Nehéz francialecke

BERECZKY ATTILABERECZKY ATTILA
Vágólapra másolva!
2008.01.05. 00:36
Címkék
Alig néhány napot dolgozott együtt a magyar férfikeret, s máris értékmérő feladat előtt áll Skaliczki László csapata. Szombat délután fél hatkor Toulouse-ban az Európa-bajnok francia válogatott ellen lépnek pályára a mieink.

Hosszú volt a péntek a magyar delegáció számára, Klembucz Ferenc masszőr már hajnali négykor ébresztette a játékosokat. Gyors reggeli után buszra szállt a küldöttség, s hat óra húsz perckor már a Brüsszel felé induló repülőgépen ültek legjobb férfi kézilabdázóink, a belga fővárosból pedig délben érkeztek meg Toulouse-ba. A francia városban mindenfelé plakátok hirdetik a szombati mérkőzést, s a reptéri alkalmazott szeme is felcsillant, amikor meglátta a magyar játékosokat. Többször is elmondta, mennyire rajong a sportágért, ám a Budapest–Brüsszel–Toulouse háromszögben eltűnt gyúrópadot ő sem tudta előkeríteni.

A délutáni pihenő után hat órakor már a mérkőzés helyszínén edzett a magyar válogatott, amelynek vezetői kissé meglepődtek a francia csapatlista láttán. Skaliczki László és segítői ugyanis a norvégiai Európabajnokság első hivatalos bulletinjében böngészték a francia névsort, ám nem akadtak ismerős nevekre. A kiadványba ugyanis tévedésből a 2006-os női Eb-n szereplő francia nemzeti együttes került. Aztán meglett a jelen férficsapatának listája – tele világsztárral. Elég csak Didier Dinart (Ciudad Real), Jerome Fernandez (Barcelona), Joel Abati (Montpellier), Nikola Karabatic és Thierry Omeyer (Kiel) nevét említeni, s még hosszasan folytathatnánk a felsorolást.

„A világ legszűkebb elitjéhez tartozó csapattal találkozunk, nem véletlen, hogy a franciák nyerték meg a legutóbbi kontinensbajnokságot, s a németországi világbajnokságon is az elődöntőben voltak – mondta Skaliczki László. – Közeleg az Európa-bajnokság rajtja, s a játék minden elemét gyakorolnunk kell, hiszen nagyon régen volt együtt a komplett keret, legutóbb a tavaly januári világbajnokságon. Fontos, hogy a támadójátékunk pontos legyen, hiszen hibáinkat kihasználhatja a hatalmas iramban játszó ellenfél. Rövid volt a felkészülésünk, de a franciák elleni két meccsel együtt még ötször lépünk pályára az Európa-bajnokság rajtjáig. Előjöhetnek a hibák, s lesz mód kijavításukra.”

Bár hivatalosan csak január 15-én játszhatna Eklemovics Nikola a magyar válogatottban (ekkor jár le a hároméves kötelező kivárási idő legutóbbi, még a szerb-montenegrói nemzeti együttesben lejátszott mérkőzése óta), az MKB Veszprém játékmestere Toulouse-ban bemutatkozhat nemzeti színeinkben. Felkészülési mérkőzéseken az ellenfél hozzájárulásával ugyanis ez lehetséges, s mivel a francia szövetség áldását adta Eklemovics szereplésre, a játékos szombaton és a hétfői miskolci visszavágón is pályára léphet. Az Európa-bajnokságot megelőző Posten-kupán viszont valószínűleg csak néző lehet, a norvég rendezők ugyanis nem túl rugalmasak az ügyben, pedig a másik két résztvevő, Izland és Portugália hozzájárult az irányító szerepléséhez.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik