Egy lépésre a finálétól

BERECZKY ATTILABERECZKY ATTILA
Vágólapra másolva!
2008.04.21. 02:40
Címkék
Káprázatos játékkal rukkolt ki a Győri Audi ETO KC a BLelődöntő első meccsén. A sérült Görbicz Anita nélkül Oroszországban győzte le a hét világbajnokkal pályára lépő Zvezda Zvenyigorodot.

Az orosz játékosok arcán tanács talanság tükröződött, míg a győri lányok mosolyogtak. Mindebből kiderül, hogy vasárnap délután a csehovi csarnokban nem az történt, amire a Zvezda Zvenyigorodnál számítottak. A hét elején vélhetően az orosz bajnok háza táján húzódtak széles mosolyra a szájak, amikor megtudták, hogy a Magyar Kupa döntőjében megsérült Görbicz Anita. Pontosabban a hírek szerint Jevgenyij Trefilov először el sem hitte a világ legjobb irányítójának sérüléséről érkező hírt, azt hitte, ugratják. Pedig a legendás mester (egyben a világbajnok orosz női válogatott szövetségi kapitánya) nem az a kimondottan tréfás fickó, nem érti a viccet, de nem is szereti – főként ha kézilabdáról van szó…

A bokaszalag-szakadás miatt harcképtelen Görbicz Anita el sem utazott Oroszországba, s egyértelmű volt, hogy az Audi ETO-nak nagyon nehéz dolga lesz. A magyar bajnok figyelmes védekezéssel és pontos támadójátékkal próbálta meg ellensúlyozni Görbicz hiányát – sikerrel. Pálinger Katalin hozta már megszokott bravúrjait, s Aurelia Bradeanu két találatával a győrieknél volt az előny. Hogy Trefilov mester mennyire nem volt elégedett csapata játékával, jelzi, hogy már az ötödik percben indulatosan csapta le a zsűriasztalra az időkérését jelző zöld táblácskát. Ám hiába próbált lelket verni tanítványaiba az ősz edző, a Zvezda továbbra is csak szenvedett, már a tizedik percben jártunk, amikor mindössze egy gól szerénykedett az orosz csapat neve mellett, míg a győriek négyszer voltak eredményesek. Az ETO precízen felépített védekezése remekül működött, ha pedig valamelyik magyar játékos hibázott a falban, azonnal érkezett a segítség az egyik társtól. Támadásban Aurelia Bradeanu vette át Görbicz szerepét, bátran vállalkozott, s a 13. percben öt gólnál járt. A félidő derekán már tetemes volt a győri előny (3–7), igaz, egy kisebb magyar hullámvölgyet kihasználva feljött a Zvenyigorod, s Marija Boklascsuk révén át is vette a vezetést (10–9).

Szünetig maradt az egygólos orosz vezetés, majd néhány újabb Pálinger-bravúr s két, talpról eleresztett Tomori-bomba adott okot a megnyugvásra. Aztán megrázta magát a Zvezda világklasszis beállósa, Natalja Sipilova, s eljött a találkozó első, számunkra valóban kritikus időszaka, hiszen a 38. percben 15–13-ra vezettek a hazaiak. Ana Djokics azonban a legjobbkor talált be, majd Bradeanu és Katarina Mraviková is eredményes volt, így igazából még megijedni sem volt idejük a Győrért aggódóknak, máris újra Konkoly Csaba csapata vezetett. Trefilov 17–17-nél kérte ki második idejét, ám ekkor már nem lehetett megfékezni az Audi ETO-t. Bradeanu és Vérten Orsolya demoralizáló góljai hamar elfeledtették a mester bölcsességeit az oroszokkal, a hajrában pedig már egyértelmű volt, hogy a magyar bajnok világraszóló bravúrt ér el, legjobbja nélkül veri meg a hazai pályán játszó Zvezda Zvenyigorodot. A hajrában már csak a vendégsiker különbsége volt kérdéses.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik