Fehérvár: közel a siker

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2007.11.28. 12:54
Címkék
Szerdán 18 órakor utolsó felvonásához érkezik a Ligakupa őszi sorozata: a hazai pályán aratott 3–0-s győzelemnek köszönhetően az FC Fehérvár esélyesként tekinthet a DVTKBorsodi elleni találkozó elé. Csak formalitás lenne a viszszavágó? Meglehet, de mérget azért ne vegyünk rá.

Tíz nappal ezelőtt voltaképpen csak 35 percen keresztül volt kérdéses, melyik együttes várhatja kedvezőbb helyzetből a Ligakupa-döntő visszavágóját. Ekkor Kassim Guyazou, a DVTK togói középpályása megkapta a második sárga lapját, amely maga után vonta a pirosat is, a házigazda pedig alig három perc alatt élt az emberelőnnyel. A folytatásban alig negyedóra alatt két újabb gólt szerzett az FC Fehérvár (Dvéri Zsolt és Sitku Illés találata is parádés volt), így kedvező helyzetet teremtett önmaga számára a visszavágóra. Jóval több izgalmat tartogathatna a szerdai párharc, ha az odavágó hajrájában Bede Ferenc nem érvényteleníti a diósgyőriek szabályos gólját. Ezzel együtt nem árt tudni: a 12. fordulóban hasonló párosításban már megmérkőztek a csapatok, és akkor Sipeki István és Simon Attila góljával a DVTK-Borsodi 2–0-s győzelmet aratott.

„Nagyon nehéz a helyzetünk, azonban ne felejtsük el, veszítenivalója kizárólag a háromgólos előnyben lévő Fehérvárnak van – vélekedett Simon Attila. – Esélyünk alighanem csakis akkor lehet a hátrány ledolgozására, ha rögtön a meccs elején előnyt tudunk szerezni. Azóta is bosszant, hogy az első mérkőzés nagy részét egy buta kiállítás miatt emberhátrányban kellett végigfutballoznunk, ráadásul a játékvezető szabályos gólt és egy büntetőt vett el tőlünk. Saját közönségünk előtt megpróbálunk mindent, és ha nem is járunk sikerrel, feltétlenül győzelemmel akarunk búcsúzni a sorozattól.”

Hogy az akarás mire lesz elegendő, nem lehet tudni, ám blama lenne a Fehérvár számára, ha háromgólos előnye birtokában elbukná a finálét. És ez még akkor is igaz, ha tudjuk, a piros-kékek szakmai stábja ezúttal három alapember, a kapus Sebők Zsolt, a védő Horváth Gábor és a középpályás Mario Bozsics játékával betegség, illetve eltiltás miatt nem számolhat. Persze a vendéggárda a hiányzók ellenére is legalább olyan erős játékerőt képvisel, mint a házigazda, és akkor még nem beszéltünk a jelentősnek mondható előnyről.

Hogy mégis mi gyengítheti az FC Fehérvár esélyeit?

Egyértelműen az a helyzet, amely hónapok óta uralkodik a klubnál.

A játékosok hosszú ideje csak az alapfizetésüket kapják kézhez (úgy 50–100 ezer forint közötti összeget), azonban az úgynevezett arculatátviteli szerződésük által garantált nagyobb summához legutóbb júliusban jutottak hozzá. Prémiumot egész évben nem láttak, és akad olyan futballista, akinek még a tavalyi bronzéremért sem fizetett a klub. Emlékezzünk rá: az őszi idény során reális esélye volt annak, hogy a labdarúgók sztrájkolnak, tehát nem lépnek pályára, azonban nem akartak szerződésszegést elkövetni, s végül elálltak a tervüktől.

Az eltelt időszak bizonyította, a keret valamennyi tagja profi, ragaszkodik a fehérvári klubhoz, azonban a türelem véges, most már az elöljáróknak tényleg lépniük (fizetniük) kell.

Ha ez nem következik be, sztrájk akkor sem lesz szerdán, de az megtörténhet, hogy hatalmas sérüléshullám miatt nem az alapcsapat játszik majd Diósgyőrben...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik