Szereti a nagy kihívásokat

BERECZKY ATTILABERECZKY ATTILA
Vágólapra másolva!
2007.12.19. 19:31
Címkék
Első bajnoki meccsét 21 évesen játszotta Magyarországon Nikola Eklemovics. A szerb irányító öt gólt szerzett a PickSzeged játékosaként az Elektromos ellen, s a Tisza-parti szurkolók tudták, hogy remek kézilabdázót szerződtettek. Arra viszont valószínűleg kevesen gondoltak, hogy csaknem egy évtizeddel később bemutatkozik majd a magyar válogatottban is.

Eklemovics Nikola már 2004 nyarán megkapta magyar útlevelét, ám kettős állampolgárként 2005 elején még szerepelt a szerb-montenegrói válogatottban, így – különleges engedély híján – három évet ki kellett várnia, míg piros-fehér-zöld mezben pályára léphet. A 2007. januári, németországi világbajnokság előtt ugyan még „futottak egy kört” az MKSZ illetékesei a nemzetközi szövetségnél, ám nem sikerült elérniük, hogy a játékmester ott lehessen a vb-n. A hároméves moratórium, vagyis a kötelező kivárás 2008. január 15-én jár le, s ezzel az utolsó akadály is elhárul Eklemovics Nikola bemutatkozása elől.

Mikor csatlakozik a magyar válogatott kerethez?

Azt beszéltem meg Skaliczki Lászlóval, hogy karácsony után Gyöngyösön kapcsolódom be a közös felkészülésbe – mondta az MKB Veszprém irányítója.

– Sajnos a németországi vébéről lemaradtam, pedig nagyon szerettem volna ott lenni a csapatban.

Nem lesz könnyű dolga, hiszena norvégiai Európa-bajnokságon nagyon nehéz csoportba került a magyar válogatott.

Óriási kihívás, hiszen a kontinensbajnokság nehezebb, mint a vébé. Remélem, jól játszunk majd, hiszen az már Németországban is látszott, hogy erős a magyar csapat, s csupán hajszálon múlott a nyolc közé kerülése.

Buday Dániel sérült, Császár Gábor Viborgban többnyire átlövőként szerepel, így különösen nagy szükség lehet a keretben egy rutinos irányítóra.

Sajnálom, hogy Dani nem lehet ott az Európa-bajnokságon, vele még jobb lenne a csapat. Így viszont valóban én lehetek a legtapasztaltabb ezen a poszton, de a fiatalok is nagyon tehetségesek. A legfontosabb, hogy a felkészülés alatt a sérülések elkerüljék a csapatot.

Január tizenötödikétől játszhat a magyar válogatottban, így a két nappal később kezdődő Európabajnokságon már ott lehet. De mi lesz a felkészülési mérkőzésekkel, hiszen január ötödikén és hetedikén a franciák ellen játszik a csapat, míg közvetlenül a rajt előtt Norvégiában szerepel a Posten-kupán.

Külön engedéllyel pályára léphetek, ha az ellenfelek hozzájárulnak. Ha jól tudom, korábban így játszott a magyar női együttesben Sirina Irina is.

Vagyis a világ egyik legjobb csapata, Franciaország ellen mutatkozhat be a magyar válogatottban?

Igen, s éppen ezeket a mecscseket szeretem. A legerősebbek ellen a legjobb játszani, ilyen a mentalitásom.

A norvégiai tornán keresztül vezet az út Pekingbe…

Ne menjünk ennyire előre, most az Európa-bajnoki csoportmeccsek a legfontosabbak, csak ezekre koncentrálok. Persze mindenkinek az olimpia az álma, én is szeretnék eljutni a kínai fővárosba.

Tökéletesen beszél magyarul, így a válogatottban nyelvi nehézségei nem lesznek.

Magyar a feleségem, magyar a kisfiam, a honosítás nekem sokkal többet jelentett a sportnál. Itt szeretném leélni az életemet. Majdnem egy évtizedet töltöttem el Magyarországon, s érzem, befogadtak. Remélem, a válogatottban is tudok majd örömöt szerezni hazánknak!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik