Új fiúkkal az új stílussal szemben

KEMÉNY KRISTÓFKEMÉNY KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2009.01.13. 00:53
Címkék

Amíg a 2012-es magyar-horvát Eb-pályázat elbukott, és Gera Zoltánék nem szerepelhetnek hazai közönség előtt, a Kozma Mihály vezette futsalválogatott egy év múlva Magyarországon fogadja a kontinens legjobbjait. A kérdés az: milyen összetételben? A kispályás csapat egy-két meghatározó futballistája pályafutása végéhez közeledik, így a szövetségi edzőnek a jövőre is gondolnia kell: több fiatalt is próbál beépíteni a csapatba, hogy akár már az Eb-n számíthasson rájuk. A felkészülés megkezdődött, kedden Ikrényben, szerdán Hodoninban játszik Csehország ellen az együttes.

Miért ez a nagy fiatalítás?

A jövőt szem előtt tartva döntöttem amellett, hogy olyan fiatalokkal egészítem ki a keretet, akik idővel megoldást jelenthetnek a jelenlegi legjobbak pótlására – magyarázta Kozma Mihály. – Ne feledjük, egyrészt amatőr sportágról beszélünk, bármikor közbejöhet olyan munkahelyi, családi kötelezettség, amely hátráltatja a játékos részvételét, másrészt fel kell készülnünk arra is, ha esetleg a harminc év fölötti meghatározó embereink nem lesznek bevethető állapotban.

Akkor a Madarász János-féle korosztály lemondhat az Eb-szereplésről?

Ugyan, dehogy! Csak nem a torna előtti utolsó hetekben akarok kapkodni, ha váratlan gond adódik. A most meghívott fiatalok egyelőre csak tehetségesek, az alapvető taktika terén jelentős a hátrányuk a régiekhez képest. Szó sincs arról, hogy az idősebbekről lemondanék, csak kísérletezem. Ráadásul nekik is feladatuk, hogy húzzák magukkal a fiatalokat, példát mutassanak nekik. Madarász Jánosról tudom, mindent megtesz, hogy kifogástalan állapotba kerüljön a tornáig.

Elköszönt Székelyudvarhelytől. A válogatott legjobbjai maradnak Erdélyben?

Lódi Tamásékat fél évig még szerződés köti a klubhoz, ami a válogatottnak is jó, hiszen erős bajnokságban, a magyar ligához képest jóval profibb körülmények között futballozhatnak. Én azért döntöttem a hazatérés mellett, hogy az itthoni mezőny legjobbjaival heti egy-két alkalommal foglalkozzam, és az edzőképzést vezessem. Ahhoz, hogy az Eb-n ne szerepeljünk le, mindent a jövő évi tornának kell alárendelnünk.

Ezért is játszanak a világelithez tartozó csehekkel?

A Magyarországon szereplők nagy része biztos nem találkozott még olyan agresszív stílussal, mint ami a cseheket jellemzi. Itthon a csapatok zöme a kapuja előtt védekezik, a pálya kétharmadát átengedi az ellenfélnek, ehhez képest a cseh válogatott ellen minden négyzetcentiméterért meg kell harcolnunk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik