Mégis életben maradnak!

BENKŐ GÁBORBENKŐ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2007.12.14. 00:20
Címkék
Új többségi tulajdonosa van az FC Fehérvárnak! Csütörtökön a késő délutáni órákban került sor a váratlan bejelentésre, mely szerint a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Futball Invest Kft. 81 százalékos tulajdonrészt vásárolt az anyagi ellehetetlenülés szélére sodródott futballklubban.

Csütörtökön 17 óra 20 perckor a klub hivatalos honlapján az FC Fehérvár közleményt adott ki, amelyben bejelentette: a Futball Invest 2007 Zrt. megvásárolta a Fetév Invest Kft.-t, amely az FC Fehérvár Kft.-ben nyolcvanszázalékos tulajdonrész birtokosa volt. Mivel a Futball Invest ezt követően megvette a Fetév-Szer Kft.-től a Fehérvár FC Kft. további egyszázalékos üzletrészét is, a váratlanul felbukkanó cég egy csapásra nyolcvanegy százalékos tulajdonrészhez jutott a székesfehérvári klubban.

Ezzel újabb fejezetéhez érkezett a fehérvári történet, amelynek szövevényes ügyletei, tulajdonosi belvillongásai és átláthatatlan gazdálkodása mára az anyagi ellehetetlenülés szélére sodorta az 1941-ben Székesfehérvári Vadásztölténygyár néven megalakult klubot. Néhány bennfentes jóslata szerint az üzleti életben nagyvállalkozóként hírnévre és hatalmas vagyonra szert tevő Garancsi István szerepvállalása azonban az FC Fehérvár életbenmaradását és újbóli felemelkedését jelentheti (Garancsi István korábban a Takarékbank leánycégét, a Takarék Brókert irányította, jelenleg a több milliárd forint értékű ingatlanportfoliót birtokló CD Hungary Rt. tulajdonosa, de több más befektetése is van).

Annyi bizonyos, hogy az új tulajdonos első lépéseként külső szakértőket kért fel arra, hogy megnyugtatóan sikerüljön rendezni az FC Fehérvár licencügyét. Ismert, hogy az MLSZ licencadó bizottsága december elején jelentős pénzügyi hiányosságokra hivatkozva visszavonta a klub élvonalbeli engedélyét, emiatt kérdésessé vált az egyesület jövője. Garancsi István szakértői már megkezdték az FC Fehérvárt működtető labdarúgó-kft. cégügyeinek, pénzmozgásainak, tartozásainak áttekintését. A kiadott közlemény szerint az információk összegyűjtése a hosszú távú döntések meghozatalához szükséges. Ez mindenestre már biztató nyilatkozat a közelmúlt betartatlan ígéreteihez képest...

A kedden kiadott kommünikéből az is kiderül még, hogy az új tulajdonos a klublicenccel kapcsolatos dokumentáció benyújtását követően áll a nyilvánosság elé, várhatóan a jövő hét elején. Garancsi István olyan csapatot akar létrehozni, amely meghatározó az NB I-ben, és amely eséllyel pályázhat a nemzetközi kupaindulást érő helyezésre. Rövid távon azonban a klub pénzügyi rendbetétele (a játékosokon, edzőkön, klubalkalmazottakon kívül jelentős összeggekkel tartozik a Fehérvár a beszállítóknak és az APEH-nek is), illetve a licencadó bizottság kifogásainak maradéktalan teljesítése a legfontosabb feladata.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik