Milan-filozófia Debrecenben

BERECZKY ATTILABERECZKY ATTILA
Vágólapra másolva!
2008.11.28. 02:22
Címkék

Két napig a DVSC és a Honvéd Olasz Focisuli ifjú labdarúgóinak tartott bemutató edzéseket Debrecenben Antonio Musciano, az Olasz Labdarúgó-szövetség instruktora és a Milan Junior Camp utánpótlás-oktatója. A szakember szinte megállás nélkül járja Európát, hogy minél több helyre eljusson a „Milanfilozófia”.

Olasz vezényszavaktól hangos a DEAC-sporttelep műfüves edzőpályája. A dermesztő novemberi hidegben egy őszülő halántékú úr magyaráz a gyerekeknek. Az irányváltások bemutatásakor olyan a kezdősebessége, hogy el sem hisszük: 56 éves.

„Az alapképességeket tekintve nagyon jók a magyar gyerekek, sok remekül képzett srácot láttam – mondja Antonio Musciano. – Persze, nagyon nehéz véleményt mondani, hiszen ebben a korban még hatalmasak lehetnek a fizikai különbségek. Éppen ezért fontos, hogy tizenkét éves korukig a koordinációs és technikai képzésben haladjanak, hiszen sokuk csak néhány esztendővel később éri utol növésben és fizikai felkészültségben társait, ám akkor már késő a technikai elemeket elsajátítani. A mai labdarúgás már nem ugyanaz, mint néhány évvel ezelőtt volt: kisebb a terület, kevesebb az idő a döntésekre, egyre fontosabb a gyorsaság. Láttam néhány évvel ezelőtt magyar gyerekcsapatokat edzeni, s láttam ma a debreceni srácokat. Látszik, hogy megpróbálják alkalmazni a másutt jól bevált módszereket, ami nagyon fontos. Mi is követjük a francia, a spanyol, a holland iskolákat, figyeljük, hogy mit tudunk hasznosítani az ott látottakból.”

Antonio Musciano a DVSCutánpótlás szakmai vezetőjével, Hegedűs Gáborral járta a debreceni gyerekek edzéseit, s a két régi barát nem titkolt terve, hogy hamarosan a hajdúsági megyeszékhelyen is bemutatkozzon a legendás piros-fekete klub utánpótlástábora, a Milan Junior Camp. Ebben az évben 29 ország 250 városában rendezték meg a fiatalok edzőtáborát, s egyre újabb területek felé nyit a milánói klub.

„Hasznos tapasztalatokat szereztem például Azerbajdzsánban – folytatta az olasz szakember. – A szokásosnál jóval több

átlagon felüli tehetséget választottunk ki Bakiban, ahol ráadásul remek feltételek között dolgozhattunk. Négy műfüves pálya, fedett csarnok, jól felszerelt erősítőterem és uszoda tartozott a komplexumhoz.”

Nyolc évvel ezelőtt indult útjára a Milan Junior Camp, s az itt felfedezett tehetségek közül többen is eljutottak a klub központi akadémiájára. A fiataloknak rendezett tábor azonban több tehetségkutatásnál és tehetséggondozásnál.

„A Milan egy filozófia – mondja Antonio Musciano. – Rengetegen szeretnének bekerülni a klub nagycsapatába, ám huszonötharmincezer próbálkozóból végül egy jut el a Serie A-ba. A gyerekek álmait azonban nem szabad lerombolni. Fontos, hogy az életükben ott legyen a labdarúgás, hiszen aki egyszer is magára öltötte a Milan mezét, akár csak egy nyári táborozáson, az egészen másként viszonyul a klubhoz. Rendszerünk egyébként Olaszországon belül is rendkívül szervezett. A Milan utánpótlásegyüttesein kívül szerte az országban harmincöt fiókcsapatunknál foglalkoznak a tehetségekkel. Ezekből minden évben elhozzuk Milánóba a legtehetségesebbeket, így folyamatos a kapcsolat, nem szeretnénk senkit sem elveszíteni. A Milan számára ugyanis mindenki fontos…”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik