Útban a csőd felé

VOLESZÁK GÁBORVOLESZÁK GÁBOR
Vágólapra másolva!
2007.12.20. 00:36
Címkék

Ha nincs hír, az jó hír – szokták volt mondani, ám a megállapítás a soproni labdarúgók esetében a legkevésbé sem igaz. Némiképp gúnyosan úgy is fogalmazhatnánk: mivel továbbra sem jutott el lapunkhoz olyan információ, miszerint az olasz többségi tulajdonosok eurómilliókkal a zsebeikben tértek volna vissza a Káposztás utcába, arra a következtetésre kell jutnunk, hogy menthetetlen az FC Sopron.

Naiv az a szurkoló, aki úgy gondolkodik (tán reménykedik?), hogy az olaszok felszívódása ellenére a csapat tavaszszal folytatni tudja szereplését, és csak a kínos pénztelenség következményeként megvalósíthatatlan (ám igenis szükséges) erősítések miatt esik ki az első osztályból. Ugyanis a helyzet jelenlegi állása szerint a városban már korábban búcsút lehet inteni az élvonalbeli labdarúgásnak. Lehet, már csak hetek kérdése, hogy a 2005-ben Magyar Kupagyőztes klub az enyészeté lesz, hacsak – utolsó mentsvárként – nem gondolja úgy egy tőkeerős befektető, hogy hajlandó rögvest százmilliókat invesztálna a csapatot működtető gazdasági társaságba. Számításaink szerint az együttes tartozásai (játékosoknak, beszállítóknak, stb.) meghaladják már a 150 millió forintot is. Egy új többségi tulajdonosnak első körben (minimum) ennyit kéne a klubra áldoznia, és akkor a további működés költségeit még nem is számoltuk…

A kisebbségi tulajdonosnak számító soproni önkormányzat – már amennyire az módjában áll – kiutat keres a lehetetlen helyzetből. Úgy tudjuk, a város vezetősége pénzügyi és jogi szakemberek segítségét kérte, hogy a többségi tulajdonrészt birtokló, ám utolérhetetlen olaszok megkerülésével találjanak megoldást. Nem titok persze, hogy ettől még pénz nem lesz a kasszában, hiszen Sopron önkormányzatának anyagi lehetőségei behatároltak. Még ha a képviselők meg is szavaznak 35 millió forintos gyorssegélyt a klubnak, ennyi még tűzoltásra sem elegendő. Habár állítólag az önkormányzat dolgozik a megoldáson, a megbeszélések eredményeiről a szerdai közgyűlésen Abdai Géza alpolgármester nem tudta a jelenlévő képviselőket érdemben tájékoztatni – részben azért, mert a várakozások ellenére a klub sorsa nem szerepelt a napirendi pontok között, ezért aztán Nagy Tamás képviselő, a soproni sportbizottság tagja rendkívüli közgyűlés összehívását szorgalmazza.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik