Félidőnyi álomfutball

BENKŐ GÁBORBENKŐ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2007.12.12. 23:15
Címkék
A Real Madrid kedden 3–1-re legyőzte a Laziót a Bajnokok Ligája C-csoportjában, és ezzel első helyen jutott a legjobb tizenhat közé. A hazaiak Júlio Baptista, Raúl és Robinho vezérletével csodálatos első félidőt produkáltak. Ha a spanyolok továbbra is ilyen magas színvonalon futballoznak, tizedszer is elhódíthatják a legrangosabb európai klubtrófeát.

Római szempontból 45 percnyi borzongás volt a Real Madrid elleni első félidő. A Santiago Bernabéu Stadionban ugyanis Lazio az első percek biztató játéka után képtelen volt ellenállni a fantasztikus tempót diktáló hazai csapatnak. Bernd Schuster együttese látványos, imponáló és eredményes futballal egy félidő alatt térdre kényszerítette az olaszokat. A szünet után már jóval visszafogottabb volt a Real, ám amit az első játékrészben produkált, abból kiderült, számolni kell vele 2007–08-as kiírás végjátékában.

A találkozó előtt úgy állt a helyzet, hogy a hazaiaknak a döntetlen is elegendő a biztos továbbjutáshoz, míg a Lazio a csodával felérő győzelem esetén reménykedhetett. A papírformát azonban röpke tizenöt perc alatt igazolta a Real Madrid, amely addigra két góllal terhelte meg a 43 esztendős Marco Ballotta hálóját. Az első gólt Júlio Baptista szerezte (20 méteres, pontos, bombaerős lövéssel küldte a labdát a bal alsó sarokba), aki az idén másodszor volt kezdő tétmérkőzésen, illetve először lépett pályára a Bajnokok Ligájában. A brazil középpályás fantasztikus sportemberi kvalitásait bizonyította az utóbbi időszakban, hiszen korábban még csereként is csak elvétve kapott lehetőséget Bernd Schustertől. A Fenevadnak becézett klasszis ehhez képest lassan alapember lehet a Real Madridban, hiszen ezen a találkozón is a mezőny legjobbja volt. A második gól Raúl nevéhez fűződik. A sokadik fénykorát élő csatárt nem lehet eléggé dicsérni, hiszen több évig tartó rossz formáján túljutva az idén újra vezére és első számú gólfelelőse a Realnak. Ilyen látványos viszszatérésre, felemelkedésre csakis a legnagyobb futballisták képesek, nem beszélve arról, hogy Raúl az 59. gólját szerezte a Bajnokok Ligájában, amivel messze a legeredményesebb labdarúgó a sorozat történetében.

Aki figyeli a spanyol bajnok őszi szereplését, aligha lepődik meg azon, hogy a harmadik, mindent eldöntő gólt Robinho szerezte. A brazil élete legjobb formájában van, a Lazio elleni is elképesztő ritmusban focizott. Azonban korántsem csak az említett három futballista kiemelkedő játéka volt a záloga a madridi sikernek és továbbjutásnak. A Realban kedden nem akadt rossz teljesítmény – a kapustól a védelem tagjain és a középpályássoron át a csatárokig mindenki magas színvonalon játszott. A látványos technikai megoldásokkal, szellemes akciókkal színesített tökéletes csapatmunka mondatja azt velünk, hogy a Real Madrid ezzel az egy félidővel világossá tette: a klub tizedik BEK/BL-trófeájának megszerzésére tör.

A szünet után a cserékkel frissített Real Madrid már kevésbé volt lendületes, így a Laziónak a szépítésre is futotta az erejéből (a lefújás előtt Iker Casillas még egy büntetőt is hárított), ám a 3–1-es végeredmény a vendégekre nézve hízelgő.

„Nagyszerű első félidőt produkáltunk – mondta Raúl, a Real Madrid csapatkapitánya. – A folytatásban azonban már túlzottan nyugodtak maradtunk, és nem futballoztunk igazán jól. A célunkat azonban elértük, és most már koncentrálhatunk a bajnokságra meg a Spanyol Kupára. Ami a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszát illeti: remélem, erős riválist kapunk. Mi ugyanis akkor tudunk kiváló teljesítményt nyújtani, ha hasonlóan jó csapattal kell megküzdenünk. A gólomat Fernando Gagónak ajánlom, mert argentin csapattársam a meccs előtt megjósolta, eredményes leszek a Lazio ellen.”

Delio Rossi, az olaszok vezetőedzője a vereség és a kiesés ellenére sem volt különösebben elkeseredve.

„Bár jól kezdtük a mérkőzést, a Real két gyors góllal mindent eldöntött, de tisztában vagyok azzal, hogy nem ezen a találkozón úszott el a továbbjutásunk– mondta a szakember. – Csapatomnak elbűvülő érzés volt a Santiago Bernabéu Stadionban pályára lépni. Ebben a létesítményben és ilyen együttestől nem szégyen kikapni.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik