„Láthatatlan” következmények

V. G.V. G.
Vágólapra másolva!
2008.12.11. 23:26
Címkék

Hét közben Győrben takarékossági megfontolásból módosították a játékosok szerződését, és kiderült, hogy több élvonalbeli klubnál is kénytelenek csökkenteni a labdarúgók jövedelmét. Mit gondol, zúgolódhatnak a futballisták?Hét közben Győrben takarékossági megfontolásból módosították a játékosok szerződését, és kiderült, hogy több élvonalbeli klubnál is kénytelenek csökkenteni a labdarúgók jövedelmét. Mit gondol, zúgolódhatnak a futballisták?

Két megközelítés is létezik: egy egyszerű és egy bonyolultabb – kezdte válaszát dr. Horváth Gábor ügyvéd, a Hivatásos Labdarúgók Szervezetének főtitkára. – Előbbi alapján aligha lesznek súlyosabb következmények. Jogi szempontból nem beszélhetünk „látható” hatásokról, hiszen az egyesületek nem a labdarúgók munkaszerződését módosítanák. Most is, mint többször, az úgynevezett marketing-, illetve arculatátviteli megállapodások körül lehetnek, esetleg vannak viták. Ez máris a bonyolultabb megközelítés.

Mégis pofonegyszerű: senki sem örülne, ha kevesebb pénz ütné a markát.

Lesznek, akik elégedetlenkednek, főképp ha nem tudnak megegyezni szerződésük módosításáról. Az egyik fél nyilván előáll egy ajánlattal, de egyezségről csak akkor beszélhetünk, ha a másik végül elfogadja a feltételeket. Kivétel, ha akad olyan játékos, aki már korábban írásban hozzájárult ahhoz, hogy akkor csökkentsék a juttatását, amikor a csapat nem az elvártnak megfelelően szerepel. A teljesítetlen követelésekkel azonban csakis a polgári bírósághoz lehet fordulni.

A labdarúgók érdekvédelmi szervezeténél nyugtázták a kialakult helyzetet, vagy megoldáson is törik a fejüket?

A játékosok kiszolgáltatott helyzetben vannak, szervezetünk ezért több szabálymódosítást is eljuttatott már a Magyar Labdarúgó-szövetséghez. Célunk, hogy az ilyen jellegű reklámszerződéseket a labdarúgók, illetve a klubok is kontrollálni tudják. Ha egy játékos például hosszú ideig nem jut a pénzéhez, csapatával szemben sportszakmailag is el lehessen járni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik