A póló férfias sportág

PÓSA ÁRPÁDPÓSA ÁRPÁD
Vágólapra másolva!
2007.08.15. 01:16
Címkék
Alekszandar Sapics, a szerb vízilabda-válogatott óriása, aki a Világliga-döntőben három gólt lőtt a magyar válogatottnak, már megérdemelt pihenőjét tölti. Eközben értük utol egy rövid interjú erejéig. Sapics a nyaralásából üzeni azoknak, akik szerint a szerb válogatott durván játszik, hogy válasszanak gyengédebb sportot.

Hogyan sikerült a szerb vízilabda-válogatottnak nyolc új játékossal győznie a Világligában?Hogyan sikerült a szerb vízilabda-válogatottnak nyolc új játékossal győznie a Világligában?

Azt hiszem, a lelkesedés volt a sikerünk kulcsa – mondta Alekszandar Sapics. – A fiatalok már nagyon harapnak, mindannyiunk szeme előtt a pekingi olimpia lebeg, ezért hatalmas bizonyítási vágy feszült a játékosokban.

Mindeközben három meghatározó játékosukat, Denisz Sefiket, Danilo Ikodinovicsot és Vladimir Vujaszinovicsot is nélkülözték.

A fiataloknak a jelek szerint őket is sikerült pótolniuk.

Ez számomra is óriási meglepetés volt. Bár azzal a reménnyel indultunk a Világligában, hogy kiharcoljuk a pekingi indulás jogát, én magam a gyenge vébészereplés után nem láttam erre valós esélyt. Persze örültem, hogy mégis teljesítettük a tervet, ráadásul az örök ellenlábast, az önök válogatottját győztük le a fináléban kilenc hatra.

Athén óta hatszor találkoztak a magyarokkal, és mind a hatszor nyertek. Ha ön lenne a magyar kapitány, mit tanácsolna a csapatnak?

Ezzel a kérdéssel meglepett. Nem tudom, hogy mit tanácsolnék, mert speciális titkok nincsenek. A két együttes technikailag és fizikailag nagyjából egyforma. Talán az utóbbi három évben mi voltunk jobbak a taktika területén. De mindjárt hozzá kell tennem, hogy Sydney és Athén között a magyarok voltak erősebbek ezen a téren, ezért győztek le bennünket annyiszor.

Ha most kellene megtippelnie, ki nyeri a pekingi olimpiát, kire fogadna?

Természetesen Szerbiára. A profi fogadók is ránk tennék a pénzüket, hiszen a magyar válogatott három éve nem nyert ellenünk. Azonban biztos vagyok benne, hogy Benedek Tiborék is sokkal elszántabbak lesznek majd az olimpián. Elvégre a mi sportágunkban az olimpiai arany a legfontosabb cél, a többi eredmény kevésbé számít.

Mi Magyarországon úgy érezzük, valamiféle szerbfóbia alakult ki válogatottunkban, bár ezt a szövetségi kapitány másképp látja. Ön hogy vélekedik?

A döntő során volt egy pillanat, amikor én is úgy éreztem, megtört az ellenfél. Persze hat, sorozatban elszenvedett vereség után már én is tartanék egy ilyen riválistól.

Mire lehet képes a szerb válogatott a közeljövőben?

Miután a nagyválogatottban is sikerrel mutatkozott be nyolc fiatal játékosunk, tökéletesen optimista vagyok a jövőnket illetően. Ha egyáltalán aggódnom kell valami miatt, akkor az a saját helyem, illetve a korábban megszokott társak helye a keretben. A fiatalok ugyanis nyílttá tették a válogatottba kerülésért folyó harcot Peking előtt. Óriási küzdelem vár ránk.

A magyar szakemberek közül néhányan úgy gondolják, a szerb válogatott túlontúl keményen, helyenként durván játszott a berlini fináléban. Mi a véleménye erről?

Azoknak, akik így vélekednek, azt ajánlanám, hogy válasszanak gyengédebb sportot. A vízilabda férfias játék. És ez Pekingben sem lesz másképp.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik