Hol van itt a rotáció?

BENKŐ GÁBORBENKŐ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2007.12.15. 23:32
Címkék

Hiába hangoztatta korábban többször is Bernd Schuster, hogy ő a rotációs rendszer híve, a Real Madrid német vezetőedzője fittyet hányva ígéretére nem alkalmazza az általa meghirdetett módszert. Igaz, a csapat vezeti a bajnokságot, és csoportelső volt a Bajnokok Ligájában. Az Osasuna elleni bajnokin a Real megerősítheti első helyét a Primera Divisiónban.

Bernd Schustert mostanában nem divat kritizálni. Miért kellene? A német szakember négy év után az idei szezonban elérte, hogy a Real olykor már hírnevéhez méltó, szép és látványos futballal szórakoztassa a nagyérdeműt. Az eredmények őt igazolják, de azért még rajta is található fogás: Bernd Schuster szavahihetősége ugyanis megkérdőjelezhető.

A nyáron Fabio Capellót váltó vezetőedző beiktatásakor és azután is többször kijelentette, hogy a hatékonyabb játék, valamint az eredmények érdekében rotációt alkalmaz majd a Real Madridban. Ezzel mindjárt meg is indokolta , hogy a klub miért költött a nyáron ,,rongyos” 119 millió eurót (30 milliárd forintot) játékosokra. Ehhez képest Bernd Schuster eddig csakis sérülés vagy eltiltás esetén, ritkán látványos formaingadozás miatt változtatott a kezdőcsapatán, vagyis nem rotál, nem teremti meg az egészséges verseny lehetőségét (hiszen vannak bérelt helyek az együttesben), és főként nem ad esélyt a bizonyításra mindenkinek. Mivel az eredmények őt igazolják, nehéz érvelni e kritika mellett, mindenesetre csakis saját szavait tudjuk ellene fordítani: ,,Én csak a rotációs rendszert alkalmazom!”

Na, persze.

Akkor Javier Saviola miért nem kap még csak percekre sem lehetőséget már hetek óta? A Barcelonából érkező argentin még a Trofeo Bernabéun, a Partizan elleni találkozón is csak alig egy órát kapott, de bajnokin, netán BL-mérkőzésen szinte meg sem mutathatja, mire képest. Pedig a Nyúl becenévre hallgató labdarúgó gólérzékenysége kivételes. Bernd Schuster annak ellenére csak harmadiknegyedik számú csatárként számol vele, hogy a nyáron ő is arra kérte a játékost, igazoljon Madridba. A sokáig szintén mellőzött Júlio Baptista ugyan a legutóbbi három tétmeccsen kezdő volt, de ne felejtsük el, hogy ő sem a rotációs rendszer miatt kapott lehetőséget, hanem azért, mert Gutit piros lapja miatt eltiltották. Madridban a hangzatos nyilatkozatok és meghirdetett programok ellenére szó sincs rotációról, de a spanyol sajtó eddig azért nem piszkálta ezzel Bernd Schustert, mert a Real Madrid jól szerepel. Ha majd nem így lesz, előveszik ezért is. Előbb-utóbb valakinek szemet szúr majd, hogy Javier Saviolát, akit ráadásul Barcelonából csábítottak Madridba, semmibe veszik.

S ez az igazi luxus…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik