Kényszerű edzőváltás

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2008.11.28. 02:22
Címkék
Edzőt keres a REAC. Bár Nagy Sándor kiválóan mutatkozott be a csapat kispadján, hiszen a palotaiak győztek az MTK vendégeként, mostanra eldőlt, a szakember megfelelő végzettség hiányában csak pályaedző lehet Rákospalotán.

Nem vagyunk biztosak benne, hogy Nagy Sándor edzőként százszázalékos élvonalbeli mérleggel vonul majd vissza, ám a 36 esztendős szakember egy ideig azzal dicsekedhet az őt kérdezőknek: az általa irányított csapat valamennyi NB I-es fellépését sikerrel tudta le…

Ha valaki nem tudná, a labdarúgóként ugyancsak az első osztályig jutó sportember az őszi idény zárófordulója előtt váltotta Aczél Zoltánt a REAC kispadján, és sokak meglepetésére 2–0-s győzelemre vezette együttesét a bajnok MTK otthonában. A sikeres bemutatkozás esélyt kínált Nagy Sándornak arra, hogy a tavasszal is ő legyen a rákospalotai klub vezetőedzője, csakhogy az MLSZ állásfoglalása szerint erre nincs mód. A miértre a válasz a következő: Nagy Sándornak A licences képesítése van (emiatt csak ideiglenes megbízatással dirigálhatta csapatát az MTK ellen), azonban a versenykiírás és a licencszabályzat vonatkozó rendelkezései alapján az NB I-es kluboknak kötelező UEFA pro licences vezetőedzőt foglalkoztatniuk. Hogy kinevezésekor a REACnál Urbán Flóriánnak és Aczél Zoltánnak sem volt meg a legmagasabb képesítése? Ez igaz, azonban – felkerülő együttes szakmai irányítójaként – Urbántól ez nem volt követelmény, míg a válogatott pályaedzője már korábban jelentkezett a soron következő tanfolyamra. Nagy Sándornak erre nem volt lehetősége, ugyanis még azt sem lehet tudni, mikor indul a következő kurzus… Ettől függetlenül a tréner a REAC alkalmazottja marad: az U16-os gárdát vezeti, valamint másodedzője lesz az élvonalbeli csapatnak.

„Odaültethetnénk Nagy Sándor mellé megfelelő képesítésű szakembert, vagyis kereshetnénk kiskaput, a REAC azonban nem ezt az utat választja – felelte Kutasi Róbert klubigazgató. – Szeretnénk az eddigi gyakorlat szerint fiatal, tehetséges trénert kinevezni a csapat élére, azonban a pro licenc megkövetelése behatárolja a lehetőségeket. Korábban Simon Tibor, Csábi József, Mészöly Géza, Urbán Flórián, Aczél Zoltán és Nagy Sándor egyaránt bizonyította rátermettségét, éppen ezért továbbra is hiszünk az általunk választott irányvonalban.”

Egyelőre tehát kérdés, hogy kinek az irányításával kezdi meg január 5-én a felkészülést az élvonal sereghajtója, azonban Kutasi Róbert reményei szerint legkésőbb december közepéig ez is kiderül. Mivel a választás nem három mérkőzésre szól, megfontolt döntés szükséges, a cél továbbra is a bentmaradás kiharcolása.

Nehezítheti ennek megvalósulását a még bentmaradást garantáló pozíciótól való tízpontos hátrány. A REAC korábban is került nehéz helyzetbe, ennyire nehézbe azonban még sosem. Nem javítja a kilátásokat az sem, hogy Forgács József tulajdonképpen egyedül viseli a klub terheit: ha ez így marad, a lehetőségeket is a tulajdonos pénztárcájához kell igazítani. Rákospalotán ugyanis egy fillérrel sem ígérnek többet annál, mint amire megvan a fedezet. A játékoskeretben is lesznek változások – Hajnal Róbert, Nagy Tamás, Horváth Ádám, Tandari Tamás és Balaskó Iván (januártól a román Liberty Salontával edz) már távozott –, már csak azért is, mert a labdarúgók többségének a nyáron lejár a szerződése. Kutasi Róbert valamennyiükkel elbeszélget majd, s aki közülük igent mond a klub feltételeire, annak 2010 nyaráig meghosszabbítják a szerződését.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik