Hosszú volt az út

SZŰCS MIKLÓSSZŰCS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2008.04.21. 02:40
Címkék
Tényleg nincs jobb szó rá: csodát tett a magyar jégkorong-válogatott: a szombaton befejeződött szapporói divízió 1-es világbajnokság utolsó napján káprázatos játékkal 4–2-re legyőzte Ukrajnát, ezzel elnyerte a jogot, hogy jövőre Svájcban már a világ legjobbjai között szerepelhessen. Hosszú volt az út, amíg a Városligeti Műjégpályán lejátszott első meccsektől eljutottunk idáig, de sikerült, így a magyar csapat 2009-ben, hetven év elteltével ismét az elitmezőnyben szerepelhet, nem mindennapi társaságban.

1927: Megalakul a Magyar Jégkorongszövetség, és a válogatott még ebben az évben lejátssza első hivatalos mérkőzését, a bécsi Európa-bajnokságon az osztrákok 6–0-ra legyőzik a mieinket.1927: Megalakul a Magyar Jégkorongszövetség, és a válogatott még ebben az évben lejátssza első hivatalos mérkőzését, a bécsi Európa-bajnokságon az osztrákok 6–0-ra legyőzik a mieinket.

1929: Nyolc vesztes találkozó után az első győzelem: barátságos meccsen a magyar válogatott idehaza 1–0-ramegveri a briteket.

1934: A sportág királyai megbotlanak a magyar fővárosban, a lelkes magyar csapat 0–0-s döntetlent játszik Kanadával.

1937: A magyar hoki fejlődésének újabb bizonyítékaként a válogatott az ötödik helyet szerzi meg a londoni világbajnokságon.

1938: Világszenzációt keltve tétmeccsen is sikerül megrángatni az oroszlán bajszát: a prágai világbajnokságon Magyarország–Kanada 1–1.

1939: A svájci vb-n szereplő válogatott a hetedik helyen zár, s akkor még bizonyára senki sem sejti, hogy hosszú, nagyon hosszú időt, hét évtizedet kell várni arra, hogy a mieink ismét tagjai lehessenek a világelitnek.

1964: Válogatottunk pályára léphet az innsbrucki téli olimpián, amelyen mind a hét mérkőzését elveszti, s az utolsó helyen végez. Ez idáig ez volt az utolsó alkalom, hogy a magyar csapat elittorna résztvevője lehet.

1973–1974: A Ferencváros hihetetlen menetelésbe kezd a Bajnokcsapatok Európa-kupájában. A negyeddöntőben kettős győzelemmel búcsúztatja a Füssent úgy, hogy a budapesti visszavágón 11 ezer szurkoló szorong a Kisstadionban, az elődöntőben a Tilburg viszont már túl nagy falatnak bizonyul.

1975–1976: Miközben a magyar válogatott tíz esztendő után feljut a B-csoportba, szerte az országban a magyar hoki szempontjából fontos pillanatok zajlanak: megszületik Ocskay Gábor, Palkovics Krisztián, Ladányi Balázs, Horváth András, Tokaji Viktor és a későbbi aranygeneráció több más tagja.

1981: A sportág történetének első vidéki bajnoki címét szerzi meg a Székesfehérvári Volán.

1983: Az egy évvel korábban átadott Budapest Sportcsarnokban megrendezett C-csoportos világbajnokságon a magyar válogatott drámai körülmények között, a kínaiak 4–3-as legyőzésével ismét feljut a Bcsoportba.

1984: Fedett pályának ugyan egyelőre még nyoma sincs Magyar országon, mégis sor kerül az első, csarnokban rendezett bajnoki mérkőzésre a Budapest Sportcsarnokban.

1985: A gyergyószentmiklósi szakember, Kercsó Árpád áttelepül Magyarországra, s e döntésnek a magyar hoki szempontjából döntő jelentősége van: Dunaújvárosban megkezdi a munkát az akkor kilenc-tíz éves gyerekekkel, Ladányival és a többiekkel.

1990: A Lehel HC vezetősége egy sornyi ukrán – akkor még szovjet – hokist szerződtet, alaposan megkavarva az állóvizet. A jóval erősebb bajnokságból érkező Donyika és társai a fontos meccseken több mint ötven percet vannak a pályán, s vezetésükkel bajnoki címet szerez a jászberényi csapat.

1992: A magyar hoki mélypontjaként a Hullban rendezett Ccsoportos vb-n a mieink Ausztráliától 8–1-re, a Koreai NDKtól 4–1-re, Nagy-Britanniától pedig 14–3-ra kapnak ki.

1996: A Dunaújvárosban megkezdett munka eredménye gyümölcsözni kezd: ötévnyi ferencvárosi hegemónia után a szemtelenül fiatal hokisokból álló Dunaferr bajnok lesz.

1998: A budapesti C-csoportos vb-n a Kercsó Árpád irányította magyar válogatott kiharcolja a feljutást a B-csoportba.

1999: A tengerentúlon is felfigyelnek a magyar hokira: az NHL draftján az Edmonton Oilers a 9. körben kiválasztja a 19 éves Gröschl Tamást.

2002: A dunaújvárosi és székesfehérvári közös rendezésű divízió 1-es vb-n karnyújtásnyi távolságba kerül a csoda: a torna utolsó találkozóján a mieink kiki meccset játszanak a dánokkal, ám végül 6–2-re kikapnak, így az északi alakulat jut fel a világelitbe. Közben a tengerentúlon játszó Szuper Levente – első magyar játékosként – kilenc NHL-mérkőzésen is a Calgary Flames kispadján ül.

2003: A magyar válogatott Budapesten 4–2-re legyőzi a nagy mellénnyel érkező szlovákokat. A II. világháború óta ez az első eset, hogy a világelithez tartozó csapat ellen sikerül nyerni.

2004: Fantasztikus hangulatú meccsen a kanadaiak vendégeskednek Székesfehérváron, és ugyan 5–4-re nyernek, nem sok hiányzik a világszenzációhoz, hiszen alig több mint kilenc perccel a lefújás előtt még a mieinknél volt az előny.

2005: Az NHL leállását kihasználva a Ferencváros a magyar hoki történetében először szerződtet két aktív NHL-es hokist: Jason Strudwick és Rob Niedermayer megjelenése ismét a sportágra irányítja a figyelmet, bár a két sztár sem képes a döntőbe juttatni a zöldfehéreket.

2007: A 80 éves magyar szövetség vendégeként a Papp László Budapest Sportarénába látogató svéd válogatottat 2–1-re legyőzik a mieink. A magyar hoki történetében először fordul elő, hogy az aktuális olimpiai és világbajnoki címvédő együttes ellen sikerül nyerni. A bajnok Alba Volánnak már érezhetően gyenge a magyar bajnokság, ezért hosszú előkészítő munka eredményeként elindul az osztrák ligában.

2008. április 19.: Sporttörténelmi pillanat: a kanadai Pat Cortina irányította magyar válogatott a szapporói divízió 1-es világbajnokságon végigveri a mezőnyt, s ezzel feljut a világelitbe, így 2009-ben Svájcban éppen hetven év elteltével szerepelhet ismét a legjobbak között.

2009. április 24.: Svájcban megkezdődik a világbajnokság, amelyen a magyar válogatott is pályára lép.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik