Karmesterként irányított

HAVASRÉTI BÉLA, SIMON JÓZSEFHAVASRÉTI BÉLA, SIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2007.10.29. 02:09
Címkék
Sokak szerint Pálinger Katalin a világ legjobb kapusa, aki ezt a véleményt alátámasztotta a Slagelse elleni, 24–17-es győzelemmel végződő mérkőzésen nyújtott fantasztikus teljesítményével: a kapujára tartó lövések 60 százalékát hárította.

Bár a győrieknél Herr Orsolya át lagon felüli képességekkel megáldott, válogatott kapuvédő, a klubban jól tudták, hogy a csapat elé kitűzött merész hazai és nemzetközi célok eléréséhez egy kapussal kockázatos nekivágni. Ezért nagy kő esett le a vezetők szívéről, amikor áprilisban bejelenthették: Pálinger Katalin, a 196-szoros válogatott hét év távollét után két idényre visszatér nevelőegyesületébe. A világ talán legjobb kapusa a BL-csoportküzdelmek nyitó mérkőzésén a háromszoros Bajnokok Ligája-győztes dán Slagelse ellen nyújtott fantasztikus teljesítményével a mezőny legjobbja volt.

Előnyt jelentett a felkészülésben, hogy korábban a Dunaferr, a Köbenhavn és a Ljubljana színeiben is védett a Slagelse ellen?

Ennek két oldala van, mert ahogy én ismertem a Slagelse játékosait, úgy ők is kifürkészhették az én gyengéimet. Taktikájuk egyébként sem egy-két kulcsjátékosra épül. Állandóan keverik a szerepköröket, ráadásul az utóbbi időben többen sérülésekre panaszkodtak náluk, és az utolsó pillanatig bizonytalan volt, milyen összeállításban lépnek pályára.

Miként látta őket a kapuból?

A mérkőzésen bebizonyosodott, hogy igyekeztek réseket keresni a védőfalunkon. Mi persze számítottunk erre, és ennek megfelelően készültünk. Így aztán többnyire a mi elképzeléseink valósultak meg.

Mesterien irányította a védelmet, s látszott, előre egyeztették a védekezést. Menet közben változtattak valamit?

A védekezés nagyon fontos, azt természetesen előre meg kell beszélni. Meccs közben már csak esetenként kellett finomítanom társaim mozgását, például a kettes és a hármas pozíciós védekezésünket, a helyezkedéseket. Ezekre fel is hívtam a lányok figyelmét, és kitűnően együttműködtünk.

Melyik volt a csata kritikus időszaka?

A BL-mérkőzések külön kategóriába tartoznak, hiszen ezek a sportág ünnepei. Többször is változhat, fordulhat az állás. Szombaton csak egyszer, az első percben vezettek a vendégek, és a későbbiekben is csak kétszer volt döntetlen az állás. Csapatunk remekül küzdő játékosokból áll, s így mindig sikerült túllépnünk a kritikus pontokon. Ezért már az első félidőben állandósult a jelentős, olykor négygólos előnyünk.

A szünet után szinte átgázoltak a Slagelsén.

Önmagáért beszél, hogy ekkor huszonkét perc alatt mindössze négy gólt kaptunk. Ez nagyszerű védekezésünket dicséri, mindenki becsülettel végezte a feladatát. Ellenfelünk nagyon igyekezett, hogy szétszedje a védőfalunkat, ám ez nem sikerült, és emiatt elbizonytalanodott.

A jó védekezés volt a csapat legfőbb erénye?

Egységünk volt a legfontosabb, végig biztattuk, segítettük egymást. Hatékony védekezésünkből aztán sikerült gyors, eredményes ellentámadásokat vezetni, és fokozatosan nőtt az előnyünk.

Mikor érezte, hogy megnyerik a mérkőzést?

A szünet után, amikor sikerült keményíteni a védekezésünket, és a korábbinál nagyobb sebességre kapcsoltunk. Sok mozgással, lerohanásokkal fölénybe kerültünk, s kilencgólos is volt az előnyünk. Ekkor már éreztem, nem lehet baj.

A diadalnak akkor lesz igazán nagy értéke, ha a BL-folytatás is hasonló lesz.

Így igaz, s ezen dolgozunk. A Slagelse ellen nyújtott játék és az eredmény fokozza a csapat elszántságát, és jó alap a folytatáshoz. Szombatig lesz időnk, hogy felkészüljünk a Ribarroja elleni találkozóra. Fsőleg arra kell ügyelnünk, hogy a spanyolok előszeretettel alkalmazzák a nyitott védekezést.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik