A legenda búcsúja

BERECZKY ATTILABERECZKY ATTILA
Vágólapra másolva!
2007.08.04. 23:59
Címkék
„Biztos, hogy anyagilag jobban jártam volna, ha távozom, de vannak olyan értékek, amelyek számomra sokkal fontosabbak az életben, tehát nem bántam meg, hogy maradtam!” Ezt alig több mint három hónapja mondta Patonay Imre, a körmendi kosárlabdasport élő legendája, amikor a vasi kisváros sporttörténelmi bajnoki címének huszadik évfordulójáról írtunk. Most mégis távozik, az NB I B-csoportjában szereplő Budaörs szakmai munkáját irányítja a jövőben.

Azt hiszem, nem csak engem lepett meg a döntésével.Azt hiszem, nem csak engem lepett meg a döntésével.

Én sem gondoltam volna, hogy eljön ez a pillanat, de olyan helyzetbe hoztak itt, Körmenden, amire nem számítottam. Így nem határozhattam másként.

Akkor is hihetetlenül hangzik, hogy elhagyja a várost, az MTE-t, hiszen az önt mesés ajánlatokkal bombázó rivális együttesek vezetői hosszú évek óta hajtogatják: „mozdíthatatlan, összenőtt Körmenddel”.

Eddig bármilyen nehéz helyzetbe került a klub, összefogással mindig kikecmeregtünk a bajból. Jó példa erre az 1999-es esztendő, amikor Bebes Istvántól Fodor Sándor vette át a klub vezetését. Akkor hasonlóan rossz helyzetben voltunk, mint a most mögöttünk hagyott szezonban. Mintegy hatvanmilliós volt az adósságunk, ennek több mint a felét az APEH-tartozás tette ki. A szurkolók tüntettek a csapat mellett, én visszaadtam a Pro Urbe-díjamat. Aztán a Marc és az önkormányzat segítségével el tudtunk indulni a bajnokságban, sőt mindössze egy légióssal a negyedik helyen végeztünk. Igaz, az adósság maradékát azóta is toltuk magunk előtt. Most is hasonló összefogásra lett volna szükség.

Csakhogy a körmendi kosárlabdában ön nélkül nehezen képzelhető el az összefogás.

A jelenlegi helyzetben inkább széthúzásról beszélhetünk.

Ennek milyen jelei voltak?

Már tavaly év végén, illetve 2007 elején látszott, hogy bizonyos támogatások nem folytak be, így problémák voltak a fizetésekkel. Mindenki azt várta, hogy a névadó szponzor lesz a főtulajdonos, s megoldódnak a gondok. Ez a megállapodás azonban különböző okok miatt nem jött létre – ha sikerül, most sokkal vidámabb dolgokról beszélgetnénk. Ezután Bebes István polgármester úr (az 1987-es bajnokcsapat játékosa, majd a klub elnöke – a szerk.) elindított egy rehabilitációs programot, kapcsolati tőkéje révén rendezett néhány havi elmaradt fizetést. Eközben régi tulajdonosok lemondtak tagi kölcsönükről, mintegy huszonnyolcmillió forintról, s jelképes áron, egy forintért átadták a jogokat, hogy a reménybeli új tulajdonosok minél előbb beszállhassanak.

Érkeztek új befektetők?

Információim szerint jelenleg még nincs új tulajdonos

Időközben mi történt a csapat körül?

– Az együttes szakmai jövőjéttervező team, Zsebe Ferenc és Bebes István elkezdett tárgyalni a játékosokkal, akik közül többen jelezték maradási szándékukat. Az eredeti terv szerint Zsebe marketing-ügyvezető lett volna, és Sabáli Balázs maradt volna a vezetőedző. Balázs azonban Paksra szerződött, így borult a tervezett felállás, így határozták el, hogy Zsebe Feri lesz a vezetőedző.

Ön mint szakmai igazgató nem volt benne a gárda jövőjét tervező teamben?

Nem voltak kíváncsiak a véleményemre, pedig július utolsó napjáig én voltam a szakmai igazgató. Volt játékosértekezlet, rendkívüli taggyűlés, szurkolói ankét, de ezekre sem hívtak meg.

Pedig két régi harcostársáról van szó, hiszen Bebes István és Zsebe Ferenc is tagja volt a húsz évvel ezelőtti bajnokcsapatnak, a pályán és a pályán kívül is együtt harcoltak a körmendi kosárlabda sikeréért.

Majd két hónapig egyikük sem hívott fel. Pletykákból értesültem a történésekről, s a klub honlapjának vendégkönyvében jelentek meg provokatív hozzászólások, természetesen álnév mögé rejtőzve. Egy „Barkley” néven regisztrált hozzászóló például különösen jól értesültnek tűnt, hiszen a következőt írta: „megszüntetjük a pénznyelő szakmai igazgatói posztot”. Persze a „névtelen hősnek” voltak nyomdafestéket nem tűrő beírásai is. Tudom, hogy Magyarországon nagy hagyományai vannak az arc nélküli mocskolódásnak, de ezzel a „Barkleyval” szívesen leülnék diskurálni egy üveg bor mellett. Persze ha van vér a pucájában szemtől szemben beszélgetni velem.

Azóta sem beszélt Bebessel és Zsebével?

A polgármesterrel végül július elején sikerült leülni, Zsebe Feri csak július 30-án, majd három hónap után hívott fel. Végre megtudtam, nem akarják, hogy a felnőttcsapat mellett ténykedjek, az utánpótlás-egyesületnél tervezik a foglalkoztatásomat. Azt mondták, ha én lettem volna az edző, két játékos eligazol, s a kosarasok hetven százaléka nem akarja, hogy a csapat mellett legyek. Számomra ezután egyértelmű volt, hogy félre akarnak állítani. Nem is ezzel van a probléma. Csakhogy ezt két hónapig senki sem közölte velem. Mondhatták volna, hogy öreg, unjuk a stílusodat, nincs rád pénz, de hogy nem volt kommunikáció, ez számomra elfogadhatatlan. Ha Zsebe elmondja, hogy ebben a helyzetben nélkülem akar dolgozni, s a játékosok is ezt akarják, én tiszteletben tartottam volna. Kerestem volna megoldást a jövőmet illetően. Azt viszont máig sem tudom, hogy mi a gond velem. A junior A-csapat harmadik lett a bajnokságban, Kinter György Zaragozába szerződött, Máté Balázst az Alavéstől keresik, Tóth Gergő pedig három figyelemre méltó külföldi ajánlatot kapott. Egyébként július 27-én érdekes fordulatot vett az ügy, Bebes István felajánlotta, hogy mégis legyek szakmai igazgató. Ebben a szituációban ez már mókás volt.

Akkor már eldöntötte, hogy Budaörsön folytatja?

Így van, akkor már megszületett bennem a döntés.

Pedig keresték az élvonalból is.

A kaposvári ügyvezető, Kovács László remek ajánlatot tett. Szimpatikus a város, a csapat, csak köszönettel tartozom nekik, hogy bíztak bennem. Családi okok miatt Budaörsöt választottam. Másfajta kihívás, itt új bázist kell felépíteni, hogy Pestről és az ország más helyeiről összegyűjthessük a tehetségeket.

Ott lesz Körmenden a bajnoki rajton?

Ugyanúgy szorítok a csapatomnak, mint eddig, hiszen negyven éve ez az életem. Biztos furcsa lesz, hogy hivatalosan nincs közöm a körmendi klubhoz, de majd egy-két meccs alatt megszokom.

Nem féltem a fiúkat, együtt maradt hat összeszokott játékos, ha ehhez hozzáteszünk, bocsánat hozzátesznek egy-két hasznos légióst, nem lehet gond, be lehet kerülni a rájátszásba.

A városban mit szóltak a távozásához?

– Sokan nem értik ezt aszituációt, nem értik, miért nem lehetett nyíltan megbeszélni a dolgokat, amikor évtizedeken keresztül egy hajóban eveztünk...

Lehet még visszaút?

Majd az idő eldönti.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik