Fagyhalál

KEMÉNY KRISTÓFKEMÉNY KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2008.12.01. 02:11
Címkék

Kereshetjük az Angliában légióskodó magyar futballistát annak kapcsán, hogy kapitális hibája következtében kikapott klubcsapata, vagy kérdezhetjük arról a külföldön profiskodó labdarúgót, hogyan ünnepelték őt társai a győztes gólja után, a válasz mindkét véglet esetében hasonló.

„Történt, ami történt, én már a következő mérkőzésre készülök.” Amíg az angol ligákban szereplő játékosoknak a téli hónapokban is van lehetőségük a javításra, vagy történetesen a kitűnő produkció megismétlésére, a hazai mezőnyben futballozók a hétvégi Ligakupa-fordulót követően maximum a sífelvonón, két szett között a teniszpályán, esetleg a portugál tengerparton morfondírozhatnak el azon, miben kell javulniuk – a február végén esedékes tavaszi nyitányig...

Kérdés, fejlődhet-e úgy a labdarúgó, hogy előbb beleőrül a karácsonyi rohanásba, majd ilyen-olyan sporttevékenységgel egészíti ki a szakvezetőségtől kapott edzéstervét, végül pedig századszor is átesik a Magyarországon elmulaszthatatlan alapozó időszakon?

Amíg nálunk a téli programjukat mostanság megtervező élvonalbeli labdarúgók az ünnepek alatt bejgliznek, aztán számolatlanul futják a kilométereket a januári foglalkozásokon, Angliában, Olaszországban, Spanyolországban a folyamatos meccsterheléstől várhatják az edzők, hogy a futballisták kirobbanó erőben, megbízható formában teljesítsék a szezon második felét.

Mi pedig kritizálhatjuk a pályák állapotát, hibáztathatjuk a kiszámíthatatlan időjárást, bánatunkban akár a gazdasági válságra is foghatjuk a végeláthatatlan szünetet, ám sok jóra – sajnos – nem érdemes számítani: hiába bízunk a színvonalasabb magyar bajnokságban, az egyéniségek felbukkanásában a meccseken, az előttünk álló majd’ három hónap során ismét lépéshátrányba kerülünk Európával szemben – felfogásban, erőnlétben, játékban.

Ha már a honi futball vezetői nem hajlandók belátni, hogy luxus minden idényben egy teljes évszakot elvesztegetni, talán a szakvezetők protestálhatnának s jelezhetnék: nehezebb a folyamatos játékból kieső labdarúgóktól eredményt követelni.

A magyar válogatott e fagyhalál közepette február 11-én Izraelben vendégszerepel. Kész szerencse, hogy Erwin Koeman kapitány főleg külföldről válogat...
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik