Csibészkedni már tilos!

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2009.04.16. 23:04
Címkék
A 23. forduló nyitó mérkőzésén az MTK Budapest a Fehérvár FC-t fogadja a Hidegkuti-stadionban. Nem állítjuk, hogy a két együttes remekelne mostanában, a házigazda utóbbi két bajnoki mérkőzését elveszítette (ZTE 0–2, ETO 1–3), riválisa pedig csak egy ponttal gyarapodott (Kaposvár 1–1, Honvéd 0–2). De mert a kispadokon Garami József és Varga István személyében két rutinos szakember ül, abban bízhatunk, hogy a párharc tartogat érdekességeket.

Amikor az MTK Budapest csak tizedikként zárta az őszi idényt, kevesen hittek abban, hogy versenyben lehet még a dobogóért. Aztán jött a tavaszi folytatás, a sérüléséből felépülő karmester, Kanta József vezényletével a címvédő együttes négy győzelmet aratott, és pontszámban befogta az akkor bronzérmes pozícióban lévő Vasast. Időközben a kék-fehérek alulmaradtak a Zalaegerszeg és a Győr együttesével szemben, így hátrányuk immár hét pont a zalaiak mögött. Nem javítja a fővárosiak helyzetét az a tény, hogy a pénteki összecsapáson Garami József szakmai igazgató olyan alapembereket kénytelen nélkülözni, mint a védelem oszlopa, Mladen Lambulics – no és Kanta József. Mondhatnánk, ami fejtörést okoz az egyik oldalon, amiatt nem búslakodnak az ellenfélnél – ez azonban nem teljesen igaz. A fehérváriakat irányító Varga István ugyanis biztosra veszi, hogy meccs időpontjában a riválisnál mindenki hadra fogható állapotban lesz.

A ravasz róka húsz éve még felültette riválisát

„Elolvastam Garami József nyilatkozatát a Fehérvár honlapján, és bár szeretném elhinni, amit kollégám sérültjeik állapotáról mond, ezt csak akkor tenném, ha mondjuk húsz évvel fiatalabb lennék – felelte megkeresésünkre Varga István. – Az MTK mesterét ravasz rókához tudnám hasonlítani. Be kell vallanom, fiatalabb koromban gyakran felültem neki, aztán rendre komplett csapatot küldött ellenünk pályára. Biztos vagyok abban, hogy a sérültként »beharangozott« játékosok majd mindegyike felépül péntekre, és így pokolian nehéz kilencven perc vár ránk. Nem könnyíti meg a helyzetünket, hogy eltiltások miatt a védelmünk korábban sohasem látott összeállításban áll fel, ráadásul jól összerakott, technikás futballt játszó rivális ellen vizsgázik. Remélem, a gondok összekovácsolják csapatunkat, a játékvezető is egyenlő feltételeket teremt majd, és olyan gólt rúgunk, amelyet a bíró is szabályosnak lát… Ha így lesz, a bravúrt sem tartom elképzelhetetlennek.”

Jár a tisztelet annak, aki a legtöbb játékost nevelte

Alighanem sokan tudják, hogy az élvonalbeli szakemberek közül Garami József a legidősebb (augusztusban lesz 70 éves), őt Csank János követi (hatvanharmadik évében jár), majd Varga István következik (két hét múlva lesz 61). A Fehérvár vezetőedzőjének rengeteg emléke van Garami Józseffel kapcsolatban, az egyik legemlékezetesebb a nyolcvanas évek végéről való.

„Az Újpestet irányítottam, és már pénteken elutaztunk Pécsre, hogy a másnapi bajnoki meccsre készüljünk – elevenítette fel két évtizedes emlékét Varga István. – Este egy pohár bor mellett beszélgettem Garami Józseffel, aki amiatt kesergett, hogy a bundabotrány miatt alig tudnak kiállni ellenünk. A másnapi találkozón elhűlve látom, hogy kollégám valahonnan előhúzta a már visszavonult idősebb Dárdai Pált, akinek vezérletével a Pécs otthon tartotta a bajnoki pontokat. És még valamit el ne felejtsek Garami Józseffel kapcsolatban: azt hiszem, ő és a kispesti Vági István nevelte a legtöbb NB I-es futballistát. És ezért feltétlenül jár a tisztelet.”

A tíz eltiltott miatt a régi sztár volt a nyerőember

Amikor Garami Józsefnek megemlítettük, hogy Varga István húsz év távlatából sem feledi azt a bizonyos Pécsi MSC–Újpesti Dózsa 2–0-s mérkőzést, elnevette magát, és kérdezés nélkül mondta:

„Felejthetetlen időszakot töltöttem el Pécsett, ami különösen addig volt emlékezetes, amíg a felnevelt futballisták nem igazoltak máshová tőlünk – mondta Garami József. – Varga Pista a kettő nullás mérkőzést említette? Úgy emlékszem, a párharc előtt szerdán Siófokon játszottunk Magyar Kupa-meccset, és három nullra kikaptunk. A legendás Baróti Lajos, aki ha jól tudom, szakmai tanácsadó volt Újpesten, elégedetten ment haza a játékunkat látva. Jött a hét végi bajnoki, és mert vagy tíz labdarúgónkat eltiltották, fogalmam sem volt, miként állunk ki. Telefonáltam az akkor harminchét éves Dárdai Palinak, aki Sombereken volt játékos-edző, és megkérdeztem tőle, ráér-e szombaton. Azt felelte, rá, de visszakérdezett: miért, Józsikám? Mondtam, játszani kellene az Újpest ellen… Játszott, méghozzá remekül, mi pedig Nagy Tamás duplájával legyőztük a lila-fehéreket!”

Garami József nem felejtette el megemlíteni: Varga István nagyszerű harcostárs, aki sokat dolgozott a magyar futballért. A pénteki összecsapáson ezért olyan Fehérvárra számít, amelyet a sérültek távollétében nehéz lesz trédre kényszeríteniük.

Ő ugyanis jól tudja, Kanta Józsefék ezúttal valóban csak szurkolhatnak az MTK-nak…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik