball is. Közvetítés többnyire lesz, még ha csak a kisebb, nem mindenhol elérhető csatornákon is. Pénz? Amennyit az elmúlt hetekben az üggyel foglalkoztam, nagyjából bekerülhettem a témában legtájékozottabb top 10 ember közé, bár ez szemernyi örömmel sem tölt el.

Számomra a konklúzió egyszerű: a jelen vita két üzleti kör marakodása a közvetítési jogok mintegy 12.71 millió euróra becsült értékén. Ha az MLSZ megtehetné, hogy maga veszi kézbe a dolgok irányítását, hat év alatt nagyjából ennyit, azaz közel 3.2 milliárd forintot kereshetne. A két ajánlkozó felet talán érdemes lett volna megversenyeztetni a nagy döntések meghozatala előtt.

Mert van egy biztonságosabb ajánlat (Sport5), amelynek révén az MLSZ garantáltan szerez mintegy 6 millió eurót. És van egy picivel kockázatosabb, de jelentős késéssel érkező ajánlat (Kentaro), amely ugyanakkor 8.7 millió eurót is hozhatna. A szurkolókra bízom, hogy melyiket választanák. Miközben tudom, hogy ők csak jó magyar válogatottat szeretnének látni. Lehetőleg országos lefedettségű csatornán.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik