Kupameccs, már csapatok nélkül

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2008.10.30. 23:23
Címkék
Kilenc nappal a visszavágó lefújása után ismét Debrecen–Fehérvár meccset játszanak – az MLSZ-ben. A szövetség elnöksége foglalkozik azzal, miként kaphatott engedélyt a DVSC a szabályok megsértésére, és miért kellett elutasítani a mérkőzéssel kapcsolatos óvást.

Az MLSZ elnöksége csütörtöki ülésén tárgyalja a Fehérvár– Debrecen Magyar Kupa-mérkőzésen történteket. A helyzet anynyira bonyolult, hogy az sem lenne meglepő, ha másra már nem is maradna idő.

Nézzük a tényeket.

A találkozón, amelyen 2–1-re nyert meg a Fehérvár, jogosulatlanul játszott a Debrecenben Verpecz István, mert a fiatal kapus a sorozatban már pályára lépett a DVSC-DEAC-ban is, és a versenykiírás nem engedi meg, hogy egy futballista egyazon sorozatban két csapatban is szerepeljen. A játékos nevezésére azonban önhatalmúlag, a szabályokat felülírva Kovács István, az MLSZ versenyigazgatója engedélyt adott. A Fehérvár, szem előtt tartva a sportszerűséget, nem óvta meg a találkozót – pedig megtehette volna, hiszen Verpecz István jogosulatlanul szerepelt. Gál László, a Fehérvár korábbi (ezzel a jelzővel kapcsolatban még kialakulhat némi vita) ügyvezetője viszont megtámadta a mérkőzés végeredményét, ám óvását formai okokra hivatkozva elutasították. Időközben a Debrecen kiharcolta a továbbjutást, és 1–0-s sikerének köszönhetően bekerült a nyolc közé. Ám úgy tűnik, mégsem, mert kedden a Siófok mellé a „Debrecen–Fehérvár párharc továbbjutóját” sorsolták, vagyis a meccs még tart.

De még mennyire tart!

Először is az MLSZ alkalmazottja szegte meg a szövetség szabályzatát, ami nem éppen szerencsés lépés... Másodszor pedig formai okokra hivatkozva elutasították Gál László óvását, ami lehet, hogy hiba volt.

A mérkőzések végeredményét valóban nem óvhatja meg akárki, csak az érintett klub képviselője. A történet itt vesz fordulatot, s válik olyan kacifántossá, mintha Agatha Christie találta volna ki. A Fehérvár FC Kft. vezetői tudniillik hónapok óta azt hangoztatják, hogy a cég ügyvezető igazgatója Berzi Sándor – ám jól kapaszkodjunk meg, egyelőre nem az. Hivatalosan semmiképpen. A társaság hatályos cégkivonata alapján önálló képviseleti joga egy személyben Gál Lászlónak van. A Fejér Megyei Cégbíróságtól megtudtuk, ez ügyben érkezett ugyan módosító indítvány, de annak bejegyzését felfüggesztették, mivel a kft. ellen bírósági ügy van folyamatban, amelynek jogerős lezárásáig nem jegyeznek be változásokat a cégnyilvántartásba.

Vagyis ennek tükrében jogosan óvta meg a (volt?) ügyvezető a Fehérvár–Debrecen meccset! A beadványát ugyanakkor formai hibák miatt elutasították, Gál László szerint azért, mert az óvásán nem volt pecsét. A szabályok szerint azonban nem csak a stemplitől lehet hivatalos egy beadvány, vagyis ha valóban ez volt az ok, akkor ez újabb kínos hibát sejtet.

Persze hiába az elutasítás, az MLSZ-nek tárgyalnia kell az ügyet, még akkor is, ha vélelmezett formai hibákat talált az óvásban. Erre kötelezi a versenyszabályzat 65. paragrafusa, amelyben az áll, hogy jogosulatlan szereplés esetén akkor is el kell járni, ha nem támadja meg senki az eredményt, vagy érkezik beadvány, ám azt valamilyen okból elutasítják.

Erre az eljárásra 180 napja van a szövetségnek, de legkésőbb a sorozat végét követő öt napon belül döntést kell hoznia. Persze az ügy hat hónapos elhúzása azt jelentené, hogy az elnökség kinevetteti saját magát, és az is furcsa lenne, ha a döntő után határozna a nyolcaddöntővel kapcsolatban. Csütörtökön lépni kell kell, ha a szövetség vezetői valamenynyit meg akarnak őrizni megtépázott tekintélyükből.

Az ügyből nyilván a legroszszabbul Kovács István jön majd ki, ami nem is csoda, hiszen ő hibázott a legnagyobbat. Ugyanakkor az sem lenne meglepő, ha végül úgy döntenének, hogy az első meccset 3–0-s gólkülönbséggel a Fehérvár nyerte meg. Ettől persze még hiba lenne ünnepelniük a székesfehérvári játékosoknak, mert ebben az esetben a második mérkőzést alighanem újrajátszatja a szövetség. És vélhetően az is téma lesz az MLSZ elnöksége előtt, érvényesek-e azok a fehérvári dokumentumok, amelyeket nem Gál László írt alá, hanem Berzi Sándor. Alighanem azok, hiszen ha végül majd bejegyzik Berzi Sándort ügyvezetőnek a cégbíróságon, visszamenőlegesen hivatalossá válnak a szignói. A jog talaján maradva azonban addig Gál László is aláírhat mindent – még pecsét nélkül is.

Csütörtökön elnökségi ülés – egy újabb kellemetlen, alapvetően buta hibából eredő üggyel…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik