Zöld-fehérek csatáznak aranyat érő pontokért

HAVASRÉTI BÉLA, SIMON JÓZSEFHAVASRÉTI BÉLA, SIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2007.09.23. 00:33
Címkék
Fantasztikus csatára számíthat vasárnap este a győri közönség, hiszen a bajnok Fradi látogat a trónkövetelő ETO otthonába. Németh András szövetségi kapitány arra hívta fel a figyelmet az aranyrangadó előtt, hogy a nyáron mindkét együttes átalakult, de szerinte egyikük sem gyengült.

Tovább növeli-e előnyét a Győri Audi, avagy felzárkózik a Ferencváros? Erre a kérdésre kaphatunk választ vasárnap este a győri Magvassy-csarnokban, ahova a bajnoki címvédő Budapest Bank-FTC érkezik vendégjátékra.

Női NB I-es csapataink szeptemberben már négy-négy mérkőzést játszottak, de csak egy együttesnek (Audi ETO) sikerült hibátlanul vennie az eddigi akadályokat. Ezzel a győriek két pont előnyt szereztek egyik legnagyobbb vetélytársukkal, a Ferencvárossal szemben.

De a java még hátravan.

Ezzel egyetért Németh András szövetségi kapitány, az osztrák Hypo NÖ edzője, aki határozottan állította a vasárnapi meccs előtt, hogy ez a találkozó sorsdöntő rangadó lesz, amely az aranyérem sorsát is befolyásolhatja.

„Rövidebb távon gondolkodva viszont az a legfontosabb kérdés, hogy tudják-e tartani előnyüket a győriek, vagy behozza hátrányát a bajnokcsapat – mondta a kapitány, aki az előző idényben bajnoki címig vezette a Ferencvárost. – Esélylatolgatásba etikai okokból inkább nem bocsátkozom, azt viszont ki lehet mondani, hogy a nyáron mindkét csapat kerete jelentősen átalakult. Ez viszont nem okozott gyengülést sem a Győrben, sem a Fradiban. Mindkét csapatból kulcsjátékosok távoztak, csakhogy a helyükre érkezők roppant tehetségesek, és fényes jövő állhat előttük. A válogatott decemberi világbajnoki szereplése szempontjából is kedvező, hogy Győrött és a Népligetben kitűnő műhelyben gyakorolhatnak a keret meghatározó egyéniségei.”

A bajnokság indulása előtt a szakemberek egybehangzóan öt csapatot (Győr, FTC, Dunaferr, Debrecen, Cornexi) tippeltek az első öt helyre, s közülük négy alkotja a jelenlegi élmezőnyt. Az együttesek már több rangadón is túl vannak (a Dunaferr például hármat játszott, ebből kettőt megnyert, míg a székesfehérváriak mindkét rangadójukat elvesztették). A FTC derecskei kisiklása figyelmeztetett arra is, hogy a mezőny bármelyik csapatát érheti kínos meglepetés, ez teszi még izgalmasabbá a bajnokságot.

„Azt nem tudom, hogy miként alakul az élcsoportban a sorrend, de kétségtelen, hogy a Győr nagyot nyert Pálinger Katalin visszaszerzésével – folytatta Németh András. – Katarina Mraviková igazolását is egyértelmű nyereségként könyvelheti el az ETO, és csak azt sajnálom, hogy a szlovák lány nem kért magyar állampolgárságot, hiszen a vátogatottban is nagy szükség lenne a klasszisára. A Vasasból szerződtetett Tomori Zsuzsa pályafutása is kiteljesedhet Győrött.”

Az Audi ETO taktikája sem a személycserék, sem az edzőváltás (Róth Kálmán utóda Konkoly Csaba lett) miatt nem változott meg gyökeresen. Az alapja a védelem és a kapus olajozott együttműködése, valamint az ebből indítható lerohanások.

„Sajnálom, hogy Róth Kálmán távozott a Győr éléről, mert szövetségi kapitányi munkámban remek partner volt – mondta Németh András. – Persze az új trénerrel is jó kapcsolatot szeretnék ápolni, hiszen a Győr legjobbjai a válogatottban is kulcsjátékosok. Az ETO védekezése az új idényben még nem acélos, de nyilván sokat csiszolják az edzéseken.”

A Fradi szintén jelentős változások után vágott neki az idénynek. Legnagyobb vesztesége, hogy Kirsner Erika, Tóth Tímea és az éppen Győrbe igazoló Mraviková elhagyta a Népligetet. Emellett edzőt is váltott a klub: Zsiga Gyula a Kiskunhalas éléről érkezett kollégája és barátja, Németh András helyére (a volt tréner javaslatára szerződtette az FTC Zsiga Gyulát).

„Új edző, más stílus, új elképzelések – vélekedett a Fradi szakmai irányításának módosulásáról Németh András. – Nem lehet, és nem is szívesen tenném, hogy összehasonlítsam a régi csapatot a jelenlegivel. A kezdeti kisebb zökkenők mutatják, hogy még össze kell érnie a csapatnak. De sikerülnie kell, mert jól igazolt a Fradi, amely ebben az idényben is éremesélyes. A Cornexi ellen már sokat mutatott, s látszott, hogy rengeteg munka fekszik az együttesben.”

Több meghatározó egyénisége távoztával persze mégiscsak gyengült az FTC, az más kérdés, hogy miként és mikorra tudja pótolni Tóthékat. Nem vitás, akadnak óriási tehetségek az együttesben, ám az kevés, hogy egyénileg jól képzett játékosok. Hogy vezéregyéniséggé fejlődjenek, ahhoz rengeteg tapasztalatot kell szerezniük, és sportolóként, valamint emberként is érniük kell. Ehhez remek példák állnak előttük (Németh Helga, Lucia Uhraková).

„A lehetőség adva van a Ferencvárosban a fiataloknak, csak az a kérdés, élnek-e vele” – vélekedett a Fradi ifjú titánjairól egykori mesterük, Németh András.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik