Bobby Davison: keserű pirulák

KEMÉNY KRISTÓFKEMÉNY KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2008.12.23. 00:43
Címkék
Noha kész az új, a tervek szerint 2013-ra elkészülő ultramodern Albert-stadion látványterve, és az angol befektető húszmillió forintról hatszázmillióra emelte a labdarúgó zrt. tőkéjét, a klubvezetőség a télen nem szórja a pénzt játékosvásárlásra. Bobby Davison hiába utazott Angliába, hogy minőségi játékosok után nézzen, csupán a Sheffield United közbenjárásával érkezhet futballista az Üllői útra. A keret lényegi átalakítására csak a nyáron, a reménybeli első osztályú idény előtt kerül sor.

Ott áll a szemet gyönyörködtető sheffieldi edzőközpont pályáján, amikor a Kevin Blackwell vezette United gyakorol; tanulmányozza, majd megosztja meglátásait angol kollégáival a Sheffield meccseiről készített elemzéseiről; járja az alacsonyabb osztályú bajnokikat, hogy felfedezzen egy-egy, a mezőnyből kitűnő futballistát, akit esetleg a Ferencvároshoz csábíthat.

Sűrű program, Bobby Davison mégis azt mondja, unatkozik.

Hiányzik neki a napi munka, nehezen szokik hozzá, hogy amíg a Championship dübörög, Magyarországon szünetel a bajnokság, s ő csak kiegészítő feladatokkal tölti idejét. Ráadásul angliai látogatásának legfőbb terve, hogy minőségi játékosokkal egyezzen meg, akik erősítést jelenthetnek az élvonalba igyekvő Fradinak, meghiúsulni látszik: hiába látna fantáziát a magyarországi szerződésben egyik-másik kiszemelt labdarúgó, amikor a pénzügyi kérdések kerülnek szóba, nagy a nézetkülönbség a felek között.

„Angliába érkezésem első hetében folyamatosan a magyarországi tapasztalataimról kérdeztek, arról érdeklődtek a Sheffield szakemberei, miben más a magyar futball, mint az angol – mondta a hétfői napotis a sheffieldi edzőkomplexumban töltő Bobby Davison. – Bár azt korábban is tudtam, hogy a játék lassabb tempója a legszembetűnőbb különbség, az elmúlt két hét ismét rádöbbentett, mennyivel rosszabb ritmusú Magyarországon a labdarúgás. Érdekes, amikor Budapesten a televízióban figyelem a Premier League találkozóit, nem látom annyira borúsan a helyzetet, a pálya széléről nézve viszont teljesen más a benyomásom: az ütközések, a megindulások, az agresszivitás tekintetében nagy a magyar futball elmaradása. Ennél is jobban dühít az a tehetetlenség, amelyet ezekben a napokban érzek. Szakmailag biztosan segít, hogy konzultálok a helyi szakemberekkel, és élvezem a közös munkát Kevin Blackwell vezetőedzővel, de új módszereket aligha sajátítok el, hiszen teljesen azonos edzésprogrammal dolgozunk a Ferencvárosnál. Továbbá az is elszomorít, hogy noha a Fradi keretének megerősítése céljából jöttem Angliába, eddig nem jártam sok sikerrel. Sajnos az FTC anyagi lehetőségei, a keret, amelyet szerződtetésekre fordítana a klub, nem teszi lehetővé, hogy kedvemre igazolgassak.”

Mint Bobby Davison elmondta: azok a Championship-szintű labdarúgók, akik valóban minőségi javulást hozhatnának a Keleti csoportot vezető csapatnak, öt- és tízezer font közötti heti fizetésért (másfél, illetve hárommillió forintért) profiskodnak – ekkora beruházást pedig képtelen vállalni a tervek szerint a 2009-es évet 800 millió forintos költségvetéssel elindító zöld-fehér egyesület.

„Nyugodtan mondhatom, nem lesz nagy játékosmozgás a télen – állította az edző, holottkorábban arról lehetett hallani: januárban már az esetleges feljutás után felépítendő, az élvonalban szereplő csapat gerincét akarják kialakítani az Üllői úton. – Kizárólag a Sheffield közbenjárásával erősítünk, illetve azt már tudom, hogy a Csengtu Bladestől is kapok egy labdarúgót. Hiába beszéltem például a Leedstől nemrég távozó edzővel, Gray McAllisterrel, aki ajánlott egy tizenkilenc éves, Angliában nagy ígéretnek tartott fiatalt, a srác hatezer fontos heti fizetésért szerepel az angol harmadik ligában, és ennél kevesebb pénzért nem szándékozik távozni. De mondok ennél is bizarrabbat: megkeresett egy negyedik osztályban játszó játékos, aki ezerötszáz fontért, mondhatni hobbiból futballozik, és gondolta, eljön pénzt keresni a Fradihoz. Amikor tájékoztattam, hogy Magyarországon milyen fizetésekért szerepelnek a labdarúgók, köszönte, és jelezte, inkább marad a fenekén… Sajnos lehetetlen versenyezni a brit fizetésekkel.”

A jelek szerint tehát azzal a csapattal kezdi a január 19-i felkészülést a Ferencváros, és azzal a kerettel utazik 30-án a máltai edzőtáborba, amelyik kiharcolta az őszi elsőséget. Kérdés, képes lesz-e az elmúlt fél évben látott Ferencváros kiharcolni a feljutást…

„Az a Fradi, amelyik a legerősebb összeállításában játszik, és soraiban tudja Lipcsei Pétert, Ferenczi Istvánt, Dragóner Attilát, James Ashmore-t, Liban Abdit és Paul Shaw-t, ebben az osztályban megállíthatatlan – mondta BobbyDavison. – Amúgy sem vészes a helyzet, hiszen több játékos is láthatóan fejlődött az ősszel, és ha a Sheffieldtől sikerül egykét olyan futballistát kapni, akik jobbak, mint a posztjukon szereplő Fradi-játékosok, garantált a bajnoki cím. Az élvonalbeli csapat építésére viszont nyárig mindenképpen várni kell. Ráadásul az én megbízatásom is a szezon végéig szól, így azt még nem tudni, nekem kell-e kialakítanom a reménybeli feljutást követően az élvonalban szereplő együttest, vagy új edzővel képzeli el az első osztályú szereplést a vezetőség.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik