Irány a Bajnokok Ligája!

BENKŐ GÁBORBENKŐ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2007.12.30. 22:18
Címkék
Új korszak kezdődhet a Ferencváros életében. Amenynyiben valóra válnak az Üllői úti ingatlanra, és az FTC-re pályázó Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. elképzelései, a zöld-fehér klub a szakadék széléről a csúcsra törhet. Stadiont és csapatot építene az angol befektető, aki néhány éven belül a Bajnokok Ligájába juttatná a Fradit.

Zelles Sándor, a Kincstári Va gyoni Igazgatóság vezérigazgatója pénteken jelentette be, hogy az Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. (az Üllői úti ingatlanra benyújtott) pályázati anyaga érvényes volt. Bár a magyar állammal megkötött szerződés aláírására még várni kell, alig huszonnégy óra leforgása alatt máris érezhető a bejelentés jótékony hatása Fradi-ügyben. Többen is optimistán nyilatkoztak a klub jövőjét illetően, ilyesmire pedig – legalábbis hitelt érdemlően – hosszúhosszú ideje nem akadt példa. Az FTC elnöke, Rieb György például egyenesen úgy fogalmazott a klub honlapján: ,,2008-tól nemcsak egy új esztendő, hanem egy új korszak is kezdődhet a klub életében. Február végéig befejeződhet az FTC konszolidálódása, eltűnhetnek az adósságok, és megkezdődhet a klub felemelkedése, amely az egész magyar futballnak és sportnak a javára válhat.”

Szép és biztató szavak, és a remény alapját a Kevin McCabe nevével is jelzett cégcsoport ígérete támasztja alá. Az angol üzletember (nem mellékesen: a Sheffield United elnöke) ugyanis korábban úgy fogalmazott, cége szerepvállalása esetén hajlandó harmincmillió eurót áldozni a ferencvárosi sportra, azon belül pedig a labdarúgásra. Ezt az összeget forintosítani csak azért nehéz (egyébként 7.5 milliárd forintról van szó), mert ilyen mértékű tőkeinjekcióval még soha egyetlen befektető sem kecsegtetett magyar futballklubot. Most ez is megtörtént.

Az Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. (megjegyzendő: ez a cég a brit Scarborough Ltd. tulajdonában van, budapesti székhelyű kft., amely az anyavállalat nevében pályázott) legnagyobb léptékű fejlesztési terve egy új stadion építése lenne a jelenlegi helyén. Úgy tudjuk, az új Albert-stadion a jelenlegihez képest elforgatva épülne, és csaknem teljesen (75 százalékosan) fedett lenne. Futópályát természetesen továbbra sem alakítanának ki, de most következzék a lényeg: a tervek szerint a 25 ezer néző befogadására alkalmas létesítmény építése már 2008 második felében elkezdődne (annyit sikerült még megtudnunk, hogy a lelátó meredeken ívelne felfelé). A leendő befektető elképzelése szerint az európai normáknak megfelelően a kiegészítő helyiségek is magas színvonalú szolgáltatást nyújtanak majd: a stadion mellé étterem, pub, több ezer férőhelyes parkoló, illetve Fradi-címeres ereklyéket árusító boltok is épülnének. A projekt további részleteit, az új stadion látványtervét egy későbbi sajtótájékoztatón mutatják majd be a nagyközönségnek.

S hogy a futballszakma se maradjon ki a jóból: a kiszivárogtatott információk szerint Paul Shaw után újabb öt labdarúgó érkezése várható Angliából, akik között van olyan játékos is, aki kétmillió eurós, vagyis félmilliárd forintos értéket képvisel az átigazolási piacon. Ha ez valóra válik, akkor tavasztól a Ferencvárosban (és az NB II Keleti csoportjában) játszhat minden idők legdrágább magyarországi légiósa. Mivel konkrét nevekről értelemszerűen egyelőre nem nyilatkoznak, ezért csak az összehasonlítás kedvéért írjuk le, hogy kétmillió euróra taksálja a transfermarkt.de a Middlesbrough spanyol középpályását, a 33 éves Gaizka Mendietát.

Kevin McCabe és az Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. hosszú távra tervez: a stadionra és a kiszolgáló helyiségekre csaknem egymilliárd forintot költenének a hét és félből. A maradék pénzből pedig olyan csapatot építenének az Üllői úton (ez már heteken belül elkezdődhet), amely előbb feljut az első osztályba, majd rövid idő leforgása alatt megcélozhatja a Bajnokok Ligájában a főtáblára kerülést.

Mivel ilyen nagy célokat kitűző együttes (nem beszélve a modern stadionról) költségvetése nem filléres játék, ezért a befektető úgy kalkulál, hogy a ferencvárosi futballcég a konszolidációt követő öt éven belül már önfenntartó vállalkozás lesz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik