A harc után fizetnek

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2008.01.10. 01:01
Címkék
Az MLSZ fegyelmi bizottsága keddi ülésén első fokon hat büntetőpont levonásával sújtotta az MTK Budapestet. Az indoklás szerint a klub Németh Krisztián és Simon András Liverpoolba eladásakor elmulasztotta rögzíteni, melyik fél állja a transzfer után a szövetségnek járó összeget. A kék-fehérek fellebbeztek a határozat ellen.

Az ősz folyamán csak egyet len csapatnak sikerült győznie az MTK Budapest ellen – a bajnokságban második helyezett Honvéd október elsején 2–1-re nyert a Hungária körúton –, így túlzott meglepetést nem jelent, hogy a Garami József irányította csapat az első helyről várja a folytatást. A tizenöt mérkőzésen megszerzett 34 pont, a legtöbb rúgott (38) és legkevesebb kapott (13) gól azt sejteti, hasonlóan sikeres tavasz esetén aranyérem is kerülhet a labdarúgók nyakába. Igaz, a vágyakból aligha lesz valóság, ha az együttes egyetlen bajnoki meccset sem játszva, már a téli felkészülés után hatpontos mínusszal jön ki... Az MLSZ fegyelmi bizottságának keddi döntése ugyanis azzal fenyegeti a listavezetőt, hogy a tavaszi folytatás előtt kétszer annyi pontot bukhat, mint veszített azon a bizonyos kispestiek elleni találkozón. Sarkosan fogalmazva: amenynyiben a testület „belelendül”, erősebbnek tűnik, mint mondjuk a DVSC, az Újpest vagy éppen a Kaposvár támadójátéka...

De miképpen rendelkezik ebben a kérdésben a sporttörvény?

A jogszabály 11. pontjának 3. pontja úgy fogalmaz: amikor két csapat üzletet köt egymással, akkor (hacsak különmegállapodás nem jelöli) a vevő sportszervezet a vételár egy százalékát a sportági szakszövetségnek (MLSZ), négy százalékát pedig az utánpótlást támogató sportszövetségi alapba köteles befizetni.

Nem lehet kérdéses, hogy Németh Krisztián és Simon András esetében melyik klub a vevő. A Liverpool. Ám mert a magyar sporttörvény nem kötelezhet országhatáron túli klubot a fizetésre, az MLSZ 2006 novemberében hozott egy határozatot: amennyiben magyar csapat külföldre adja el valamelyik játékosát, rögzíteni kell, melyik félre hárul a befizetés kötelezettsége.

Ez tehát a helyzet, és mert ez a passzus hiányzik az MTK és a Liverpool megállapodásából, ezért a fegyelmi bizottság szigora.

Csakhogy...

Mi van akkor, ha egy klubnál úgy vélekednek (amúgy minden bizonnyal joggal...), a sporttörvényben leírtak a mérvadóak, azok nagyobb súllyal esnek latba, mint egy MLSZ-határozat? Az MTK-nál azt mondják, ők nem a fizetési kötelezettség alól akarnak kibújni. Azonban ez jogi ügy, amely bizonyosan nem zárul le néhány napon belül. A két fél jogászainak alaposan körbe kell járniuk a kérdést, és ha a jogerős határozat is az MTK Budapest fizetési kötelezettségét állapítja meg, akkor a klub fizet. De csakis akkor.

Amúgy a listavezető elöljárói három megoldás közül választhattak a fegyelmi bizottság határozatának ismeretében. Elfogadják azt, vagyis elismerik fizetési kötelezettségüket, kérhették volna postán a döntésről szóló papírt, aztán napokig nem veszik át (ezzel időt nyernek), vagy pedig fellebeznek. Ők ez utóbbi mellett határoztak, vagyis már kedden jelezték, másodfokra viszik az ügyet.

A következő lépés tehát most a jogászoké, és szerény becslések szerint is hetekbe telik, mire jogerős döntés születik.

Meglehet, a kék-fehérek riválisai kedd óta abban reménykednek, hogy az éllovas megszerzett pontjaiból hat eltűnik majd a tavasz folyamán. Ezt az MTK-nál lehetetlennek tartják, mondván, kétféle forgatókönyv létezhet. Egy: a klubnak van igaza, és akkor nincs miről beszélni, kettő: a jogerős döntés szerint fizetniük kell.

Akkor pedig fizetnek, a pontjaik pedig megmaradnak...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik