A nyártól nem lehet veszteséggel focizni

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2008.03.12. 00:04
Címkék
Hétfőig kérelmezhetik a klubok a következő bajnokságra érvényes klublicenceket. A szabályokban néhány igen fontos változás történt, úgyhogy a 2008–2009-es évadban már nincs lehetőség az időhúzásra.

Már csak néhány napjuk van a kluboknak arra, hogy beadják a licenckérelmüket: rajtengedély nélkül senki sem vehet részt a Soproni Liga küzdelmeiben, így március 17-ig minden sportvállalkozásnak be kell adnia a szükséges papírokat. Egyelőre azonban nem kapkod senki, az érintettek – csakúgy, mint az elmúlt években – az utolsó pillanatig kivárnak az iratok benyújtásával.

Ami az előzetes hírek alapján biztosra vehető: az élvonalból tizenöt, az NB II-ből pedig öt csapat (Keletről a Szolnok, a Kecskemét és a Ferencváros, míg Nyugatról a Haladás és a Lombard Pápa) adja majd be licenckérelmét.

A tavalyihoz képest jelentős változás, hogy kikerült a kiírásból a villanyvilágításra vonatkozó tétel (most ugyebár ez az a megkötés, amely miatt tavaszszal a Paks, a REAC és a Tatabánya sem rendezheti saját stadionjában bajnoki mérkőzéseit), ám mégsem lélegezhetnek fel a csapatoknál, ugyanis a pályákra vonatkozó MLSZ-előírásban bent maradt ez a követelmény. Vagyis világítás nélküli létesítményben a jövőben sem rendezhetnek élvonalbeli mérkőzést. A licenceljárás és az infrastrukturális helyzet vizsgálata mindöszsze egy ponton találkozik: a klub birtokában kell lennie olyan szerződésnek, amelyből kiderül, hogy használhatja az általa megjelölt létesítményt.

Ugyanakkor a rajtengedély kiadása felgyorsul, egyszerűbb, de bizonyos szempontból szigorúbb lesz. A korábbi gyakorlat szerint az első fokon elutasított kluboknak a második tárgyalás előtt még volt lehetőségük hiánypótlásra. Ez az idei előírások szerint megváltozik. Az első fokon eljáró testület még a határozat meghozatala előtt felszólíthatja a klubokat arra, hogy pótolják az elmaradásokat – ez valamikor április elején történik meg –, és ezt követően dönt. A másodfokú eljárásban bizonyítás felvételének vagy újabb bizonyíték benyújtásának helye nincs, kivéve azt az esetet, ha olyan információt vagy bizonyítékot tár a kérelmező a másodfokú testület elé, amely korábban is rendelkezésre állt, de erről önhibáján kívül nem volt tudomása – szerepel a licenckiírás nyolcvanas paragrafusában.

Természetesen ebben az évben is jelentős pénzügyi előírásoknak kell megfelelniük a kérelmezőknek. Az elmúlt esztendőkben a negatív mérlegű klubok különböző ígérvényeket csatoltak a beadott iratok mellé, ám erre mostantól nincs szükség. A licencre pályázó sportvállalkozások ugyanakkor kétszer egymás után nem adhatnak be veszteséget mutató iratokat, erre csak egyszer van lehetőségük. Fontos változás még, hogy a kluboknak alkalmazniuk kell fizioterapeutát, akinek folyamatosan a csapat mellett kell lennie, együtt kell dolgoznia az orvosi stábbal.

Örök kérdés az eljárás előtt, hogy a Ferencváros megkaphatja-e az aktuális rajtengedélyt a következő szezon élvonalbeli küzdelmeire. Jó egy évvel ezelőtt a zöld-fehérek megszerezték a licencet, de nem jutottak fel az élvonalba. A klub helyzete rendeződni látszik, de a zrt. menedzsmentjének nem lehet könnyű dolga. Hiszen hiába született meg a döntés korábban arról, hogy Kevin McCabe megveheti a céget, pénz még nem érkezett az Üllői útra, mert az ehhez szükséges szerződéseket még nem kötötték meg, igaz, már folyamatban van az előkészítésük.

„A cég összes alkalmazottja azon dolgozik, hogy sikerrel vegyük ezt az akadályt – mondta Berki Krisztián, az FTC Zrt. igazgatótanácsának elnöke. – Nagy feladat ez, hiszen sok szempontnak kell megfelelni ebben az idényben is. Egyelőre még nincs kész a kérelmünk, de az már most látszik, hogy nagyjából hatszáz oldalas összeállítást készítünk. Nagyon bízom benne, hogy az idén is megkapjuk a licencet, és az ősszel már az élvonalban szerepelhetünk.”

Szóval a Ferencváros megpróbálja, de könnyen elképzelhető, hogy a jelenleg élvonalbeli Tatabánya neki sem fut az eljárásnak. A klub ügyvezetője, Török József korábban levélben tájékoztatta az MLSZ-t arról, hogy az egyesület nem nevez az ősszel induló küzdelmekre. Ez valóban megtörténhet, bár úgy tudjuk, Török József egyelőre még nem kapott engedélyt arra a klub külföldi tulajdonosától, hogy visszaléptesse a csapatot az élvonaltól.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik