Olimpikont vegyenek! Kamerun adott esélyt a magyar kalapácsvetőnek

Vágólapra másolva!
2008.08.01. 18:29
Női kalapácsvetésben két magyar versenyző is lesz a 2008-as pekingi ötkarikás játékokon. Orbán Éva mellett ugyanis Tóth Georgina is megdobta az olimpiai szintet. A történet érdekessége, hogy a dunaújvárosi atléta kameruni színekben versenyez majd Kínában. Tóth több helyre is elküldte „önéletrajzát”, végül az afrikai ország „szerződtette”.
Orbán Éva (képünkön) mellett nem volt esélye Tóth Georginának Magyarországon
Fotó:Czagány Balázs (archív)
Orbán Éva (képünkön) mellett nem volt esélye Tóth Georginának Magyarországon
Orbán Éva (képünkön) mellett nem volt esélye Tóth Georginának Magyarországon
Fotó:Czagány Balázs (archív)
Orbán Éva (képünkön) mellett nem volt esélye Tóth Georginának Magyarországon
Az etiópiai fővárosban, Addisz-Abebában megrendezett atlétikai Afrika-bajnokság üde színfoltja Tóth Georgina volt. A helyi sajtó kiemelt figyelmet szentelt a magyar származású kalapácsvetőnek, aki Kamerunt képviselte a kontinensviadalon.

A dunaújvárosi születésű versenyző ekkor még inkább bőrszínével, mintsem teljesítményével tűnt ki a többi induló közül. A 2008 május elején megrendezett versenyen Tóth mindössze 55.71 métert ért el kalapácsvetésben – a legjobbak 75 méter fölötti eredményre képesek –, ami azért így is a negyedik helyre volt elegendő. A megdobott távolság természetesen nem ért pekingi kvalifikációt.

Nem egész két hónappal később, június 26-án az arizonai Flagstaffban (ahol egyébként hősünk egyetemi tanulmányait végzi) megrendezett viadalon azonban Tóth 65.01 méterre hajította a kalapácsot, ez pedig elégnek bizonyult a pekingi induláshoz.

Kamerunban egyébként heves vitákat váltott ki Tóth gyorsan megszerzett állampolgársága. Vannak, akik támogatták a tehetséges sportolók amolyan „gyorstalpalós szerződtetését”, mások meg természetesen ellenezték ezt a világban egyre gyakrabban előforduló folyamatot.

Tóth Georgina a gimnázium, majd az főiskola alatt is atletizált – Magyarországon. A Pénzügyi és Számviteli Főiskolán gerelyhajításban is kipróbálta magát, majd amerikai ösztöndíjjal az Arizonai Egyetemen tanult tovább.

A sportoló nagy álma volt, hogy részt vehessen egy olimpián. Mivel ezt magyar színekben nem tehette meg – az A-szint megdobására esélye sem volt –, leveleket küldött több ország sportért felelős szervezetéhez. Kamerun – ahol a B-szint elérése is elegendő a kvalifikációhoz – pedig kapott az adandó alkalmon, és állampolgárságot „ajánlott” a magyar versenyzőnek.

Így Tóth most már magyar-kameruni kettős állampolgár. Valamint az öttagú kameruni olimpiai atlétikai csapat tagja.

Vérmes pekingi reményei természetesen nincsenek a kalapácsvetőnek, főleg azután, hogy egész évben nagyon sokat dolgozott, és rengeteg versenyen vett részt. Saját bevallása szerint is hullafáradt.

Ám ha az elkövetkezendő napokban némiképp kipiheni magát, akkor a részvétel mellett egy esetleges egyéni rekorddal is meglepheti magát Pekingben.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik