Trénernek is tehetség

BERECZKY ATTILABERECZKY ATTILA
Vágólapra másolva!
2007.08.21. 23:51
Címkék
Németh András neve az elmúlt másfél évtizedben összenőtt a Fradival. A szakállas szakember az edzőcserék korában dolgozott másfél évtizedet a Népligetben, sokan elképzelni sem tudták, hogy nélküle is lehet élet a zöld-fehéreknél. Nem volt könnyű Zsiga Gyula „öröksége”, hiszen az FTC új vezetőedzője nem számíthat a mesterét Bécsbe követő Tóth Tímeára és Kirsner Erikára sem.

Augusztus 11-én egymással meccselt Németh András és Zsiga Gyula csapata a győri nemzetközi tornán (a Fradi 36–33-ra verte meg a Hypo NÖt), majd a múlt heti Pannonkupán a két edző együtt irányította a magyar női válogatottat. Eközben a Budapest Bank-FTC edzéseit a csapat legrutinosabb játékosa, Németh Helga dirigálta, méghozzá közmegelégedésre.

„Helga szerepvállalása logikus, hiszen most jár a Testnevelési Egyetem kézilabda-szakedzői képzésére – mondta Zsiga Gyula, a ferencvárosiak vezetőedzője. – Mivel nekem a női válogatott edzőjeként is vannak feladataim, kézenfekvőnek tűnt, hogy ezekben az időszakokban Németh Helga irányítsa a csapatot. Elfogadják a társai, s a visszajelzések alapján megállapíthatjuk, hogy alkotó módon, hasznosan teszi a dolgát. Természetesen még játékosként is szüksége van rá a Ferencvárosnak, a fontosabb mérkőzéseken sokat segíthet a rutinja.”

A klasszis jobbátlövő helyzete egyébként speciális a bajnokcsapatnál, hiszen Zsiga Gyula válogatottbeli elfoglaltsága idején, a vezetőedző útmutatásai alapján ő irányítja a csapatot, a hétköznapi időszakokban viszont nem vesz részt az edzések levezetésében.

„Nagyon régóta ismerjük egymást, s mindig is remek volt a kapcsolatunk – folytatta a vezetőedző. – Most kapott egy lehetőséget, s úgy tűnik, élni tud vele. Ez méltó az egész pályafutását végigkísérő profizmusához.”

A jelentős változások után már sokan temették a Ferencvárost, ám úgy tűnik, a csapat túléli a vérveszteségeket, s ott lesz a dobogóért küzdők között.

„Lelkes, sikerekre vágyó társaságot találtam a Kőbányai úton, s természetesen remek alapokat kaptam Németh Andrástól – dicséri tanítványait, s legendás elődjét Zsiga Gyula. – Tóth Tímea távozása után változtatni kell az együttes játékán, hiszen most nem lesz olyan emberünk, aki egymaga megoldja a nehéz szituációkat. Ezentúl olyan figurákat kell erőltetnünk, amelyek végén bárki be tudja fejezni az akciót. A felkészülési mérkőzéseken sok jó eredményt értünk el, ám ezeket nem szabad túlértékelni, hiszen nem mindegy, hogy a csapatok milyen terheléssel, mennyi munkával a hátuk mögött állnak ki egy-egy találkozóra. Néhány héttel ezelőtt hét góllal legyőztük az ETO-t, majd legutóbb 13 találattal kaptunk ki a győriektől. A realitás valahol a kettő között van, de ez ilyen időszak. Egyébként nekünk nem az ETO lesz a vetélytársunk, mi csak a dobogóra szeretnénk felkapaszkodni, ami nem lesz könnyű feladat, hiszen a közvetlen riválisaink erősödtek, jól igazolt a Dunaferr, a Debrecen és a Cornexi is. Az előttünk álló szezonban nem lesz rájátszás, azaz minden hibának, minden elvesztett pontnak hatalmas jelentősége lesz. Bízunk a fiataljainkban, nagy lehetőség előtt áll Szucsánszki Zita, Zácsik Szandra, Szamoránsky Piroska, Juhász Gabriella és Kovacsicz Mónika, de mindenkire szükségünk lesz ahhoz, hogy elérjük célunkat, hogy a Ferencváros hagyományaihoz méltóan szerepeljünk.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik