Nem fél attól, ha újra külföldön kell dolgoznia

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2008.10.14. 00:38
Címkék

Milyen érdekes: ha egy újonc csapat végig a kiesés ellen küzdve végül a nyolcadik helyen végez, az edző hős. Ha ugyanez az újonc a bajnokság kétharmadáig dobogóközeli helyen áll, és úgy lesz nyolcadik, akkor az az edző hibája. Gálhidi György jól érezte magát Vietnamban, de már hazatért. Öt mérkőzéssel a bajnokság befejezése előtt még jó esély kínálkozott arra, hogy a Chong Viettel Gálhidi Györggyel a kispadon elsőként zár a vietnami bajnokság első osztályában – az együttes ekkor két ponttal vezette a táblázatot –, azonban az újonc összezuhant a hajrára, és végül nyolcadikként zárta a versengést. Borítékolható, hogyha a csapat meg tudott volna őrizni valamennyit az előnyéből, vagy legalábbis dobogón végez, a klub elöljárói meghosszabbítják a magyar szakember szerződését, így viszont egyelőre bizonytalan, hogy a Csepel korábbi balhátvédje melyik kispadon ül majd a jövőben.

„Tíz mérkőzéssel a másodosztályú bajnokság befejezése előtt vettem át a Chong Viettelnél a szakmai munka irányítását, és végül bajnokként jutottunk a legjobbak közé tavaly – idézte fel az indulást Gálhidi György. – A vezetők egy évvel meghosszabbították a szerződésemet, majd október közepétől december elejéig Németországban edzőtáboroztunk. Az előző évi keretből tizennégy labdarúgó maradt nálunk, ehhez jött tizenegy U21-es válogatott fiatal, belőlük kellett egységes csapatot kialakítani. Hogy mi volt a cél? Úgy mondanám, ahogy múlt az idő, rugalmasan változott: a vezetők először a biztos bentmaradást várták el tőlünk, aztán az ötödik–hetedik hely valamelyikét lőtték be, majd miután az első fordulóban nyertünk az előző évi bajnok otthonában, máris a dobogóról kezdtek beszélni. Végül nyolcadikként zártunk, ez az én szememben sikeres szereplés. Való igaz, az első huszonegy forduló után még az élen álltunk, és tény, hogy a szoros versengésben visszaestünk, azonban ha végig a kiesés ellen küzdünk, és végül úgy leszünk nyolcadikak, akkor most mindenki tapsolna...”

Mivel a vietnami labdarúgást sem kerülik el a bundaügyek, adta magát a kérdés: vajon a Chong Viettel valamennyi futballistája erejét megfeszítve küzdött az utolsó öt fordulóban? A májusban Vietnam legjobb edzőjének választott Gálhidi György nem feltételezi játékosairól, hogy meccseket adtak volna el (noha két kiesőjelölt ellen is veszítettek…), de az sem véletlen, hogy ezt már az ázsiai ország újságírói is megkérdezték tőle…

„Úgy gondolom, ehhez a klubhoz egyszer még visszatérek trénerként, még ha most nem is hosszabbítottak velem szerződést – folytatta a szakember. – A nyáron a magyar első osztályból is volt ajánlatom, az elmúlt években pedig külföldön bizonyítottam, képes vagyok idegen környezetben is az előttem álló feladat megoldására.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik