Néha még kísért a torna

BALLÓK CSILLABALLÓK CSILLA
Vágólapra másolva!
2009.07.18. 01:29
Címkék
Gondos Flóra ezüstérmet nyert 3 méteren a Margitszigeten megrendezett ifjúsági műugró Európa-bajnokságon. Eredménye annak fényében még érdekesebb, hogy – a tornát abbahagyva – csak 12 évesen lett műugró, és Barta Nóra 2000-es ifjúsági aranya óta nem volt érmes magyar versenyző a korosztályos kontinensviadalon.

„Megsérült a térdem, és untam is a tornát, elvégre hét évig csináltam” – mondta Gondos Flóra, aki júniusban az 1 méteres országos bajnokság A-korcsoportjában és a felnőttek között is megszerezte az aranyérmet, néhány héttel később pedig ugyanott, a Széchy Tamás uszodában, az ifjúsági Eb-n három ezüstérmet akasztottak a nyakába 3 méteren (toronyban 6., 1 méteren 15. lett).

A műugrók ideális esetben hét-nyolc évesen kezdik a sportágat. Az RLSE (Rugóláb Lendület Sportegyesület) versenyzője Haász Katalin nevelőedző szerint kiemelkedik a többiek közül az edzésmunka és az ugrástanulás terén: „Flórával nagyon gyorsan haladtunk. Ő minden edzésen odateszi magát, és koncentrál.

Mindent megcsinál, amit kérek tőle, s addig gyakorol, amíg nem sikerül az adott elem.”

Néha kísérti a torna: bár kellő izomzatot „kapott”, akadnak mozdulatok, amelyektől nehezen szabadul.

„Nem tökéletes technikával tanulta az elemeket, mert nem mindig volt rá idő, és a torna is bezavart. Újra és újra az alapoktól kell elkezdeni az építkezést, hiszen tornában más a csavar, a nyitás vagy az elrugaszkodás” – folytatta Haász Katalin, hozzátéve: épp idejében váltott a sportoló.

A 17 éves versenyző már Londonban, az ötkarikás játékokon megméretné magát. A kérdés csak az: melyik számban? „Toronyból jól megy, de félős vagyok, ezért nem valószínű, hogy ebben az irányban folytatom. Az Európa-bajnokságon könnyű ugrásaim voltak, amelyek sikerültek, de nem tudom, mit kezdenék egy nehezebb sorral. Néha az egy méter megy jobban, néha a három, s mivel előbbi nem olimpiai szám, valószínűleg az utóbbinál maradok” – tette hozzá a fiatal lány, aki szerényen elhárította az összehasonlítást eddig utolsó korosztályos Eb-érmesünkkel, Barta Nórával. Haász Katalin pedig a körülményekről beszélt: „Nem lehet őket összehasonlítani, Nóri korán kezdett, és mindig a korosztályának megfelelő szinten vagy az előtt járt. Flóra eleve késve indult, de gyorsan fejlődött.”

Gondos Flóra a tanulásban is kimagaslóan teljesít: jövőre érettségizik a Baár-Madas Református Gimnáziumban, ahol kitűnő bizonyítvánnyal zárta az évet, ráadásul nem magántanuló! Matematika fakultációra jár, és ilyen irányban szeretne továbbtanulni is. „A heti hét edzés mellett elég időt tudok tölteni az osztálytársaimmal is.

Előfordul, hogy nem érek rá, ha hívnak, de akkor a versenyeken szerzett élmények kárpótolnak”– mondja Gondos.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik